Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че руският президент Владимир

...
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че руският президент Владимир
Коментари Харесай

Путин изтегля руските войски от Армения

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков разгласи, че съветският президент Владимир Путин се е съгласил да изтегли съветски войски и граничари от разнообразни елементи на Армения, съобщи " Интерфакс ".

Путин и арменският министър председател Никол Пашинян са постигнали съглашение по въпроса на двустранна среща в Москва, добави Песков, показва " Ройтерс ".



Съобщението последва изтеглянето на съвсем 2000 съветски миротворци от региона на Нагорни Карабах, който Азербайджан си върна от Армения със мощ през септември предходната година.

Изтеглянето на съветските сили поставя завършек на многогодишно съветско военно наличие в региона, което осигуряваше на Москва военна опора в стратегическия район на Южен Кавказ.

Армения изиска от съветските граничари да изоставен и постовете си на основното летище на страната в Ереван от 1 август.



" През есента на 2020 година по искане на арменската страна наши военни и граничари бяха ситуирани в редица арменски райони. Пашинян съобщи, че през днешния ден, заради променените условия, към този момент няма такава нужда, тъй че президентът Путин се съгласи и беше контрактувано изтеглянето на нашите военни и граничари ", сподели Песков пред " Интерфакс ".

Информационната организация " Спутник Армения " цитира почитан арменски политик от ръководещата партия, съгласно който Путин и Пашинян са се договорили съветските сили и граничари да се изтеглят от пет арменски района.

Руски граничари обаче ще останат на границата на Армения с Турция и Иран по молба на Ереван, оповестява " Интерфакс ".

Пашинян подлага на критика Русия, че не се е намесила, с цел да спре азербайджанските сили в Карабах. Оттогава той обществено слага под въпрос обичайния съюз на страната си с Русия, разполагаща с редица военни уреди на територията на Армения, която в този момент стартира да открива по-тесни връзки със Запада.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР