Следи от Граф Дракула край Свищов. Археологът Николай Овчаров се

...
Следи от Граф Дракула край Свищов. Археологът Николай Овчаров се
Коментари Харесай

Следи от Дракула в Свищов?

Следи от Граф Дракула край Свищов. Археологът Николай Овчаров се похвали с неповторими находки в средновековната цитадела „ Калето ”. Според него откритите артефакти свидетелстват за обсадата на Влад Цепеш, прочут като Дракула, през 15 век и потвърждават неговото престояване в крепостта. Археологът демонстрира находките си за пръв път за феновете на " Здравей, България ".

„ Историята на свищовската цитадела е доста дълга. Това, която феновете виждат, е една представителна извадка. Имаме отчасти непокътнат надпис от 4-ти век, от римския интервал. Преминаваме през българския интервал, 13-14-ти век, когато е било издигнато това барикада, с монети на Иван Александър, на Иван Шишман, на византийски императори ”, изясни Николай Овчаров.

Сред находките има и гравюри от османския интервал, които са от началото на 19-ти век.

„ Интересният миг е, че от османския интервал намерихме гюлета. Радваме се на тези дребни гюленца, тъй като те са от кулеврини. Това са най-ранните оръдия, които са присъщи до 15-16-ти век. Това е тъкмо времето на Влад Цепеш. Няма никакво подозрение, че тези дребни гюленца са свързани с обсадата от 1461 година ”, уточни още Овчаров.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР