След тежките празнични трапези, обилно поляни с алкохол, мнозина се

...
След тежките празнични трапези, обилно поляни с алкохол, мнозина се
Коментари Харесай

Нова година, ново Аз: Работи ли в наша полза сухият режим през януари

След тежките празнични трапези, щедро поляни с алкохол, мнозина се заричат да не пият повече, най-малко през януари.

Традицията за изсъхнал режим в първия месец на новата година става все по-популярна, написа Euronews.

В Обединеното кралство, където акцията стартира още през 2013 година, повече от 8,5 милиона души са декларирали, че възнамеряват да не пият алкохол за един месец тази година, съгласно изследване, извършено от Alcohol Change UK.

През 2013 година единствено 4 000 души са се присъединили в предизвикването.

Помага ли сухият режим да бъдем по-здрави

Опасностите, свързани с потреблението на алкохол, са добре известни, а злоупотребата е измежду водещите аргументи за заболеваемост и смъртност в международен мащаб.

През 2019 година съвсем всеки пети европеец оповестява, че най-малко един път месечно е имал епизоди на тежко пиене.

Дългосрочната несъразмерна консумация на алкохол усилва риска от:

Според Световната здравна организация няма безвредно равнище на пиянство. Избягването на алкохола е единственият метод да се отървем от нездравословните му резултати.

Многобройни изследвания потвърждават, че спазването на изсъхнал режим през януари носи обилни изгоди за здравето.

Две от тях са извършени от доктор Раджив Джалан, професор по хепатология в Университетския лицей в Лондон (UCL). Според него, резултатите са поразителни.

" Най-важното, което наблюдавахме при пациентите, беше чувството за активност, както и нарасналата централизация и сън. Повечето от тях отслабнаха с близо 2 до 3 кг за един месец ", сподели той пред Euronews, базирайки се на изследване, извършено от него върху дребна група чиновници от списание New Scientist през 2013 година

През 2018 година доктор Джалан приключва ново проучване върху по-голяма група болнични чиновници, които вземат решение да вземат участие в предизвикването да не пият алкохол.

" Проследихме хората след три до шест месеца, с цел да ги попитаме какво е било въздействието на сухия януари върху тях. И в общи линии те се усещаха толкоз добре през този месец, че не желаеха повече да пият през седмицата. През идващите шест месеца потреблението на алкохол при тях се резервира ниска ", изяснява той.

Единственият минус, който Джалан открива, е, че хората се усещат като скучна компания на празненства.

Негативен бумеранг резултат?

Въпреки това, изследване от 2021 година откри, че " сухият януари " може да провокира отрицателен бумерангов резултат, сходно на ограничаващата диета.

Британски концерн за здравето на черния дроб предлага да се отхвърляме от алкохола два или три дни всяка седмица, с цел да позволим на черния дроб да се възвръща постоянно, а не да се въздържаме един месец и по-късно да се върнем към старите си привички.

Но Джо Марли, шеф по връзките в Alcohol Change UK, споделя, че изследванията демонстрират друго.

" Седем от 10 души пият по-разумно и по-здравословно даже шест месеца по-късно. Така че няма никакви доказателства за това, че в края на януари се връщат към старите си привички ", споделя той пред Euronews.

Кой не би трябвало да съблюдава изсъхнал януари

Според специалисти, акцията е предопределена за фенове на алкохолните питиета като средство за социализация, а не за хора, които търсят възобновяване от корист с алкохол и привързаност.

" Ако сте физически подвластни от алкохола до степен, в която бихте изпитали рискови признаци на абстиненция, тогава сухият януари не е за вас. ", предизвестяват специалисти.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР