Следващото управление ще бъде коалиционно. Това заявиха двамата съпредседатели на

...
Следващото управление ще бъде коалиционно. Това заявиха двамата съпредседатели на
Коментари Харесай

Избори за парламент: Реакции на политиците

Следващото ръководство ще бъде съдружно. Това обявиха двамата съпредседатели на първата политическа мощ, съгласно резултатите досега Кирил Петков и Асен Василев. Те изключиха само Движение за права и свободи и ГЕРБ от диалозите за коалиция.

От Българска социалистическа партия обявиха, че ще се отзоват на покана за диалози за сформиране на държавно управление, с диалогичност, разумност и съответни оферти.

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов видя аргументите за сериозната загуба на партията му в недобре извършената акция и появяването на " Продължаваме промяната " на политическата сцена. От Има Такъв Народ виждат в " Продължаваме промяната " собствен натурален сътрудник.

До момента никакви сделки за съответни постове в предстоящ кабинет не са водени, оповестиха след края на вота нощес Петков и Василев. Обясниха, че на масата на договарянията с другите политически сили в бъдещия парламент ще бъдат поставени всички вероятни имена за министри и измежду тях ще бъдат определени най-подходящите.

: Аз ще бъда претендентът за министър председател от " Продължаваме промяната ", само че това не е алена линия по никакъв метод, ще чуем и предложенията на другите партии и дружно ще решим кой е най-хубавият тим за България.

Главната цел в идващия парламент да има 121 депутати на смяната ще се случи уверен е Петков.

" България ще се ръководи от коалиция и България стартира един нов път и дружно ще успеем да създадем целия капацитет на тази страна и всички да се гордеем от нея. Ще бъдем доста диалогични. През цялата акция ще бъдем консистентни с това, с " Демократична България " сигурно ще работим дружно и ще приказваме с всички парламентарни групи като се изключи ГЕРБ и Движение за права и свободи ", сподели Петков.

Коалиция се реализира с договаряния и не се чака те да бъдат лесни акцентира Асен Василев. И той, и Петков не дадоха отговор на въпроса дали ще създадат обща парламентарна група с Демократична България, само че ще бъдат първите, с които ще беседват.

" Когато приказваме за работеща правосъдна система, когато приказваме за мощна антикорупционна организация, когато приказваме за нулева корупция, това са все общи тематики и доколкото аз имам вяра на нашата парламентарна група, на тяхната и на другите, че без значение дали си ляв, център или десен, тези първи победи за България са значими и би трябвало да се обединим към тях ", сподели Петков.

" Българските гласоподаватели свършиха своята работа, в този момент ние би трябвало да свършим нашата ", добави Асен Василев.

След края на изборния ден като най-позитивният ракурс на тези избори шансът за ново ръководство без присъединяване на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Поздрави Политическа партия за впечатляващия, по думите му, резултат. Отговори обаче уклончиво на въпроса дали към тях протягат ръка и водят ли към този момент диалози за съдружно ръководство.

" Не, не можем да кажем, че има диалози. Нека да излязат въпреки всичко някакви дефинитивни резултати, с цел да може да се беседва ", сподели Христо Иванов.

първата задача пред партиите в Народното събрание ще бъде обезпечаване на парламентарно болшинство за приемане на бюджета за идната година. А предварителното слагане на червени линии при идните договаряния за съставяне на държавно управление би било неточност.

" Ние ще отидем с ясна стратегия и цели. Искаме да ги обсъждаме колегиално. Искаме да ги обсъждаме с взаимно почитание с другите. Всеки да зачита на другата партия програмата, целите и да намерим общото. Но тръгването предплатено, с червени линии и условия, в случай че това не го приемете - не става, от тежък опит в 46-ия парламент, с другите партии на митинга, ви споделям, че би се отразило зле на каквито и да е диалози ", сподели Нинова.

Нинова очерта и главните цели, които ще постави на масата на договарянията за кабинет - превъзмогване на енергийната и коронавирус рецесия, по високи приходи за хората и грижа за децата.

, че коалиция с ГЕРБ и Движение за права и свободи е невъзможна.

" Ние няма по какъв начин да беседваме с ГЕРБ, Движение за права и свободи, естествените сътрудници за една бъдеща работа, несъмнено, са " Продължаваме промяната ", ще забележим дали ще можем да ги поздравим с първото място на изброите, Демократична България. Ходовете са повече от естествени ", сподели Ивайло Вълчев.

А водачът на партията Слави Трифонов още веднъж повтори тезата си против подмолните сделки.

" Ако можех с някаква машина на времето да върна времето обратно, отново щях да постъпя по същия метод - без да влизам в ангажименти, без да се поддавам на напън и без да ви неистина, това ще направя и в този момент. Ще съблюдавам всичко, което съм споделил и няма да престъпя моите думи ", съобщи Слави.

Разговорите сред партиите в новия парламент би трябвало да бъдат по-открити е позицията на Има Такъв Народ.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР