Сливен. Заради зачестилите през последния месец аварии на водопреносната мрежа

...
Сливен. Заради зачестилите през последния месец аварии на водопреносната мрежа
Коментари Харесай

ВиК Сливен: Незаконни постройки върху водопроводи затрудняват отстраняването на ВиК - авариите

Сливен. Заради зачестилите през последния месец повреди на водопреносната мрежа в община Нова Загора и спиране на водоподаването към селата Стоил Войвода, Езерово, Загорци, Богданово, Любенец, Любенова махала, Млекарево, Бял Кладенец и Радецки, „ ВиК-Сливен “ ООД твърди, че спешните екипи не са спирали работа по отстраняването на компрометираните уреди и възобновяване на водоподаването към популацията.

„ ВиК-Сливен “ ООД сервира извинения на засегнатите от прекъснатото водоподаване жители. С ясното схващане, че всеки български жител има право на достъп до качествена питейна вода, водното сдружение поставя навреме всички старания да обезпечи ВиК услуги на жителите на обслужваната територия.
В отбрана на публичния интерес, „ ВиК-Сливен “ ООД е длъжно да осведоми жителите за аргументите за зародилите 3 огромни повреди в границите на месец:
- Зачестилите повреди пораждат по магистрален тръбопровод Ф 820 мм от ЦПС „ Червенаково “ до гр. Раднево в региона на кв. „ Шести “ в гр. Нова Загора. Върху трасето на магистралния тръбопровод има построени противозаконни постройки и самонастанили се лица и цели фамилии. Посредством магистралния тръбопровод се реализира водоснабдяването на гр. Нова Загора и други 12 обитаеми места от община Нова Загора.
- През 2020 година и 2021 година по този тръбопровод са зародили и отстранени по една щета. На доста места по водопровода „ ВиК-Сливен “ ООД е разположило ултразвукови разходомери и сензори за налягане, които отдалечено предават информация в диспечерски пункт ЦПС „ Червенаково “ и диспечерски пункт в гр. Сливен. По този метод диспечерите поддържат най-хубави условия за работа в другите сектори на водопровода.
- За жал, металът на водопровода е на 50 години, което е причина, макар положителното ръководство на системата, да има нараснала възможност от повреди, както се случи и през последните седмици. На няколко пъти длъжностни лица на ВиК оператора откриха течове в квартал „ Шести “ на гр. Нова Загора, което е повода, в продължение на четири дни, в осем села от община Нова Загора да няма вода.
- Отстраняването на една щета в кв. “Шести “, където всичките постройки са нелегално издигнати и сервитута на тръбопровод 800 мм е напълно нарушен, протича по този начин:
 Повредата нормално е под противозаконна постройка или в двора й, което значи, че би трябвало да се работи деликатно, с цел да не се унищожи постройката. Това е причина за извънредно бавната работа на спешните групи, които внимават при изкопните работи да запазят оптимално целостта на постройката.
 В този случай спешните екипи работят три пъти по-бавно, в сравнение с когато повредата е отвън обитаемо място.
 Затруднение основават и острите реакции на локалното население и зараждащите словесни престрелки с спешните екипи. Къщите в кв. „ Шести “ на Нова Загора са долепени една до друга, дистанцията сред тях е малко. За премахване на повреда в кв. „ Шести “ би трябвало да работят два багера – дребен на „ ВиК-Сливен “ ООД и различен верижен. Малкият екскаватор трансферира товара на верижния, а той от своя страна ги изнася. Преди привършване на заварките се изрязва люк, през който се заварява отвора по дъното на тръбата. Това е още една причина за закъснение на работата.
През годините управлението на „ ВиК-Сливен “ ООД е водило диалози с управата на община Нова Загора, по време на които е поставяло неведнъж въпроса за сложното възобновяване целостта на водопровода заради нарушени сервитути. Последното писмо до Община Нова Загора с молба да се подхващат дейности по премахването на противозаконните постройки в очертанията на сервитутната линия на трасето на магистралния тръбопровод в региона на кв. „ Шести “ в гр. Нова Загора, е от 2020 година. Сезирани са и ДНСК и Окръжна прокуратура – Сливен с молба за дейности по компетентност.
По гледище на кмета на Община Нова Загора, „ ВиК-Сливен “ ООД смени повече от 8 км тръбопровод по улици, които бяха асфалтирани.
„ ВиК-Сливен “ ООД постави и големи старания агломерация Нова Загора да попадне в план, финансиран по ОПОС. В момента се извършват работи по реорганизация на ПСОВ, на водопроводна мрежа и канализация в гр. Нова Загора, на стойност 30 млн. лв..
Трайно решение на казуса може да се реализира. За задачата е належащо изместване на водопровода от кв. „ Шести “ в гр. Нова Загора, за което „ ВиК-Сливен “ ООД е упълномощило изработването на работен план. За реализирането му ще се търси финансиране.
Предвид гореизложеното, „ ВиК-Сливен “ ООД още веднъж сервира своите извинения на жителите на селата от Община Нова Загора за породеното стеснение и благодари на жителите за разбирането за положените старания за разрешаването на казуса.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР