Скопският външен министър Буяр Османи разгневи българските евродепутати с думите,

...
Скопският външен министър Буяр Османи разгневи българските евродепутати с думите,
Коментари Харесай

Буяр Османи ядоса евродепутатите ни с думите, че българите в РСМ били 3500

Скопският външен министър Буяр Османи разгневи българските евродепутати с думите, че българската общественост в Република Северна Македония (РСМ) се състои от 3500 души.

Той приказва пред Комисията по външни работи в Европейския парламент в Брюксел.

Такива са резултатите от последното броене в РСМ. В реалност обаче нещата са напълно разнообразни, сподели пред Клуб Z Андрей Ковачев от ГЕРБ и Европейската национална партия (ЕНП).

„ Всички източници на тази планета демонстрират, че в исторически проект болшинството от хората, живели в географската област Македония, са се самоопределяли като българи. След нерадостната орис през 1944 година, с доста принуждение и доста агитация, огромна част от тях се самоопределят като етнически македонци. Но те са запазили своите български корени и доста огромна чмаст от тях са поискали българско поданство. Ние знаем, че над 120 000 жители на РСМ имат въз основа на българския етнически генезис българско поданство “, посочи той.

И добави, че през днешния ден в РСМ има голям боязън човек да съобщи обществено българската си еднаквост. Това води до подлагане на огромен тормоз, против децата на тези хора в учебно заведение, на работното място, при кандидатстване за работа. Това води до дискриминация.

По време на полемиката обаче Ковачев бе безапелационен, че всички чакат РСМ да бъде призната в Европейски Съюз колкото се може по-скоро. Според него това би помогнало да се преодолеят проблемите от предишното.

Властите в Скопие са си сложили за цел страната да бъде напълно подготвена за влизане в Европейски Съюз през 2030 година, сподели Буяр Османи.

И се обърна към „ българските другари “ с думите, че в РСМ не са не запомнили за отговорностите си по Договора за дъбросъседство със страната ни и двата протокола. Лично Османи следи работата на работните групи за осъществяване на взаимните отговорности.

„ Скоро ще представим резултатите от тяхната работа по езика на омразата и реабилитацията на жертвите на комунизма “, увери посланик номер 1 на Скопие.

Той се надява скоро да има ново държавно управление в София, с което да бъдат контрактувани изискванията за градивен разговор, учреден на взаимно самопризнание и почитание.

„ Тревогата ни в България е, че през последната година езикът на омразата в РСМ на практика мина в дейности на омразата. На цялата европейска общественост към този момент са известни случаите с набези против клубове на Българските цивилен организации, против представители на тези организации, в това число опит за ликвидиране “, съобщи българският евродепутат Александър Йорданов (ГЕРБ/ЕНП), който е някогашен дипломат в Скопие.

Той напомни, че българите би трябвало да бъдат вписани в преамбюла на Конституцията на РСМ. И попита:

„ Ще допуснете ли в работната група, която работи по тези конституционни промени, представители на българските цивилен организации в Северна Македония? “

Йорданов разкритикува Скопие поради антидемократичен и антиконституционен по думите му закон, забраняващ българските организации. Отгоре на всичко той работи със задна дата, което е неприемливо в правото.

Ангел Джамбазки от Вътрешна македонска революционна организация и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) разкритикува скопските управляващи, че до момента в който не разрешават българските организации, разрешават умерено да работи Изследователският център за действителна филология „ Божидар Видоевски “. Патронът му провел в Македония сръбско четническо придвижване. То било командвано от Дража Михайлович, който се бори Югославия да бъде федеративна монархия на три народа – сърби, хървати и словенци. Четниците считали македонците за сърби, а Македония – за Южна Сърбия.

Илхан Кючюк от Движение за права и свободи и демократичната група „ Обнови Европа “ (ОЕ) бе много по-мек. Той изрази вяра РСМ да продължи работата си по значимите тематики. И разгласи, че тези дни се чака доста стабилен отчет на Европейския парламент, който ще изпрати мощен сигнал на поддръжка към Скопие.

Буяр Османи, който стартира встъпителното си слово на британски език, разгласи, че ще дава отговор на поставените му въпроси на македонски. Още повече на този език е подписан договорът сред РСМ и „ Фронтекс “.

Той се похвали, че със своя преход РСМ, която е комплицирана страна от позиция на етническия, културен и религиозния си състав, е образец освен за Балканите, само че и за Европа.

„ Аз съм министър на външните работи и съм представител на втория по величина етнос в страната. (Османи е етнически албанец – б.р.) Това отразява достиженията ни по Рамковото съглашение от Охрид. А точно културния разговор и компромисите. Водим се от правилото, че разликите сред държавниците и политиците, е, че държавниците мислят за идващите генерации “, сподели той.

По думите му двустранните контракти с България и Гърция са резултати точно от тази активност.

„ Все още виждаме политици, които предизвикат обществото. То към момента страда от терзания. Целта на тези политици е да завоюват няколко спомагателни гласа. Целта на РСМ е да сътвори съвършено общество, страна, където да няма разлика в отношението към всички общности, в това число българската ", посочи министърът.

Самият Османи нееднократно се е срещал с българската общественост в РСМ и е обяснявал желанията на управляващите.

„ За злощастие, има политически структури, атакуващи междуетническите връзки и контракта с България. Това са авторитетни политически партии. Ето за какво би трябвало да сложим завършек на този циничен кръг, да отправим обръщение като държавници. Важно е какво ще се случи не на идващите избори, а със идващите генерации “, сподели Османи за политическия климат в РСМ.

Той не загатна съответни партии и политици. На неколкократни настоявания на Клуб Z след полемиката Османи призна, че става дума за ВМРО-ДПМНЕ – основната опозиционна мощ в страната му.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР