След броени дни към Непал заминава българският алпинист Господин Динев.

...
След броени дни към Непал заминава българският алпинист Господин Динев.
Коментари Харесай

Български алпинист поема към страховит връх, лавина погубила негов приятел в подножието му

След броени дни към Непал отпътува българският планинар Господин Динев. 64-годишният мъж от Сливен ще се опита да изкачи 3 осемхилядника в Хималаите – Анапурна (8091 м), Макалу (8463 м) и Дхаулагири (8167 м).

През 80-те години на предишния век той е част от Националния тим по алпинизъм. През 1986 година изкачва страховитата Южна стена на връх Комунизъм в Памир (сочено за едно от трите най-големи достижения на българския алпинизъм), дружно с Николай Петков, Иван Масларов, Петко Тотев и Петър Петров. Сами в голямата планина,
българите минават 2500-метровата Южна стена
по маршрута “Мисловски ”, който в продължение на близо 30 години преди този момент няма повтаряне.

Следващата цел е К2, само че след 2-годишна подготовка на Националния тим се оказва, че финансите за този връх не доближават и българите се насочват към Анапурна. През 1989 година Динев взе участие в експедицията, осъществила първото българско нанагорнище на този осемхилядник. Заради неприятното време, от 18-членния екип до върха стигат единствено Петър Панайотов, Огнян Стойков и Людмил Янакиев.

Експедицията е сполучлива, само че коства живота на двама от участниците в нея. На слизане от върха тримата, изкачили Анапурна, срещат Милен Метков (дългогодишна взаимозависимост на Господин Динев) – той упорства също да изкачи върха. Огнян Стойков остава с него. По-късно по радиостанцията в Базовия лагер чуват екот от падаща лавина, а връзката с двамата прекъсва.

“Още тогава разбрах, че би трябвало най-малко за тях да го направя (да изкача – бел.ред.) ”, споделя 34 години по-късно Господин Динев.

През 1992 година той и Радко Рачев стават първите българи, стъпили на Гашербрум II. Динев изкачва още един връх над 8000 м – Роки Съмит, предвършие на Броуд Пик, през 2001 година

Носител е на званието Снежен Барс, което се присъжда за сполучливи изкачвания на
петте най-високи върха
в страните от тогавашния Съветски съюз – 4 седемхилядника и 1 шестхилядник.

Сега се насочва още веднъж към високите върхове.

“Колкото и уважителни аргументи да намира човек, с цел да отсрочи една фантазия, мисля, че би трябвало да откри опция в този момент да я осъществя ”, споделя Динев.
Според нашият планинар
комерсиалните експедиции са дали опция на повече хора да се допрян до огромната планина, само че това е прекомерно рисковано.

“Доколкото разбирам, те желаят да си купят една незаслужена популярност за това, че са били някъде, в сравнение с да изживеят страстите на същинското нанагорнище ”.

Над Базов лагер българинът има желание да се движи самичък и без да носи спомагателен О2.

“Когато си самичък в планината, е напълно друго – можеш да погледнеш в бездната и да вървиш нагоре, тъй като си убеден в себе си… За мен България е нещо свято и е горделивост българин да развее знамето ни на който и да е връх по света ”, споделя Господин Динев.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР