След няколко седмици преговори най-големите производители на петрол в света

...
След няколко седмици преговори най-големите производители на петрол в света
Коментари Харесай

ОПЕК сериозно вдига добива на петрол

След няколко седмици договаряния най-големите производители на нефт в света се договориха за от август. ОПЕК+ се споразумяха за последователно унищожаване на ограничаването от 5,8 милиона барела дневно в производството на нефт до септември 2022 година, защото цените на суровината доближиха най-високите си равнища от повече от две години.

Съгласуваното нарастване на доставките на нефт ще стартира от 1 август, като общото произвеждане всеки месец ще се усилва с 400 000 барела дневно. Цените евентуално ще се запазят високи, тъй като не липсва търсене - Международната енергийна организация пресмята дефицит от 1,5 милиона барела дневно през втората половина на тази година.

В разгара на рецесията напролет на 2020 година ОПЕК+ се контракти да понижи общото произвеждане с 10 млн. барела дневно, защото. Картелът последователно понижи добивите, достигайки до орязване на към 5,8 милиона барела дневно.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Цените на суровия нефт потеглиха нагоре през последните сед...

Сега обаче обстановката е радикално противоположна. В момента търсенето на нефт в международен мащаб демонстрира " очевидни признаци на усъвършенстване и запасите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз понижават, защото икономическото възобновяване продължава в множеството елементи на света ", с помощта на ускорение на имунизационните стратегии, показват от ОПЕК+.

Еталонният вид Brent се е повишил с 43% досега и над 60% по отношение на това време предходната година, като се чака да доближи 80 $ за барел през втората половина на годината. В петък цената му беше 73,59 $ за барел.

По-рано източник, участващ в договарянията, сподели пред ТАСС, че министрите на страните от ОПЕК+ са се договорили на срещата през днешния ден да удължат съглашението до края на 2022 година, като главният параметър на договорката – базовото гранично равнище – ще се промени за някои страни, предава БНР.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Петролът доближи най-високата си стойност от две години насам. Според специалистите цената на " черното...

Според него за Русия и Саудитска Арабия базовото равнище на произвеждане ще бъде увеличено с 0,5 милиона барела дневно до 11,5 милиона барела на ден. За ОАЕ тя ще бъде увеличена от 3,17 милиона на 3,5 милиона барела дневно. Също по този начин базовите равнища на произвеждане за Кувейт и Ирак се усилват със 150 000 барела дневно.

Граничното равнище е параметърът, от който се пресмята размерът на понижението, належащо за всяка страна. Например по-рано Ирак имаше базово равнище на произвеждане от 4,653 милиона барела дневно, в този момент ще бъде 4,803 милиона барела дневно. Кувейт имаше 2.809 милиона барела дневно, в този момент 2,959 милиона барела дневно. По този метод тези страни към този момент ще могат да създават по-големи количества нефт според съглашението.

Източник на ТАСС в ОПЕК разясни, че новото гранично равнище ще влезе в действие от май 2022 година Източници на Bloomberg потвърдиха информацията. Според източници на ТАСС различията сред Саудитска Арабия и ОАЕ са изгладени.

ОАЕ не бяха удовлетворени, че се предлага съглашение за понижаване на добива на нефт след април 2022 година, когато изтича, при същите условия, при които работи в този момент. Министерството на енергетиката на ОАЕ счита, че главният лимит, от който се пресмятат индустриалните квоти, не е от голяма важност за тях и не регистрира действителните индустриални мощности. Саудитска Арабия отхвърли опцията за поправяне на този параметър самостоятелно.

Поради различия по отношение на главните гранични равнища министрите не съумяха да се спогодят по по-належащ въпрос – равнищата на произвеждане на нефт от август до края на тази година.

Първоначално всички членове на ОПЕК+ утвърдиха възобновяване на производството на нефт с 2 милиона барела дневно с плавни темпове до края на тази година, защото дефицитът на предложение на пазара се усилва. Но заради различия по първия въпрос гласуването за облекчение на квотите се оказа невероятно.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР