Скопие. Министър-председателят и лидер на СДСМ Зоран Заев на вечерното

...
Скопие. Министър-председателят и лидер на СДСМ Зоран Заев на вечерното
Коментари Харесай

„Независен“ : Димитър Ковачевски е номинацията на Заев за лидер на СДСМ и бъдещ премиер

Скопие. Министър-председателят и водач на СДСМ Зоран Заев на вечерното съвещание на Централния съвет на партията предложи заместник-министъра и член на УС на партията Димитър Ковачевски за негов правоприемник в партията, а с това и за нов министър председател, настояват източници от партията, представени от скопския вестник “Независен “ .

По неофициална информация, откакто Заев се появи с Ковачевски на срещата с водача на „ Алтернатива “ Африм Гаши, на петъчната среща той намерено застана зад него пред съпартийците си, изтъквайки, че това е добър избор за нов водач и министър председател.

Вътрешнопартийните избори в СДСМ би трябвало да се проведат на 12 декември. От ръководещата партия споделят, че в началото никой не е реагирал отрицателно на издигането на Ковачевски от Заев, само че мнозина са били комплицирани. В идващите дни обаче не са изключени и реакции, тъй като съвсем всички в СДСМ са срещу напускането на Заев, а има дребен брой хора, които намерено са срещу Ковачевски, вярвайки, че партията ще се върне обратно с него.

Въпреки че Уставът на СДСМ планува опция за избиране на и.д ръководител, за който ще се вземе решение на конгрес и ще предотврати възможна ескалация на вътрешнопартийната борба за лидерска позиция, е по-вероятно да се стигне до нови вътрешнопартийни избори за водач. Това, съгласно оценки на партията, отваря място за повече претенденти да се включат в конкуренцията, което може да провокира неустановеност, защото всички членове имат право да взе участие в избора на водач. Да се тръгне към избор на и.д ръководител на партийния конгрес, се желае от групите, които не желаят Ковачевски да придобие цялостна легитимност, защото в този миг самите те не са подготвени да предложат конкурент.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР