Случващото се в световен мащаб през последните години със сигурност

...
Случващото се в световен мащаб през последните години със сигурност
Коментари Харесай

Малки трикове за психично здраве, които могат да подобрят живота ви

Случващото се в международен мащаб през последните години сигурно оказва въздействие върху психологичното ни здраве.

Няма метод да знаем какво ни чака през 2022 година, а черните сюжети или чувството за проваляне не са най-хубавото, което можем да си представим.

Но през новата година можем да възприемем здравословни привички, с които да подобрим дните си. Вижте няколко съвета за благополучие, които да следвате:

Започнете да си водите дневник

Това лишава единствено няколко минути. Записването на позитивни неща за деня, без значение дали са огромни достижения или елементарни удоволствия, може да понижи напрежението, да усъвършенства съня и даже да насърчи по-добри взаимоотношения посредством създаване на възприятие за съпричастност.

Хубаво е да си водите дневник едновременно всеки ден, без значение дали преди вечеря или преди лягане, и да намерите най-малко едно нещо, за което да благодарите.

Направете пет дълбоки вдишвания

Стресът има доста физически прояви и може да включва проблеми, като стомашни болки или храносмилателни проблеми. Променяйки модела на дишане, можете да подмамите мозъка си да потисне симпатиковата нервна система за битка или бягство, както и да увеличите парасимпатиковата си интензивност. Това освен ще ви накара да се чувствате по-спокойни, само че и ще балансирате страстите.



Лампа за светлинна терапия

Вашият циркаден темп контролира цикъла сън-бодрост, което визира телесните функционалности и поведенческите реакции. Тъй като множеството от нас работят на закрито, лампата за светлинна терапия дава подтик на силата и настроението.

Пийте вода

Нашите тела са построени от 60% вода, само че доста хора са хронично обезводнени. Пиенето на задоволително вода всекидневно оказва помощ за повишение на настроението и е това, от което се нуждаем, с цел да действат нашите тела.

Кажете това, което изпитвате

Ако изпитаме прилив на стрес или тревога, проучванията демонстрират, че единствено словесното маркиране на нашите отрицателни страсти може да понижи напрежението с до 50%.



Прекарвайте време навън

Дори когато на открито е студено, прекарването на време навън измежду природата и дишането на чист въздух е потребно за тялото и мозъка. Времето измежду природата може да увеличи настроението ви и даже късите разходки са по-добри от нищо, като са и страхотна отмора по време на под напрежение работен ден.

Прекарайте няколко минути в разпъване

Ако една подготовка е прекомерно ангажираща за вас, разтягането освобождава същите ендорфини, които понижават чувството за болежка.

Обадете се или посетете другар

Опитайте се да прекарвате време с хората, които са ви най-важни. Добрият диалог на чаша кафе може да промени деня.

Пробвайте акупунктура

Проучванията демонстрират, че акупунктурата може да помогне за понижаване на напрежението и тревогата. Ако това не е вашето нещо, пробвайте различен обред, който се вписва в рутината ви. Това ще ви даде мотив да излезете от къщи и да измененията обкръжението си.

Помолете за помощ, когато сте претрупани

Молбата за помощ не е симптом на уязвимост, хората по природа желаят да си оказват помощ един на различен. Помолете мъжа ви да гледа децата няколко часа или да свърши тази работа, която сте отсрочили. И за какво да не поръчате храна вместо да готвите вие?

Лошото въодушевление на някой различен не е ваша отговорност

Не приемайте персонално нещата, които хората споделят. Не е належащо да изпитваме виновност за неприятното въодушевление на другите и да позволим да повлияят и на нас.



Бъдете доброволец

Доказано е, че доброволчеството понижава напрежението. А съгласно Human Research Animal Bond Institute че взаимоотношенията човек-животно оказват помощ за понижаване на признаците на меланхолия, тревога и други

Засадете градина

Градинарството оказва помощ за въодушевление, централизация и фокус. Психичното здраве процъфтява, когато прекарвате време измежду природата и слънчевата светлина, като в същото време намалява кръвното налягане и укрепва координацията на мускулите и тялото.

Гледайте занимателен филм

Ако сте тъжни или имате потребност от прилив на сила, гледането на нещо смешно може да бъде ужасно ентусиазъм. Усмивката и смеха са позитивни за вашето психологично здраве.

Медитирайте

Дори в най-натоварените дни намирането на единствено 5 или 10 минути за медитация може да бъде от изгода. Освен това има приложения, които са доста налични и могат да бъдат в помощ.

Пийте повече зелен чай

Няма за какво да се отказвате от обичаната чаша кафе за чай, само че може би си коства да опитате да пиете повече от него денем. Проучванията демонстрират, че той може да понижи тревогата, да усъвършенства познанието и фокуса.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР