След близо 2 часа разговори с премиера Бойко Борисов превозвачите

...
След близо 2 часа разговори с премиера Бойко Борисов превозвачите
Коментари Харесай

След срещата с Борисов превозвачите отмениха протеста в понеделник

След близо 2 часа диалози с премиера Бойко Борисов превозвачите се отхвърлиха от митинга си в понеделник. Те получиха уверения, че обхватът и таксите на тол системата, която би трябвало да стартира да работи от 1 март, ще бъдат понижени. Превозвачите се отхвърлиха и от настояването си за оставка на районния министър Петя Аврамова.

От понеделник ще бъде пуснат за публично разискване нов вид на цената за тол таксите, съобщи министър Петя Аврамова след приключването на срещата. В нея участваха представители на  организациите на автобусния и товарния транспорт, както и финансовият министър Владислав Горанов, заместник-министърът Николай Нанков и проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на пътната организация.

Тол системата ще започва от 1-ви март, само че с по-ниски цени, препоръчани от превозвачите. След три месеца на първи юни, таксите ще се прегледат и в случай че приходите не са предстоящите от страната, таксите за прилагане на пътищата от тежкотоварния транспорт може да се покачат,  уточни Йордан Арабаджиев от Съюза на интернационалните превозвачи.

Платени ще бъдат само автомагистралите и първокласните пътища, като бъдат изключени второкласните пътища.

Близо 10 браншови организации за автобусни и товарни транспорти настояха за преразглеждане на признатата в края на предходната година цена на таксите, които ще се събират след въвеждането на тол системата. 

Превозвачите настояха за оставката на районния министър Петя Аврамова, заради липсата на разговор и поради това, че Консултативният съвет към Министерство на регионалното развитие за правене на тарифата не се е съобразил с нито едно от настояванията на транспортните компании.



Срещата стартира в 9.00 часа в Министерски съвет. 

Според утвърдената в края на м.г. цена товарните коли и рейсовете ще заплащат от 4 до 35 стотинки на километър за използването на малко над 6000 км автомагистрали, първокласни и част от второкласните пътища. " Това е 30% от пътищата, по които се движат рейсове и товарни коли, а за ТИР- овете е над 65%. В същото време Чехия въведе тол-система единствено за 4-5% от пътищата си, а в Унгария тя е единствено на магистралите ", бе мнението на Камарата на автомобилните превозвачи. Те оферират и у нас системата да включва единствено магистралите, по които се движат главно директните ТИР-ове, до момента в който за локалните компании се дадат отстъпки за придвижване по останалата републиканска мрежа. 

Превозвачите упорстват и за по-ниски размери на тол-таксите. В момента за всеобщ тежкотоварен камион с Евро 3 се заплаща 1370 лева годишна винетка. След влизане в действие на тол системата разходът за изминати 120 хиляди км на година и избраната цена от 0.23 лева на километър доближават 27 600 лева, демонстрират сметките на бизнеса. Тези шокови такси ще цените на всички транспортирани артикули и автобусни билети.



Превозвачите не имат вяра на плановете на Министерство на регионалното развитие и консултанта Световната банка, съгласно които цените на услугите и стоките ще нарастнат със стотинка-две поради спомагателния разход на транспортните компании. " За някои транспорти разноските ще скочат до 16 пъти. Никой не регистрира и празните курсове ", съобщи Йордан Арабаджиев, ръководител на Съюза на международните превозвачи.  Заради това митингът на превозвачите на 13 януари ще бъде подсилен и от сдруженията на зърнопроизводителите и на дребните търговци на горива, които също ще извадят своя техника.

" Нашето предложение беше от 9 до 12 стотински на километър, а сега ние попадаме в графата на най-тежките камиони, където сумата е 34 стотинки. Тежестта за зърнопроизводителите е огромна, ние плащаме два път таксата за един ден - един път, когато товарният автомобил идва до полето, с цел да натовари зърното, и повторно, когато с натовареното зърно се придвижва до склада ", уточни Констадин Костадинов, ръководител на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Опасенията са, че тази такса ще оскъпи сензитивно зърното, брашното и хляба за крайния производител. " Освен това желаят от нас да плащаме за пътища, които отиват безусловно в нищото, това не е път, само че е решено, че е включен в обсега на тол-системата ", разяснява Костадинов.

Фирмите за автобусни транспорти пък упорстват за нулеви такси по линиите за дребните обитаеми места в страната, както и за маршрутите по подписани към този момент контракти с общините за публичен транспорт на пасажери.

Според министър Петя Аврамова и представители на Агенция " Пътна инфраструктура " обаче желаните отстъпки и редукция на таксите от страна на превозмачите са неизпълними.  


" Тол системата е разисквана с превозвачите. Чули сме всички техни претенции и оферти. Отстъпките, които направихме към тях, са много съществени ", твърди районният министър.  Според Аврамова не може да се съпоставя обстановката в България с пътищата в други европейски страни. " Ясно е, че има потребност от съществено финансиране на ремонтите на пътища. Ако се съобразим с всички претенции на превозвачите, това значи да събираме средства колкото от винетките, а задачата не е това. Трябва да бъдем рационални ", прикани Аврамова.

" По-голямо понижение на тол-таксите от към този момент утвърдените ще обезсмисли промяната ", счита и проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на АПИ.  

Очакваните общи приходи от пътни такси през 2020 година при признатата цена и оферти обхват били за към 450 млн. лева от тол такси и 270 млн. лева от електронни винетки и това бил сериозният най-малко за поддържането на пътната инфраструктура. Според Асенов България е с най-ниските тол такси в Европа, като само в Полша имала по-ниски за някои категории тежки транспортни. Освен това таксите били свалени на половина спрямо първичния вид на цената. 

Асенов твърди също по този начин, че в началото обсъжданият обсег от 10  800 км към този момент бил сведен до 6  050 км, като от него са отпаднали пътищата в неприятно експлоатационно положение. Той обаче не загатна обстоятелството, че Министерство на регионалното развитие от години твърди по какъв начин тол-системата ще проработи поетапно - първо с автомагистралите и първокласната пътна мрежа, а по-късно с второкласни и даже третокласни пътища.



Регионалният министър Петя Аврамова съобщи, че само министър председателят може да й желае оставката. " В България всички се упражняват да приказват, че трябват промени. Когато обаче някой тръгне да прави промени, всички внезапно стават недоволни. Тол системата е една нужна и значима промяна за България. Целта е всеки, който употребява и разрушава повече, да заплаща повече ", съобщи Аврамова. 

СТАЧНА ГОТОВНОСТ

Браншовите организации на превозвочите оповестиха, че на 13 януари ще спрат от придвижване близо 3000 рейса и 2000 камиона, което ще блокира транспорта на пасажери и товари в над 60 обитаеми места. Те даже приканиха търговски вериги и заведения да се запасят със стока, защото не е ясно какъв брой дни ще продължи стачката. Освен това в понеделник в 10 огромни града, в това число и столицата, ще има митинги с позиционирани на разнообразни места рейсове, камиони, таксиметрови коли. 
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР