След 10-дневно намаляване на напрежението днес в комплекса на джамията

...
След 10-дневно намаляване на напрежението днес в комплекса на джамията
Коментари Харесай

Нови сблъсъци в комплекса на джамията Ал-Акса в Ерусалим

След 10-дневно понижаване на напрежението през днешния ден в комплекса на джамията Ал-Акса в Ерусалим още веднъж избухнаха конфликти сред израелци и палестинци, оповестява БГНЕС.
Израелската полиция заяви, че е отблъснала "десетки бунтовници ", които са "хвърляли камъни и други предмети " по силите за сигурност.
Пред джамията има засилено полицейско наличие, а от палестинският "Червен полумесец " към момента не са съобщили за жертви на насилието.
Сблъсъците се случиха на годишнината от независимостта на Израел и последваха под напрежение интервал, в който съответстваха мюсюлманският месец Рамадан, еврейският празник Пасха и християнският Великден.
От средата на април до момента в конфликтите сред израелската полиция и палестинците в региона на джамията Ал-Акса бяха ранени близо 300 души.
Мястото е третото по значимост в исляма. То е и най-святото място на юдаизма, знае се на евреите като Храмовия рид.
Палестинците са ядосани от увеличението на броя на еврейските визити в комплекса, който по дългогодишна традиция евреите могат да посещават, само че не им е разрешено да се молят.
Израелският външен министър Яир Лапид съобщи, че еврейската страна "няма да промени " това статукво.
Миналата седмица от "Хамас " заплашиха Израел с ракети и набези против синагоги, в случай че израелските сили продължат да нахлуват в обекта.
"Трябва да сте подготвени за огромна борба, в случай че (израелската) окупация не спре да нападна джамията Ал-Акса ", съобщи Яхия Синвар - началник на 'Хамас " в блокирания от Израел палестински анклав.
Нахлуването на израелската полиция в комплекса предишния месец провокира необятно неодобрение от страна на районните водачи.
Йордания, която ръководи светите места в Ерусалим, упрекна Израел, че нарушава дългогодишното статукво, което разрешава на всички вероизповедания да се покланят на свещените си места в града.
В резултат на възходящото принуждение от 22 март насам при четири обособени набези на територията на Израел бяха убити 12 израелци и двама украинци. Две от смъртоносните набези бяха осъществени в региона на Тел Авив от палестинци.
През същия интервал са починали общо 26 палестинци и трима жители на Израел от арабски генезис.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР