След нахлуването на Русия в Украйна редица европейски лидери се

...
След нахлуването на Русия в Украйна редица европейски лидери се
Коментари Харесай

Руският LNG - навикът, от който ЕС не се отучва

След нахлуването на Русия в Украйна редица европейски водачи се похвалиха, че понижават зависимостта си от доставките на съветски газ. Зад тези думи има истина, само че и премълчаване. Докато доставките на природен газ по тръбопроводите в действителност са намалели фрапантно през 2022 година, вносът на полутечен природен газ (LNG) от Русия в Европейски Съюз се е нараснал с 46% на годишна база през първите девет месеца на 2022 година, сочат данни на Европейската комисия, написа Politico.

Повишаването на доставките на LNG от Русия може да сложи страните от Европейски Съюз в следващ епизод на изнудване. Точно това се чака през 2023 година, когато блокът си е сложил като задача да презареди запасите си от газ за зимата.

Когато страните понижиха покупките на съветски изкопаеми горива от началото на войната, с цел да влошат финансовото положение на Кремъл, това бе мотив за горделивост. И такава беше изразена от Урсула фон дер Лайен.

Търговията на LNG на Европа с Русия обаче споделя друга история. Статистиката, споделена с Politico от Комисията, демонстрира, че сред януари и септември 2022 година страните от Европейски Съюз са внесли 16,5 милиарда кубични метра съветски полутечен природен газ, по отношение на 11,3 милиарда кубически метра през същия интервал на предходната година.

Макар нарастването на вноса на LNG по отношение на вноса на газ по съветските тръбопроводи да е неголямо, повишаването на търсенето му опонира на реториката на Европейски Съюз и не е лишено от опасности, считат анализатори на енергийния пазар.

Франция, Нидерландия, Испания и Белгия са измежду главните вносители на съветски LNG през 2022 година, съгласно разбор на групата за наблюдаване на енергийния пазар Montel, като ⅓ от доставките на съветски LNG за Европа са ориентирани към Франция и съвсем една четвърт към Испания.

По-голямата част от съветския полутечен природен газ, идващ в Европа, идва от енергийната компания Новатек, която ръководи терминала за полутечен природен газ Ямал в северозападен Сибир, в който френският енергиен колос TotalEnergies е миноритарен акционер. Някои европейски страни имат дълготрайни покупко-продажби за импорт на LNG, които би трябвало да бъдат изпълнени през идващите няколко години.

В отличие от Газпром, чийто мажоритарен притежател е Русия и постанова монопол върху износа на газ по тръбопроводи, Новатек е самостоятелна компания, само че има акционери, близки до Кремъл, което може мощно да повлияе на нейните интервенции, сочи разбор, оповестен от Центъра по световна енергийна политика на Колумбийския университет.

Само две страни в Европа – Обединеното кралство и Литва – са спряли изцяло вноса на съветски LNG.

Ан-Софи Корбо, световен откривател в Колумбийския университет, споделя, че е „ доста комфортно за всички да си затварят очите за потоците от съветски полутечен природен газ “ в Европа. От икономическа позиция, по думите му, към този момент „ има смисъл “ Европа да продължи да внася LNG от Русия. Изваждането на съветския полутечен природен газ от пазара на Европейски Съюз би означавало, че европейските страни купуват повече полутечен природен газ от другаде по света, повишавайки цените за по-бедните страни в Азия.

Според калкулации на Корбо, в случай че Европейски Съюз не го прави, цените на LNG биха достигнали стратосферни размери.

Това би било извънредно неприятно освен за Европа, само че и за доста страни, които не биха могли да си разрешат LNG, споделя специалистът. Тя прибавя, че увеличеният импорт на съветски полутечен природен газ е повишил капацитета „ Русия да употребява втечнения природен газ като геополитическо оръжие “ - тъкмо както направи с газа от тръбопроводи. Путин евентуално може да блокира износа за „ вражески “ страни, като в същото време продължи да обезпечава избавителен пояс за газ за по-бедните страни в Азия, страдащи от сериозен дефицит на сила.

Такъв ход ще има последици за Европейски Съюз през 2023 година Международната организация по енергетика към този момент насочи предизвестия, че Европа може да се сблъска с дефицит на газ в размер на до 30 милиарда кубични метра по време на сезона на запълване на хранилищата идващото лято.

Свитлана Романко, шеф на украинската предизборна група Razom We Stand, която упорства за цялостно ембарго на Европейски Съюз върху съветските изкопаеми горива, счита, че има ясна морална причина да се откаже вносът на съветски LNG.

Според нея в Европейски Съюз доста се приказва за ембарго и строги наказания, само че действително действия за понижаване на вноса на LNG няма.

Европа би трябвало да предприеме дейности в този момент и да спре това неуместно и контрапродуктивно финансиране на съветската военна машина, приканва Романко.
 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР