След анализ на почвени проби, донесени от китайската мисия Чанг'е-5,

...
След анализ на почвени проби, донесени от китайската мисия Чанг'е-5,
Коментари Харесай

Китай откри странни стъклени топчета на Луната, които може да съдържат милиарди тонове вода

След разбор на почвени проби, донесени от китайската задача Чанг'е-5, учените откриха вода, затворена в стъклени кълба на Луната. Сферички от метеоритен удар на 800 000 години, открити в Трансантарктическите планини. Подобни топчета на Луната може да съдържат милиарди тонове заровена вода, сочат нови проучвания.

Китайски откриватели може да са разкрили милиарди тонове вода в странни стъклени сфери, заровени на Луната, и те могат да бъдат употребявани като предстоящ източник на вода за лунните бази, сочи ново изследване. 

Малките стъклени сферички, събрани в проби от лунната почва и донесени на Земята от китайската задача Chang'e-5 през декември 2020 година, може да са толкоз доста, че да съхраняват до 330 милиарда тона (300 метрични тона) вода по повърхността на Луната, демонстрира новият разбор, оповестен на 28 март в списание Nature Geoscience.

Стъклените сферички, известни още като ударни стъкла или микротектити, се образуват, когато астероиди се разрушават в Луната със скорост от десетки до стотици хиляди благи в час, изхвърляйки във въздуха части лунна кора. Във вътрешността на тези въздушни шлейфове силикатните минерали, нагряти до температура на разтопяване от силата на удара, се комбинират и образуват дребни стъклени топчета, които се разпръскват като трохи по околния пейзаж. 

Лунната почва съдържа О2, което значи, че и топчетата съдържат подобен. При удар с йонизирани водородни атоми (протони) от слънчевия вятър кислородът в разтопените сфери реагира, образувайки вода, която се всмуква навътре в силикатните капсули. С течение на времето някои от сферите се заравят под лунните прахови частици, известни като реголит, и остават подземен с към момента намиращата се в тях вода. 

При подобаващи температури някои от тези топчета освобождават водата в атмосферата на Луната и на нейната повърхнина, действайки като контейнер, който постепенно се попълня с течение на времето, споделят откривателите. Това би могло да трансформира тези сфери в съвършен източник на вода, както и на водород и О2, за галактически организации като НАСА и Китайската национална галактическа администрация (CNSA), които желаят да изградят бази на Луната. CSNSA чака планът ѝ за лунна база да бъде приключен още през 2029 година

Scientists revealed Monday that they have discovered a new “reservoir ” of water located on the moon’s surface
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР