След като се възползваха от летния разгром на облигациите, който

...
След като се възползваха от летния разгром на облигациите, който
Коментари Харесай

Накъде отива доларът?

След като се възползваха от летния погром на облигациите, който изстреля щатския $ до 10-месечни върхове, хедж фондовете в този момент обмислят какво следва за американската валута.

Доларът, написа в собствен разбор Reuters, който през ноември се намали с 3,5% по отношение на кошницата от другите съществени валути, е на път да реализира най-лошия си месечен резултат от една година насам, защото упованията за понижаване на лихвените проценти през идната година нарастват, сривайки доходността на съкровищните облигации от многогодишните върхове.

Пет фонда споделят вижданията си за ориста на $ пред осведомителната организация, като тя особено отбелязва, че те не съставляват рекомендации или търговски позиции.

AQR CAPITAL MANAGEMENT

- Размер: 95 милиарда $ ръководени активи.

- Основан през 1998 година

- Ключова търговия: Дълги доларови позиции, къси за швейцарския франк

Управляващият шеф Джонатан Фейдър счита, че краят на повишението на лихвените проценти в Съединени американски щати не значи безусловно уязвимост на $.

През последните 40 години се следи наклонност доларът да бъде постоянен или малко по-силен в месеците след последното покачване, споделя Фейдър, който е " градивен " във връзка с валутата:

" По-специално, трендовете за напредък в Съединени американски щати наподобяват доста по-силни, в сравнение с в множеството други огромни стопански системи по света ".

Фейдър счита, че най-хубавият метод да се възползваме от продължаващата мощ на $ би бил закупуването му против валути, изложени на отрицателни ценови трендове, по-слаби стопански фундаменти и миролюбива парична политика, като да вземем за пример швейцарския франк.

Досега през тази година швейцарският франк е поскъпнал с към 5% по отношение на $.

FLORIN COURT CAPITAL

- Размер: 1,8 милиарда $ управляеми активи

- Основан през 2016 година

- Ключова търговия: Дълги позиции на разрастващите се пазари в Латинска Америка, къси доларови

Дъг Гриниг, основен капиталов и изпълнителен шеф на Florin Court, счита, че цената на $ постепенно ще понижава, защото геополитическото напрежение обгръща разнообразни елементи на света.

Той чака американската стопанска система да се забави внезапно, което, наред с намаляването на инфлацията, евентуално ще навреди на $ по отношение на някои валути на разрастващите се пазари.

" Намалението на необятното парично предложение в Съединени американски щати на годишна база е голямо. То е още по-голямо, когато се вземе поради поправеното по отношение на инфлацията парично предложение ", споделя Гриниг, добавяйки, че това ще направи " доста мъчно " поддържането на растежа.

Гриниг отбелязва също по този начин, че защото доста страни с разрастващи се пазари са повишили лихвените проценти по-рано и по-агресивно от развитите стопански системи, доходността на облигациите в страни като Бразилия, Колумбия, Унгария и Полша наподобява привлекателна.

NWI MANAGEMENT LP

- Размер: 2,2 милиарда $ ръководени активи

- Основан през 1999 година

- Ключова търговия: къси офшорни позиции на китайския юан

Тара Харихаран, ръководещ шеф на световните макроизследвания в NWI, показва, че хедж фондът структурира валутните си залози по този начин, че да ограничи резултата от съмненията на $, защото устойчивостта на американската стопанска система затруднява определянето на пика на локалната валута.

Една от покупко-продажбите, които тя предлага, е обвързвана с Китай. Харихаран разяснява, че рисковете от обезценяване на юана са факт, защото приключването на капитали от Китай се усилва, мултинационалните компании репатрират повече облаги, а стопанската система продължава да се забавя.

" До края на януари юанът може да бъде сезонно подсилен от търсенето, обвързвано с китайската Нова година, само че по-късно ще се намали ", споделя тя.

NWI не изключва и наложително намаляване на юана за възстановяване на конкурентоспособността на китайския експорт.

GARDE ASSET

- Размер: 300 млн. $ ръководени активи

-Основан през 2013 година

- Ключова търговия: Дълги позиции на мексиканското песо

Главният изпълнителен шеф на Garde Карлос Калабрези избира валутата на Мексико, тъй като лихвените проценти са на исторически високо равнище от 11,25% от март насам и платежният баланс на страната е в положително положение. Той също по този начин има вяра, че страната ще получи големи задгранични вложения от така наречен ниършоринг (nearshoring) - форма на офшоринг, при която дадена организация наема чиновници от прилежаща страна за осъществяване на услуги, защото индустриалният потенциал се реалокира по-близо до американския пазар.

Тези трендове евентуално ще доведат до подсилване на мексиканското песо, което е поскъпнало с към 13% по отношение на $ през тази година.

CIBC ASSET MANAGEMENT

-  Размер: 145 милиарда $ ръководени активи

- Основан преди повече от 50 години

- Ключова търговия: Дългосрочни позиции на бразилски реал

Майкъл Сейгър, началник на отдела за ръководство на активи и валути в CIBC Asset Management, счита, че бразилският реал евентуално ще укрепне в кратковременен проект поради двуцифрения референтен лихвен %, който сега е 12,25% и притегля задграничен капитал.

Бразилският реал, който се търгува на ниво 4,8908 за $, е поскъпнал с към 8% до момента през тази година по отношение на $.

Инфлацията, която е към 5%, също е под надзор, защото Бразилската централна банка е една от първите, които стартират да покачват лихвените проценти, споделя Сейгър.

 

 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР