Случаят с 5-годишното дете, което почина от бактериален менингит в

...
Случаят с 5-годишното дете, което почина от бактериален менингит в
Коментари Харесай

Д-р Аспарух Илиев за епидемията: В момента един човек, над когото може да има политически натиск, определя всичко


Случаят с 5-годишното дете, което умря от бактериален менингит в столична детска градина, занапред ще провокира мнения и диспути от медицински специалисти. Разяснение за метода, по който се е развила заболяването, даде доктор Аспарух Илиев, който ръководи инфекциозна лаборатория в Берн. В ефира на " Bulgaria On Air " той внесе изясненост за родителите на останалите деца, обезпокоени от развоя на събитията.

" Случаят с детето, умряло от менингит, се дължи на бактерии и за жалост това заболяване протича извънредно тежко. Хубавата вест е, че нормално се популяризира в дребни колективи. В случая останалите деца, които са били в директен контакт със инфектираното дете, би трябвало да бъдат незабавно карантинирани. Да се стартира лекуване с антибиотици, в случай че се постанова, без да се чака. Но тук няма риск от разпространяване на болестта, както е при един вирус, да вземем за пример.

Проблемът с менингокока е, че бактериите през гърлото и кръвта доближават доста бързо до мозъка, където провокират гнойно инфектиране. Не всяко дете, което го носи в гърлото си обаче, ще го получи в мозъка. За тези бактерии се знае, че отделят доста токсични субстанции, които повреждат мозъка ", съобщи по случая доктор Илиев.

Относно новия вид на ковид - омикрон, специалистът съобщи следното:



" Мутациите в омикрон разновидността са доста. Логично е да предположим, че съществуването им ще понижи успеваемостта на имунизациите, въпроса е с какъв брой. Може да сме относително спокойни. Данните досега демонстрират, че омикрон е от няколко седмици и повече даже, само че към този момент не виждаме някакъв доста фрапантен пробив в страните, където са регистрирани случаи на заразяване. Трябва да се знае, че естественият имунитет също е заплашен.

Това е един нов вид, за който досега няма данни да протича по-тежко. Но дано да изчакаме седмица до 10 дни, всичко друго са луди спекулации.

На въпрос чака ли ни нов локдаун, доктор Илиев отвърна по този начин: " Засега вълната върви надолу, само че към момента е доста висока. Със захлаждането на времето и събирането на повече хора на едно място, може да има нов проблем. Моето съмнение е, че вероятно ще има нова гърбица на вълната. И да, в случай че имахме спешен щаб, мненията щяха да са повече и разискванията, а другояче рискуваме един човек да дефинира всичко, над който може да се упражнява и политическия напън ".

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР