Скандална схема за източване на държавния бюджет при ремонта на

...
Скандална схема за източване на държавния бюджет при ремонта на
Коментари Харесай

АПИ се налапа! Заради далавери сложили евтини боклуци вместо истински знаци по пътищата

Скандална скица за източване на държавния бюджет при ремонта на тунел „ Витиня “ и тунел „ Ечемишка “ на Автомагистрала „ Хемус “ разкриха пътни специалисти!

„ Светещите пътни знаци пред тунелите „ Витиня “ и „ Ечемишка “ са евтин отпадък, който не дава отговор на никакви правила “. Това разгласи Диана Русинова, ръководител на УС на Европейски център за транспортни политики (ЕЦТП) пред публицисти през днешния ден.

Тя описа, че преди към година получили сигнал, че по пътищата у нас има сложени светещи знаци и се твърдяло, че при шофиране мощно заслепяват водачите.

Знаците светят с идентична мощ денем и през нощта, не се виждат добре и един от тях към този момент е отчупен от удар огледало на камион в него, заради което е свален неотдавна.

„ Направихме инспекция и установихме, че в действителност е по този начин. Изпратихме запитване към Държавно сдружение „ Автомагистрали “. Месец по-късно, на 5 януари, получихме отговор. Оттам ни увериха, че това са управляеми пътни знаци и дават отговор на условията ”, сподели Русинова.

Експертът акцентира, че АПИ е позволила на пътя да има пътни знаци, които заплашват директно сигурността и слагат в риск участниците в придвижването. „ Фирма „ Колет Софт “ ЕООД в никакъв случай не е имала право да създава такива артикули и това ние го научихме от уеб страницата на Министерство на регионалното развитие “, разясни тя, като посочи, че един подобен знак коства 5 бона.

Реклама

„ За нас остава учудващо по какъв начин може да се допусне да бъде подложен пътен знак на пътя, който не дава отговор на никакви правила “, разяснява тя. 

Експертите поискали предложения от гръцка и сръбска компании и станало ясно, че 958 евро коства един подобен знак в Гърция, а сръбският производител дава оферта за 1750 евро. А съгласно данните на АПИ те са коствали на българския поданик сред 9 хиляди и 10 хиляди лв..

ЕЦТП са дали отчета за евтините отпадъци, които са сложени вместо същински пътни знаци, на основния прокурор и на Софийската градска прокуратура.

Русинова заяви, че за ремонта на тунел „ Витиня “ са изразходени 63 млн. лева без Данък добавена стойност. „ Българските знаци са сложени през ноември месец предходната година и са стояли до месец март тази година, гръцките са сложени през март месец и досега стоят там ”, сподели още тя.

„ Ние не твърдим нищо, имаме документи, които потвърждават, че има вреда за бюджета “, безапелационна е Русинова, като акцентира, че Европейски Съюз дава правила и правила, с които производителите би трябвало да се преценяват, както и че тези знаци би трябвало да имат С-маркировка.

Инж. Ясен Йорданов, ръководител на УС на АПИ, заяви, че сумата за шестте знака на „ Витиня “ е 30 хиляди лева, към 30 хиляди лева костват и шестте знака на „ Ечемишка “. По думите му е открито изрично, че пътните знаци, които са инсталирани първоначално, не дават отговор на стандартите, другите също се оказва, че не дават отговор на условията, затова се чака да бъдат сложени нови, само че съгласно него сумите са повишени.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР