След години на силно напрежение Европейският съюз се надява, че

...
След години на силно напрежение Европейският съюз се надява, че
Коментари Харесай

Брюксел не коментира оставката на Джонсън

След години на мощно напрежение Европейският съюз се надява, че отдръпването на Борис Джонсън от власт ще бъде мотив за възобновяване на разговора с Лондон по отношение на Северна Ирландия. Но от страна на Брюксел реакциите са внимателни на оповестената от Джонсън оставка, в очакване на неговия правоприемник, отбелязва Франс прес.

" Властването на Джонсън приклюва с неговото изпадане в недружелюбност, също както стана и с Доналд Тръмп. Краят на една епоха на трансатлантически популизъм ли е това? Да се надяваме ", съобщи в Туитър белгийският евродепутат Ги Верховстат, който е уверен федералист и координатор в Европейския парламент за Брекзит.

" Отношенията сред Европейски Съюз и Обединеното кралство пострадаха ужасно доста от това, че Джонсън избра Брекзит. Нещата в този момент могат единствено да се подобрят ", добави някогашният министър председател на Белгия.

За някогашния европейски договарящ за Брекзит Мишел Барние отдръпването на Борис Джонсън отваря нова страница в връзките с Обединеното кралство.

" Нека тя да бъде по-конструстивна, по-зачитаща поетите задължения, по-специално тези за мира и стабилността в Северна Ирландия, и по-приятелска с сътрудниците от Европейски Съюз, тъй като има още доста за извършване дружно ", съобщи Барние по отношение на новата страница, която ще бъде отворена.

Европейската комисия обаче отхвърли коментар към този момент по отношение на отдръпването на Джонсън. Тя добави, че политическите развития не трансформират нейното предпочитание за намиране на решения на разногласието по отношение на постбрекзитните митнически разпореждания в Северна Ирландия.

Джонсън извоюва на английските консерватори през 2019 година историческо болшинство в Камарата на общините и реализира Брекзит. Но желанието му да преразгледа едностранно основен текст от контракта за Брекзит - протокола за Северна Ирландия, подписан и от двете страни, породи закани от комерсиална война и мощно напрежение с Брюксел, който го разкритикува, че не извършва уговорките си.

Този протокол бе умислен, с цел да отбрани интегритета на единния европейски пазар, като в същото време избегне сухопътна граница, която съставлява риск за нежния мир в Северна Ирландия. Правителството на Джонсън одобри де факто Северна Ирландия да остане в европейския пазар и откри митническа граница в Ирландско море с инспекции и формалности. Но тази обстановка усложни доставките и породи рецензии от юнионистката общественост, за която мястото на Северна Ирландия в Обединеното кралство е застрашено. Лондон отхвърли предложенията на Брюксел за облекчение на инспекциите в Северна Ирландия и реши едностранна проверка на протокола, утвърдена през юни на първо четене. Европейски Съюз дефинира това като противозаконна стъпка и заплаши с дейности, които биха могли да доведат до финансови наказания.

Сега за Брюксел целта е да се възобнови разговорът по протокола. Перспективата Лиз Тръс да стане министър председател обаче не успокоява Европейски Съюз, тъй като тя също беше много настъпателна по въпроса и следва поредна линия с тази на Джонсън, отбелязва Франс прес.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР