След като служебният министър на иновациите и развитието Александър Пулев

...
След като служебният министър на иновациите и развитието Александър Пулев
Коментари Харесай

Служебният кабинет овладява и борда на ББР с двама бивши директори

След като служебният министър на нововъведенията и развиването Александър Пулев добави и на практика овладя надзорния съвет на Българската банка за развиване (ББР), към този момент се приготвят рокадите и в оперативното управление. От два свои източника " Капитал " научи, че се планува като изпълнителни шефове да влязат Димо Спасов и Илия Караниколов, а имената им към този момент са импортирани в Българска народна банка за утвърждение. И двамата са заемали тези постове в по-далечното минало, само че при разнообразни държавни управления и конфигурации на властта.

Засега не е ясно дали и кои от актуалните трима членове на управителния съвет ще бъдат освободени. По правилник в него могат влизат до седем члена, само че поради обществените рецензии от министъра към работата на ББР в последните месеци очевидно ще се търси промяна, а не попълване. Новият ръководител на надзорния съвет Росен Карадимов също се причисли към сериозния звук, като последно пое подадената топка от ГЕРБ с отрицателни мнения за подготвяна от ББР облигационна емисия за 500 млн. евро и платените за нея такси и комисиони.
Десетилетие обратно
Кариерата на Илия Караниколов е обвързвана с ББР от над десетилетие. През 2011 година тогавашният принципал на държавната банка - финансовият министър Симеон Дянков инициира промяна на управлението й и Караниколов е поканен да стане един от изпълнителните й шефове (заедно с Асен Ягодин и Владимир Гюлев). Допреди това той е бил шеф отдел " Финансови институции и структурни фондове " в Пощенска банка, а по-рано е заемал експертни позиции в държавната администрация.
Илия Караниколов влиза в ръководството на банката при първото държавно управление на ГЕРБ, когато финансов министър е Симеон Дянков Фотограф: Анелия Николова Реклама
Караниколов резервира поста си до 2013 година, когато при кабинета " Орешарски " следва нова рокада в ББР. След това той влиза в управлението на Фонда на фондовете, а по-късно и като ръководител на надзорния му съвет. Към момента е началник-управление " Мониторинг и финансови принадлежности " в ББР.

Другият нов остарял изпълнителен шеф, като по подигравка точно с идването му е отхвърлен Караниколов. Той е предопределение на тогавашния финансов министър Петър Чобанов, който понастоящем е народен представител от Движение за права и свободи. Преди това е бил шеф " Трежъри " в Първа капиталова банка, а след отстраняването му от ББР няма данни за развиването на кариерата му. По времето когато той и Билян Балев са изпълнителни шефове банката нашумя с около спора му с Цветан Василев. Така тогава измежду най-големите й клиенти се озоваха " Булгартабак " и " Водстрой 98 ".

Към момента ББР има трима члена на управителния съвет - негов ръководител е Крум Георгиев, а изпълнителни шефове са Цанко Арабаджиев и Марияна Петкова. Надзорният съвет също беше тричленен, като в него влизаха назначените от Кирил Петков Валентин Михов и Васил Щонов, както и останалия още от времето на ГЕРБ Стамен Янев. Преди няколко седмици министър Пулев добави към тях Росен Карадимов и Деляна Иванова, които незабавно станаха надлежно ръководител и зам.-председател на надзора.
Нова задача: избавяне на лечебни заведения
В изявленията си след поемането на поста Карадимов значително преповтаря поръчките на Пулев - възстановяване на работата, повече бистрота и опазване на лимита от 5 млн. лева за обособен кредитополучател. " ББР беше описвана като касичка на ръководещите, а ние ще пуснем прожекторите ", споделя Росен Карадимов по Българска национална телевизия.
Реклама
Като различен акцент е изведено използването на банката като антикризисен инструмент за целево финансиране на избрани сфери с проблеми, като да вземем за пример бранш " Здравеопазване ". Накратко вместо Министерство на здравеопазването да избавя лечебни заведения като заплаща задълженията им, то може да ги дофинансира през ББР. " Условието за това е да бъде изработен доста явен разбор на структурата на отговорностите на болничното заведение, а банката ще се яви неин заемодател ", обясни Карадимов.

Идеята за такава приложимост на ББР е още от кабинета " Петков ", като на уеб страницата на банката има оповестена. Тя е с бюджет 25 млн. лева.(с опция той да бъде удвоен) и период за кандидатстване до 31 август 2023 година Максималният период на заема е до 10 години, а гратисният интервал до 2 години, лихвеният % е много висок - 3-месечен Euribor + 6.5 процентни пункта надбавка, което все още би било към 8.4%.

Изискванията са или болничното заведение да извършва утвърдена от здравното министерство финансова оздравителна стратегия или да планува вложения в инфраструктурата и оборудването си. И в двата случая се прави финансова оценка от ББР и се изисква реален позитивен паричен поток - т.е. заемът да може да се изплаща от активността.

Реално най-големият проблем за частните кредитори на лечебни заведения е какво се случва, в случай че те въпреки всичко не съумеят да обслужват отговорностите си. Макар да са търговски сдружения, те имат обществени функционалности и вкарването им във банкрут и осребряването на активите, постоянно е недопустимо. Заради тези опасности и ползата на банките към общественото опазване на здравето е стеснен. Програмата на ББР планува за обезпечения да се употребяват заплащания по НЗОК, добити с финансирането активи (напр. апаратура), наличия по сметки и други Това обаче е подозрително до каква степен покрива риска и до каква степен при проблеми с обслужването държавната ББР ще може дейно да си събере парите от държавни или общински лечебни заведения. Вече утвърден заем по програната има едно от най-силно финансово закъсалите лечебни заведения -.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР