Словосъчетанието турист в инвалидна количка е непонятно за всеки, който

...
Словосъчетанието турист в инвалидна количка е непонятно за всеки, който
Коментари Харесай

Туризъм в инвалидна количка. Най-достъпните градове за хора с увреждания

Словосъчетанието екскурзиант в инвалидна количка е неразбираемо за всеки, който живее в България. У нас хората с увреждания не могат даже да излязат от домовете си, камо ли да отидат на пазар или нещо сходно. Градската среда за тях би могла да е смъртносна с всичките си разрушени тротоари и 20-сантиметрови бордюри. Следващия път, когато чуете някой кмет да се похвали, че общината е купила рейсове, налични за хора с увреждания, запитайте се какъв брой такива хора сте видели в градския превоз. Автобусът може и да е наличен за тях, само че по какъв начин да стигнат до спирката?    По света обаче има друго мислене и най-много други места. Такива, които карат хората в инвалидни колички освен да не мислят дали могат да си счупят главата на някой бордюр, а и да притеглят туристи. Отново с увреждания и още веднъж трудноподвиджни.    Живеещите в тези градове са осъзнали, че хората с увреждания са немалка пазарна ниша. Според данни за 2018 година в Съединени американски щати те са похарчили 58.7 милиарда $, написа BBC. Освен това е и въпрос на чест градът ти да е задоволително гостолюбив за всеки.    Широкообхватно изследване на Valuable 500 измежду 3500 хора с увреждания в пет страни – Съединени американски щати, Обединеното кралство, Австралия, Китай и Япония – по отношение на техните привички и опит при пътешестване демонстрира и кои са четирите най-достъпни за техните потребности градове. 
Сингапур   Сингапур е една от най-популярните дестинации в Азия от десетилетия. Градът се отличава с прелестна инфраструктура, която е налична и за трудноподвижни хора.    Хора с увреждания могат да стигнат до всеки един вагон в метрото. Освен това личният състав е подготвен да работи с хора с разнообразни проблеми.  Достъпни са също над 95% от пешеходните пътеки, стоянки на таксита и автобусни спирки. При самите рейсове равнището на досегаемост е малко по-ниско – „ единствено “ 85%.    Но за тези, които са сложили Сингапур на едно от челните места по досегаемост, има и различен значим фактор – отношението. Туристи описват, че локалните са доста приветливи и вършат всичко допустимо гостът в инвалидна количка да се усеща добре. 

Лас Вегас    Туризмът е доста значимо перо за Лас Вегас. От него се образуват към 20% от Брутният вътрешен продукт на града при 6% на щатско равнище. Около 30% от работните места са в този бранш.    Така че всеки $, който може да бъде извоюван от клиент, е добре пристигнал. Това важи и за хората с увреждания.    В Лас Вегас могат да се намерят едни от най-достъпните хотели по света. Много от тях имат специфични чиновници, осведомени със законодателството във връзка с хората с увреждания и възбраните за каквато и да дискриминация по този симптом. Задачата на този личен състав е да следи прецизно да не би хотелът да наруши някое от многочислените правила в региона.    Около 50% от заниманията и атракциите във Вегас са налични за хора с увреждания. Работещите в казината са инструктирани по какъв начин да оказват помощ и да поддържат връзка на гости в инвалидни колички или на глухонеми да вземем за пример.    Някои хотели оферират дори безвъзмездни образования по жестомимичен език.    За залагане по масите в казината може да се изиска подпомагане от чиновник. Бинго се играе с карти на брайлова писменост. 

Сидни    Да, емблематичната за Сидни постройка на операта е налична за хора с увреждания. Но не е единствено тя. Същата е обстановката с множеството атракции в града.   Асансьори са инсталирани и на известния стоманен мост Sydney Harbour Bridge.    Хората в инвалидни колички могат да се качат и на фериботите, за тях са построени и километри алеи към операта, както и на други места. Достъпен е и съвсем всеки тип градски превоз – рейсове, трамваи, влакове. Често се постанова водачи и ватмани да оказват помощ, само че това не е проблем.    За хората с проблем със зрението всеобщо тротоарите се павират с дактилни плочи, които са разнообразни от останалата част от настилката и им оказват помощ да се ориентират по-лесно. В Сидни се пробват даже да слагат осведомителни табели с брайлова писменост за незрящите. 

Лондон   Лондон също се подрежда на едно от челните места по досегаемост за хора с увреждания. 57% от участниците в анкетата гласоподават за английската столица поради опцията да се посещават музеи и галерии и други културни институции.    Предоставя се и доста информация за обмисляне на екскурзии. Има специфична уеб страница, от която може да се научи коя забележителност е налична и от кое място може да се потърси помощ.    В метрото незрящият човек също може да изиска подпомагане. Служител може да го заведе до перона, с цел да се качи на влака. Като слезе, може още веднъж да потърси помощ, с цел да стигне до изходите. В Лондон хората с увреждания могат да смъкват и особено приложение с карта на най-достъпните за тях места. Това е изключително потребно при обмисляне на обиколка или екскурзия.    Естествено, това не значи, че безусловно всеки тротоар или улица са пригодени за хора в инвалидни колички. Но са положени оптимални старания най-малко най-посещаваните места да са в този тип. А това не е по никакъв начин малко. Справка – София. Град, който наподобява повече на джунгла, в сравнение с цивилизовано място, най-малко що се отнася до хората с увреждания. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР