След като Централната избирателна комисия (ЦИК) не намери причина да

...
След като Централната избирателна комисия (ЦИК) не намери причина да
Коментари Харесай

И Върховният съд няма да проверява къде живее Пеевски

След като Централната изборна комисия (ЦИК) не откри причина да ревизира къде живее в действителност Делян Пеевски и Върховният административен съд (ВАС) разгласи, че няма да го направи. Решението е дефинитивно.

С него Върховен административен съд удостовери, че кандидатурата на Пеевски за евродепутат от листата на Движение за права и свободи дава отговор на закона и се стимулира с това, че са спазени условията и той има непрекъснат и сегашен адрест в България повече от 6 месеца.

Заличаването му от листите бе поискано от съдружие " БОЕЦ със сигнал до ЦИК в края на април поради подозрения и техни данни, че Пеевски не живее в България, въпреки че по документи има непрекъснат и сегашен адрес в София.

Задължително условие на Изборния кодекс е претендентите за евродепутати да имат непрекъснат и сегашен адрес повече от 6 месеца в България или друга страна от Европейски Съюз. Само за ден ЦИК откри, че няма проблем с кандидатурата.

От " БОЕЦ " обаче апелираха решението на ЦИК и желаеха от Върховен административен съд да направи информации – живее ли Пеевски в България. Още през вчерашния ден по време на съвещанието от Върховен административен съд отхвърлиха да събират доказателства и да изискват информации от летищата, митниците и граничните пунктове.

" БОЕЦ " се позоваха на полетни данни, оповестени от уеб страницата " Биволъ ", че в интервала от 2016 до 2018 година Делян Пеевски постоянно се записва за полети за Дубай - столицата на едноименното емирство от Обединените арабски емирства.

Според справките (чийто източник не е посочен) полетите му от София най-често са с прехвърляне през Виена, има през Милано и по-рядко през Лондон и Цюрих (още за данните четете тук). Според " Биволъ " Пеевски употребява и два паспорта, като вторият е дипломатически в качеството му на народен представител. Много от полетите са в работни за Народното събрание дни, означават още от изданието.

В решението си Върховен административен съд показва, че: " Рамките на инспекцията по отношение на условието на чл.351, ал.1 ИК на ЦИК и Главна дирекция " ГРАО " е обвързвана с легалното определение на понятието " Живял минимум през последните 6 месеца ", обещано в член 1, т. 3, б. " а " от ДР на ИК. Според него това е български жител, който има адресна регистрация по непрекъснат адрес и по сегашен адрес на територията на Република България или в друга държава-членка на Европейския съюз ".

" От данните по делото несъмнено се открива, че такава инспекция е осъществена от Главна дирекция " ГРАО " по отношение на претендента Д. Пеевски, при която е открито, че освен тай, само че и останалите претенденти на партия " Движение за права и свободи " дават отговор на условието на чл.351, ал.1 ИК. От това следва, че изказванието на жалбоподателя, че не е осъществена инспекция от страна на ЦИК на условието на чл.351, ал.1 ИК е безпричинно ", допълват съдиите. (Цялото решение - тук).

Последното му обществено появяване в България е на 19 април 2017 година при конституирането на 44-ото Народно заседание. Това е и единственото му присъединяване в съвещанията на настоящия парламент, само че отсъствията му са извинени " по уважителни аргументи " от ръководителя на парламентарната група на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. Липсва информация - какви са те.

Той не се появи и на формалното показване на претендентите за депутати на Движение за права и свободи, в чиято листа е на второ място.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (306)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР