След като президентът на Танзания Джон Магуфули последно беше видян

...
След като президентът на Танзания Джон Магуфули последно беше видян
Коментари Харесай

Какво ще се случи със Занзибар след смъртта на танзанийския президент?

След като президентът на Танзания Джон Магуфули последно беше забелязан на обществено събитие на 27 февруари, бе обявена новината за неговата гибел. Тя бе оповестена от вицепрезидентката Самия Сулуху Хасан (тя ще заеме неговия пост по конституция), която посочи, че той е умрял в резултат на сърдечна непълнота поради заболяване, с което се е борил дълги години. Мнозина обаче към момента не са сигурни дали Магуфули не е изгубил живота си след затруднения от ковид.

Припомняме, че вицепрезидентът на Занзибар Сейф Шариф Хамад умря от Covid-19, a на погребението му Джон Магуфули прикани популацията да се включи в тридневни молебствия, с цел да победи респираторната болест, заплашваща островната страна. Тогава той съобщи, че в страната няма да се вкарат никакви ограничавания и счита, че молитвите са задоволителни.

Танзания спря да следи развиването на епидемията още през май 2020 година и продължава да бъде една от дребното страни в света, която посреща задгранични туристи, като зона, свободна от Covid-19. По тази причина през последните месеци най-големият остров Занзибар се трансформира в най-желаната туристическа дестинация за българите.

Освен това туроператорите започнаха да провеждат чартърни полети и доста намалиха цените на екскурзиите до там. И макар възбраната за проведени пътувания в чужбина, която продължава да бъде в действие до края на март, те откриха отворена врата в заповедта, с цел да изпращат цялостни полети до Занзибар (и не само).

Оказа се обаче, че танзанийският остров по никакъв начин не е безвреден и инфектирани с ковид има, само че те съзнателно се прикриват, в това число и българи, които са били на отмора там. След увеличението на случаите на Covid-19 и съмнения, че идващите от Занзибар могат да внесат южноафриканския вариант, здравният министър Костадин Ангелов издаде заповед за наложителна 10-дневна карантина, без опция за анулация с PCR тест. Това провокира неодобрение от страна на туроператорите, поради отлив на искащи да пътуват до острова.

В началото на седмицата главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев разгласи, че случаите на инфектирани с Covid-19, върнали се от Занзибар, са най-малко шест и техните позитивни проби от бързи проби ще бъдат секвенирани в търсене на новия вариант. Журналистката Мира Баджева описа в персоналния си профил във Facebook, че тя е пристигнала от острова на 14 март, откакто бе призната заповедта за наложителна карантина и на никого не е юридически тест след кацане в София. Никой не им е изискал и резултатите от PCR тестванията, които туристическата им организация е платила да бъдат направени 24 часа след идването им.

„ Кунчев сподели, че откритите корона-позитивни били от “предпоследния полет, кацнал от Занзибар ”. Ако това беше правилно, сътрудника Георги Тошев нямаше да е тази заран онлайн в студиото на “Преди обед ” по bTV – тъй като трябваше да е карантиниран дружно с всички пасажери от “проблемния ” аероплан. Той кацна с чартър ден преди моя полет, когато към момента нямаше обща карантина. Но пък щом има 6-има положителни на борда, останалите би трябвало да се затворят като контактни или най-малкото да бъдат известени публично да се самонаблюдават (което не се е случило), не ли? “, написа още Мира Баджева и напомня, че от и до Занзибар пътуват и постоянни полети през Катар и Дубай, като при тях се вършат проби даже и на междинното кацане. „ А вие продължавайте да им вярвате “, приключва поста си тя.

От човек, който преди месец е бил в Занзибар обаче, научихме, че най-малко няколко души от всяка група почиващи българи са се заразявали на острова с Covid-19 и мечтаната дестинация напълно не е безвредна. И каквито и версии и истории да бъдат разказвани, опция за внасяне на ковид от Африка има. Друг е въпросът, че държавното управление може би обърна внимание на този факт прекомерно късно.

 
Как Занзибар стана новият Слънчев бряг

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР