След тежката 2022 г. инвеститорите нервно наблюдават геополитическото напрежение, европейската

...
След тежката 2022 г. инвеститорите нервно наблюдават геополитическото напрежение, европейската
Коментари Харесай

Amundi очаква темпът на глобалния растеж да се забави през 2023 г. до +2,2%

След тежката 2022 година вложителите нервно следят геополитическото напрежение, европейската енергийна рецесия и инфлацията.

Но вероятностите могат да се подобрят с наближаването на момента, когато Федералният запас на Съединени американски щати ще предприеме стъпки към преразглеждане на своята настояща политика за внезапно повишение на лихвите, като и цените на финансовите активи стават пов-привлекателни. Това излиза наяве от световната капиталова вероятност за 2023 година на Amundi.

Европейският управител на активи обрисува няколко акцента:
• Ще продължат да изобилстват опасности, вариращи от геополитическо напрежение до висока инфлация. • Регионалните разлики може да се засилят на фона на разнообразни противодействия сред паричната и фискалната политика. • Глобалната стопанска система ще продължи да пораства, въпреки и с по-бавен ритъм от + 2,2%, евентуална стагфлация се чака да е преобладаваща тематика. • Цените на финансовите активи обаче стават все по-привлекателни за вложения: в началото това се чака за облигациите, а по-късно и за акциите през втората половина на 2023 година • Търсете при вложение дълготрайни ESG тематики, като енергиен преход, нулеви въглеродни излъчвания и продоволствена сигурност, поучават от Аmundi. 
Amundi чака световният напредък да продължи, само че темпът му да се забави през идната година до +2,2%, което е спад от +3,4% през 2022 година, като някои развити и разрастващи се страни могат да изпаднат в застоялост.
В Европа енергийният потрес, комплициран от инфлационния напън, обвързван с последствията от рецесията с Covid, остава главната прека пред растежа.Кризата на увеличените разноски за живот, която ще последва, се чака да способства за криза в Европа през тази зима преди да стартира постепенно възобновяване. Но това не значи, че инфлацията ще намалее.

В Съединени американски щати нападателната парична политика от страна на ФЕД (вдигане на лихвите) усили риска от криза през втората половина на годината, като още веднъж не съумя да понижи знаително инфлацията.

Тази среда с невисок напредък и висока инфлация ще се популяризира върху разрастващите се пазари, като се изключи Китай. Намалихме прогнозата за 2023 година за Брутният вътрешен продукт на Китай от +5,2% до +4,5%. Това е доста по-добро от минималните равнища на напредък на Китай от 2022 година (+3,2%) и се основава на очаквания за стабилизиране на жилищния пазар и последователно наново отваряне на стопанската система.

Инфлацията ще остане настойчиво висока през по-голямата част от 2023 година Централните Банки ще продължат своята политика да вършат „ каквото е належащо “, с цел да избегнат рецесия в стила на 1970-те години. Вдигането на лихвите се чака да продължи като мярка, само че с по-бавни темпове, в сравнение с през 2022 година Европейската Централна Банка и Централната Банка на Англия се изрекоха по-предпазливо след последните си среши, предполагайки, че следва по-малко нападателно повдигане на лихвите. В Япония, покачването на $, моеж  в последна сметка да накара Централната Банка също да стартира да лимитира парината си политика (да подвига лихвите). Крайното равнище, до което ФЕД ще вдигне лихвите ще сериозно, повишавайки възможностите за криза в Съединени американски щати, в случай че доближи близо 6%.

Инвестиционни последствия

Като се има поради забавянето на световния напредък и вероятен спад в облагите на фирмите през първата половина на 2023 година, вложителите би трябвало да останат внимателни към този момент, като златото и облигациите с капиталов рейтинг са измежду желаните класове активи. Те би трябвало обаче да имат подготвеност да приспособяват инвестиционнта си политика през годината, с цел да се възползват от пазарните благоприятни условия, които ще се появят, защото вероятностите стават по-привлекателни. Насрещните ветрове би трябвало да отшумят през втората половина на 2023 година, благоприятствайки подобряването на бизнес цикъла и давайки опция за последователното прибавяне на повече рискови активи в портфейлите.

• „ Облигациите се завръщат “ като атрактивен финансов инструмент с акцент върху облигациите с висок кредитен рейтинг, като в същото време се обръща внимание на валутния риск в свят на разнообразни политики, както и на ликвидните опасности и корпоративната задлъжнялост.

• Тъй като облигациите дават още веднъж опция за диверсификация след покачването на доходността им през 2022 година и съществуват опасности за криза през идната година, може да се чака класическото систематизиране на портфейлите 60/40 (акции/облигации) да бъде още веднъж атрактивно.

• Цените на акциите се чака евентуално да доближат атрактивни равнища за покупка, откакто преминат през преоценка през идващите месеци, с желание към акции от Съединени американски щати и към акции предлагащи качество/стойност/висок дял. Инвеститорите биха мигли евентуално последователно да усилят и експозицията към европейски, китайски и циклични акции и към акции на мощно подценени компании.

• Наличието на непрекъсната инфлация прави евентуално атрактивно по-голямото систематизиране към действителни активи, които са устойчиви на инфлация, като вложения в инфраструктура да вземем за пример. Въпреки, че частният дълг мина през по-сериозна преоценка, той предлага добра стойност в множеството си сегменти, а недвижимите парцели могат да бъдат добър диверсификатор.

• Разликите сред разрастващите се пазари ще се засилят през 2023 година Страните с по-благоприятна инфлация и парични политики като Латинска Америка и EMEA (Европа, Близък Изток, Азия) са по-привлекателни. Очакваният поврат в политиката на ФЕД (към закъснение на настоящото внезапно повдигане на лихвите) би трябвало да увеличи привлекателността на акциите на разрастващите се пазари като цяло по-късно през годината.

• В дълготраен проект ESG тематиките ще продължат да се възползват от последствията от рецесията с Covid-19 и войната в Украйна. Инвеститорите могат да се възползват от тематики като енергийния преход и продоволствената (хранителната)  сигурност, както и от трендовете за връщане на производството (re-shoring), предизвикани от геополитиката. Социалните тематики ще бъдат още веднъж на фокус, защото влошаващият се пазар на труда и инфлацията изискват повече внимание към обществените фактори.

Винсент Мортие, основен изпълнителен шеф на групата на Amundi, споделя: „ 2023 година ще бъде година на две скорости, с доста опасности, за които да внимаваме. Облигациите се завръщат, пазарните оценки са по-атрактивни, а смяната в политиката на ФЕД през първата част на годината би трябвало да провокира забавни входни равнища за покупка. “

Моника Дефенд, началник на Amundi Institute прибавя: „ Инвеститорите са изправени пред съществени провокации през идната година, закъснение на световния напредък, енергиен потрес в Европа, непрекъсната инфлация и опасности от криза в Съединени американски щати и Европа. Инвеститорите би трябвало да бъдат внимателни през 2023 година, само че да са подготвени да се възползват от опциите в облигациите и акциите, защото насрещните ветрове се чака да отшумят през втората половина на годината. Наред с инфлацията, геополитиката остава основна за оформянето на макроикономическите трендове през идващите тримесечия. “
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР