След поредица от оферти в различни комбинации за съставяне на

...
След поредица от оферти в различни комбинации за съставяне на
Коментари Харесай

Мирише на избори: Първите два мандата „изгоряха”, кой ще забърше третия?

След поредност от предложения в разнообразни комбинации за сформиране на кабинет, в събота водачът на ГЕРБ Бойко Борисов насочи следващата – съставяне на държавно управление с „ Продължаваме промяната “ (ПП) и „ Демократична България “ (ДБ) с третия мандат.

С ангажимента, че решението на кого да бъде връчен той е на президента Румен Радев, Борисов насочи желанията си към шестата по бройка групировка в Народното събрание Демократична България, написа „ Капитал ”.

Така в комплицираната игра сред партиите за вероятно сформиране на държавно управление в този парламент са ясни три неща:

•       ГЕРБ надали ще успее да сформира държавно управление с първия мандат. Политическа партия и Демократична България няма да го поддържат и по този начин единствената друга теоретична опция остава обединяване с останалите партии – Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и „ Възраждане “. Това на стадия наподобява невероятно.

•       Коалиция сред Политическа партия, ГЕРБ и Демократична България надали ще успее с втория мандат по почти същите аргументи.

•       Така единствената опция, която все още не наподобява напълно провалена, е това да се случи с третия мандат. Това значи да се откри формула, която да удовлетворява комплицираните искания на всички.

„ Политическа партия няма да одобряват с първия мандат, ние няма да приемем с втория, а „ Да, България “ (Борисов настойчиво употребява името на една от трите партии в Демократична България вместо името на обединението), като се скатава непрестанно зад тях, няма да приемем и третия, тъй като те би трябвало да ни съберат дружно. Затова аз споделих да проведем диалозите авансово. Ако ще е на Демократична България мандата, по какъв начин ще го създадем “, сподели Борисов.

Освен че изиска изясненост дали вероятно с третия мандат би могло да се сглоби държавно управление и коя от останалите обединения отвън ГЕРБ и Политическа партия би могла да го получи, водачът на ГЕРБ уточни и мястото, където това би могло да се контракти – Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) при президента.

В същото време той стартира и още един вид – ръководство с третия мандат с тематични болшинства. „ Разговорите би трябвало да се проведат при президента и там всеки да каже – аз поемам ангажимент с моите депутати при такава формула по този начин да постъпя “, сподели Борисов.

Срещата ГЕРБ – Политическа партия

Поредната оферта на Борисов по тематиката пристигна след изказването на единия от съпредседателите на Демократична България – Атанас Атанасов, който повтори позицията на обединяването ГЕРБ да поддържа сформирането на държавно управление с втория мандат на Политическа партия, само че да не взе участие в него.

И на фона на идната във вторник първа среща сред представители на ГЕРБ и Политическа партия. Тя първо беше оповестена от двамата представители на контактната група – Росен Плевнелиев и Соломон Паси, които бяха излъчени от ГЕРБ малко след изборите с концепцията да посредничат сред главните парламентарно показани обединения.

Мисията им обаче беше несполучлива, тъй като на поканата за диалози се отзоваха единствено три от шестте поканени обединения – ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Български напредък “. Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България отхвърлиха. По думите на Плевнелиев в този момент срещата сред Политическа партия и ГЕРБ е станала допустима и с посредничеството на немския дипломат, който участвал на траялата час и половина среща на някогашния президент с Кирил Петков, Асен Василев, Даниел Лорер и Лена Бориславова.

Политическа партия няма да влиза в коалиция с ГЕРБ с безстопанствен мандат

Изявленията на Борисов и оповестяването на срещата сред първата и втората политическа мощ в Народното събрание бяха коментирани от водачите на разнообразни политически сили в Народното събрание. Първо съпредседателите на Политическа партия Кирил Петков и Асен Василев изрично отхвърлиха диалозите да са за съставяне на управническа коалиция.

„ В коалиция с ГЕРБ няма да ни видите в нито един мандат “, сподели Петков пред bTV. А Василев назова срещата, на която ще се разискват препоръчаните от Политическа партия след изборите 16 целта за политики, техническа, а не политическа. Появи се и разминаване сред изказванията на някогашния президент Плевнелиев и съпредседателите на Политическа партия по какъв начин се е стигнало до срещата. Според Кирил Петков той е разговарял с немския дипломат на банкет в посолството, а среща е била уговорена преди този момент.

А Асен Василев непосредствено уточни, че единодушие за диалозите сред Политическа партия и ГЕРБ е било реализирано сред ръководителите на двете парламентарни групи Андрей Гюров и Десислава Атанасова.

Рано е да се приказва за трети мандат

В изявление за БНР съпредседателят на Демократична България Христо Иванов удостовери желанието на обединяването да не се изключва опцията за сформиране на държавно управление с втория мандат. „ Започва да ме тормози това, че не виждам сериозен стратегически диалог за втория мандат.

Реклама

За нас първият мандат не е алтернатива, а за втория ще имаме доста малко време “, сподели Иванов. Той очерта и два концептуални модела, по които могат да се развият нещата към сформирането на държавно управление.

„ Единият е коалиция на реванша, или демоверсия на така наречен хартиена коалиция (ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия – бел. ред.). Другият вид е към Политическа партия и Демократична България да се образува ръководство, бих го нарекъл коалиция на компромиса, тъй като ще би трябвало да почива на някаква форма на колаборация с ГЕРБ. Въпросът за това дали това е допустимо и доколко би било резултатно е доста тежък и аз нямам финален отговор “, сподели Иванов.

По неофициална информация водачите на Политическа партия и Демократична България са обсъждали в края на предходната седмица опцията при втория мандат двете обединения да излъчат държавно управление и в случай че желаят, депутатите от ГЕРБ да го поддържат. Борисов обаче отхвърли такава опция с аргумента, че като първа политическа няма по какъв начин ГЕРБ единствено да поддържа възможен кабинет, без да взе участие в него.

Асен Василев пък беше песимистичен, че третият мандат ще отиде при Демократична България. „ Това на мен ми звучи като научна фантастика. Силно се колебая Демократична България да получи мандата и да откри формула за обединяване сред Политическа партия и ГЕРБ “, сподели той пред „ Нова телевизия “.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, чиято партия евентуално също може да получи третия мандат, назова „ необичайно “ единодушието на Политическа партия за среща с ГЕРБ.

„ Очевидно в Политическа партия текат някакви процеси. Очевидно има и динамичност в връзките им с ГЕРБ. Тази среща или е първа крачка към сформиране на държавно управление на Политическа партия и ГЕРБ, или е PR акция, с която по-късно и двете страни да се оправдаят, че отиваме на избори. Да кажат, че са желали, само че другите са отговорни “, сподели Нинова пред БНР.

Тя за следващ път удостовери позицията на партията, че няма да поддържа държавно управление с мандат на ГЕРБ, Движение за права и свободи или на „ Възраждане “, само че не посочи какво ще е държанието на групировката й за третия мандат.

Нинова, която беше сътрудник на Политическа партия и Демократична България в някогашната ръководеща четворна коалиция, в новия парламент зае по-неутрална позиция. Благодарение на депутатите от Българска социалистическа партия за ръководител на Народното събрание беше определен Вежди Рашидов от ГЕРБ, който беше подсилен и от Движение за права и свободи. Заедно с ГЕРБ и Движение за права и свободи Нинова е на път да прокара и измененията в Изборния кодекс, които ще разрешат на избори да се гласоподава и с хартиена бюлетина с изключение на с машини.

В същото време депутатите от Българска социалистическа партия участваха на срещата с основния прокурор Иван Гешев, само че желаеха оставката му, което пък може да се разчете като поклон към някогашните си съдружни сътрудници от Политическа партия и Демократична България, които са на същата позиция.

Кой ще получи третия мандат

Тези безредни придвижвания на пръв взор демонстрират, че има някаква настройка да се търси излаз от задънената улица, в която се оказа и този парламент, само че в това време към този момент никой не предлага работеща формула за сформиране на кабинет.

Офертата на Борисов за съставяне на държавно управление с третия мандат на Демократична България наподобява като финален обезверен опит на някогашния министър председател да оправдава партията си посредством вероятно партньорство с Политическа партия и най-много с Демократична България.

Залогът за това обаче е или отвод от присъединяване във властта против поддръжка за кабинет, или вдишване на сериозен ангажимент за правосъдна промяна, която минава и през оставката на основния прокурор Иван Гешев. Жертви, които най-малко на този стадий той явно не желае да направи.

Другият вид е да търси някаква колаборация с Движение за права и свободи и съставяне на държавно управление с мандат на „ Български напредък “. За сходен вид се заприказва в Народното събрание предходната седмица.

По неофициална информация той планува съставяне на държавно управление с третия мандат на групировката на Стефан Янев с стеснен времеви небосвод, а в възможното държавно управление да влязат част от министрите от настоящия длъжностен кабинет, както и фигури от средите на десницата, като по този метод ще се разчита и на поддръжка от Демократична България.

Трите обединения – ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Български напредък “, имат общо 115 депутати, като не им доближават шестима за болшинство в Народното събрание. Такова държавно управление би било на процедура държавно управление на малцинството, което ще разчита на тематични болшинства в Народното събрание.

Крайното решение обаче при кого ще отиде третият мандат е на президента Румен Радев. Той може да постъпи както в предходните два Народното събрание и да го връчи още веднъж на Българска социалистическа партия. Вероятността обаче с мандат на социалистите да се образува държавно управление наподобява най-минимална.

ГЕРБ мъчно биха могли да вземат участие в подобен кабинет поради решението си на национална конференция да не влизат в коалиция с Българска социалистическа партия. Трудно такова държавно управление ще получи и поддръжката на Демократична България по идеологически съображения, макар че двете обединения управляваха дружно, само че това стана с мандата на Политическа партия.

По тези аргументи и пред неизвестността на коя от политическите обединения президентът ще връчи третия мандат тези безредни придвижвания може да се дефинират и като опит на първата и втората партия в Народното събрание – ГЕРБ и Политическа партия, да лишават виновността от себе си при възможен неуспех и на този парламент и отиване на следващите предварителни парламентарни избори.

Изглежда, че за подобен вид се готвят и от президентството, в случай че се съди по декларираното желание на президента по време на срещата му с представителите на ГЕРБ. Според тях, в случай че обединенията в Народното събрание не съумеят да излъчат държавно управление, Народното събрание може да се разпусне в средата на януари, а предварителният парламентарен избор да се насочи за средата на март.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР