След смяната на караула в Министерството на земеделието, храните и

...
След смяната на караула в Министерството на земеделието, храните и
Коментари Харесай

Държавата ще разширява горските територии

След промяната на караула в Министерството на земеделието, храните и горите, новият-стар министър Десислава Танева първо смени шефа на Изпълнителната организация по горите, след това разгласи, че държавните горски стопанства ще стартират още веднъж да изкупуват частни гори с повърхност до 20 декара.

За това свое решение тя уведоми шефовете на горски предприятия и районни дирекции по горите по време на срещата си с тях. Танева подхваща тези дейности за да се опази горския фонд и да се предпазят градовете и селата от неподходящи феномени като наводненията и от замърсяването на въздуха, оповестиха от прес-центъра на ведомството.

Тази мярка, не се ползва за първи път. Тя бе подхваната по времето на втория кабинет на Бойко Борисов, когато Танева беше министър в земеделското ведомство. Тук е моментът да напомним, че по това време (през 2016-а), страната за първи път реши да отпусне към 700 000 лева за изкупуването на частни гори от физически лица с повърхност до 5 хектара. Аргументита на министъра тогава бяха, че по този метод ще се комасират горските територии, а държавните гори ще могат по-добре да се охраняват и стопанисват. Трябва да напомним, че още по време на първия банкет на документи бяха подадени 1113 заявки от притежатели, които непринудено предоставиха своите гори на страната.

Сега още веднъж ще важат същите разпоредбите за изкупуване на частните гори. Предимство ще имат дребни горски парцели, които граничат с държавни горски територии и са с повърхност сред 1 и 20 декара.От осведомителната прес работа на ведомството оповестиха, че министър Танева е декларирала: "Всички структури в горския бранш би трябвало да работят по единни правила и правила. Работата би трябвало да бъде транспарантна и в разговор с хората ".

Не е за подценяване обстоятелството, че изкупуването на частни гори е извънредно преференциално за страната, тъй като междинната цена на декар гора е 520 лева, цена която на процедура е по-ниска от тази, на която се продават нивите – по 730 лева за декар.

През 2016 –а страната съумя да изкупи 156 парцела с обща повърхност от 1114 дка за 578 946 лв.. Цените по това време бяха разнообразни, според от района и качеството на самата гора. Изкупуването започваше от 30 лева, само че стигаше и до 2000 лева за декар. Тези разлики се обосновават от обстоятелството, че оценките на горите са съобразени със заложените в разпоредбите за тях редица разнообразни индикатори. Основните са категорията на земеделската земя, местоположението на парцела, има ли наоколо пътища, типа на залесяването и възрастта на насажденията, евентуалният ресурс от дървесина върху хектар.

С възобновяването на изкупуването на горските територии ще се реализира и нарастване на площите за залесяване, които съгласно специалисти на ведомството ще бъдат в порядъка на 10 – 15 на 100. Целта е включване на медоносни дървесни типове. Това решение на министър Танева е било подкрепено от пчеларските организации, които са заявили цялостна подготвеност за връзка и съгласуваност с горските стопанства. За това е асъдействало и зародилото напрежение преди по-малко от месец, когато стана ясно, че се следи всеобщо измиране на пчели. Тогава се появиха подозрения, че те са отровени от препарати за растителна отбрана. Всъшност казусът с изгубването на пчелите у нас е с много дълга отминалост, а сигналите на екозащитните организации в тази посока години наред бяха подценявани.

Сега ръководителят на Обединения български пчеларски съюз съобщи, че досега няма пчелар, който да не е получил подпомагане за слагане на пчелини в горски територии и приветства решението на министерството за тяхното разширение.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР