Скандалната схема за изграждане на нови ВЕИ със системи за

...
Скандалната схема за изграждане на нови ВЕИ със системи за
Коментари Харесай

Скандал! Пускат нова схема за ВЕИ за съхранение за 660 млн. заради точно определени „клиенти“

Скандалната скица за създаване на нови ВЕИ със системи за предпазване по проекта за възобновяване и резистентност, която бе оповестена със мощно ограничаващи условия, ще бъде напълно пренаписана.

Под напън на депутатите от енергийната комисия в Народно събрание в процедурата ще бъдат заложени серия от условия, които да подсигуряват, че парите ще бъдат ориентирани към планове на дребни и междинни компании.

Във типа, в който бе пусната за публично разискване, схемата за 265 млн. лева бе с високи финансови условия и провокира остри рецензии, че е правена по дизайн на шепа огромни интернационалните фондове.

Както “Сега ” писа, по противоречивата процедура е заложено да бъдат построени 570 МW нови ВЕИ в композиция с акумулатори за предпазване на силата от 150 MW. Търгът по първични проекти трябваше да е за два пъти по-малки мощности – 285 MW, само че поради насъбраното забавяне министерство на енергетиката на процедура е обединило двата търга в един.

Планирани са още три търга от по 285 MW до 2026 година, като крайният общ запас по всичките е малко над 660 млн. лева обществено финансиране.

Реклама

В изискванията за кандидатстване за този запас бяха заложени серия непреодолими бариери. При дребните планове от 2 до 5 МW от компаниите се искаше чиста кумулативна чиста стойност от 10 млн. евро. При огромните планове над 20 МW летвата за този индикатор бе вдигната на над 60 млн. евро.

„ Това са нереципрочни условия, които ще доведат до асимилиране на целия запас от 5 огромни интернационалните фонда “, разяснява на изключителното съвещание на енергийна комисия през вчерашния ден депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Той изясни, че по самодейност на комисията до енергийното министерство ще бъде изпратено мнение, в което ще се предложат нови условия за достъп до процедурата. “За да отидат парите в дребни и междинни компании, ще допустимата мощ за плановете до 4 МW. Ще бъде заложено и условие финансовите условия към претендентите да не надвишават помощта, която ще се дава.

По тази скица за 1 мегават няма да се изисква 10 млн. евро, а 1 млн. лева ”, изясни Добрев. По същата скица – според от размера на помощта, ще се лимитират и банковите гаранции, които компаниите би трябвало да показва. Няма да се изисква и прелиминарен контракт за създаване на система за предпазване на силата. Улеснихме оптимално този развой с други законови промени, задоволително е да има прелиминарен контракт за създаване на фотоволтаик, батериите могат да се включат с анекс след писмо до ЕРП-то във всеки един миг ”, изясни Добрев. 

Предложенията му въобще не бяха разисквани, което навежда на мисълта, че са съветвани авансово и с депутатите от другите групи, и с представители на енергийното министерство, които участваха на комисията.

Добрев посочи, че избира писмото до енергийното министерство с новите оферти да се изпрати незабавно, с цел да не се губи време на фона на продължаващото публично разискване. Енергийният министър Румен Радев към този момент призна, че изискванията по схемата са ограничаващи, само че се опита да омаловажи казуса, като изясни високите условия с невисок административен потенциал във ведомството си.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР