Скандалът около действията на съда и прокуратурата по случая с

...
Скандалът около действията на съда и прокуратурата по случая с
Коментари Харесай

Безпрецедентна ярост! България иска линч за съдийките, пуснали на свобода изрода, накълцал 18-годишно момиче с макетно ножче

Скандалът към дейностите на съда и прокуратурата по случая с жестокото обезобразеното от фанатик 18-годишно момиче се разраства. В обществените мрежи към този момент има апели да се стачкува пред домовете на две от съдийките в Стара Загора, едната от които е взела решението да пусне на независимост фанатика. Разпространяват се и описи на всички съдии и прокурори в града с гневни мнения.

В понеделник от 18 часа се провеждат мирни шествия в поддръжка на потърпевшата в цялата страна. Инициативата потегли от Стара Загора, където се разигра нещастието. Шествията ще потеглят от локалните правосъдни покои в символ на митинг против съдиите, пуснали на независимост фанатика.

В Стара Загора самодейността бе подкрепена от кмета Живко Тодоров, който прикани съгражданите си да се включат в шествието. „ Пълна поддръжка за потърпевшото момиче! Крайно време е като общество да се противопоставим на насилието и експанзията, които ни заобикалят. Липса на образование, просвета, морал, изопачен шовинизъм! Стига толкоз!

Като жители би трябвало да покажем, че сред нас няма място за сходни прояви! Призовавам всички старозагорци в понеделник в 18 ч. да изразим своята позиция “, написа той във „ Facebook “. Тодоров дефинира решението на съда като скандално.

 Това е 26-годишният изверг Г.Г., който е на независимост без мярка за неотклонение

В петък стана ясно, че Окръжният съд в Стара Загора е пуснал без мярка за неотклонение Г.Г., който е упрекнат, че е нападнал и нарязал с макетно ножче 18-годишната Д.М. Мотивът на магистратите е, че експертизата по делото демонстрира, че момичето е получило лека телесна щета. Това закононарушение не се преследва от прокуратурата, а от самия потърпевш. За тези така наречен закононарушения от частен темперамент не се планува опция упрекнатият да бъде арестуван под стража или да му бъде наложена каквато и да е мярка за неотклонение, изяснява съдът.

Момичето е нападнато и нарязано с макетно ножче от приятеля си в края на юни. Нарязани са ръцете, краката и гърдите ѝ, а лекарите са създали над 400 шева на порезните рани. Носът на момичето е строшен, а насилникът е обръснал с машинка и цялата ѝ коса. По време на нападението той е бил с маска и ръкавици. Жертвата обаче го е разпознала по усмивката и облеклата.

Собствениците на заведението, където е работил фанатикът, написаха във Facebook, че се надяват на обективна присъда. „ Насилието в никакъв случай не е решение и се надяваме системата да проработи задоволително добре, с цел да забележим съответно решение и присъда “, написа в позицията им.

Реклама

Министърът на правораздаването Атанас Славов прикани за цялостно и обективно следствие на случая с обезобразеното момиче. В профила си във Facebook той написа: „ За следващ път ставаме очевидци на поразителен случай на свирепост към жена, която е безчовечен измъчвана от своя другар.

Има редица фактори, които следва да бъдат регистрирани при разглеждането на проблема – уязвимостта и младостта на жертвата, публичната заплаха на причинителя, характера и жестокостта на осъщественото закононарушение. Затова приканвам самостоятелните проверяващи органи да проведат цялостно, обективно и задълбочено следствие на събитията, като се употребява целият инструментариум на закона, с цел да защитят почтената жертва и публичния интерес.

За страдание би трябвало да отчетем и обстоятелството, че представителите на някои политически сили не поддържаха цялостния законодателен пакет от ограничения за предварителна защита, очакван в Закона за отбрана от домашното принуждение, употребявайки популистки лозунги и насаждайки страхове. Насилието, учредено на пола, не би трябвало да среща институционалната неангажираност и политическа корист с казуса “.

РАЗДВИЖВАНЕ

Прокуратурата пък заяви, че районният прокурор на Стара Загора през днешния ден е наредил с следствието против Г.Г. да се занимава екип от наблюдаващи прокурори, които да ускорят делото. Това се случва месец след закононарушението, само че единствено ден откакто медиите разпространиха информация за бруталния случай. „ Констатирано е, че се касае за случай, който разкрива фактическа и правна трудност и висока степен на социална заплаха на действието “, споделя прокуратурата в известието си.

От него се схваща, че едвам в този момент са дадени инструкции за разпит на спомагателни очевидци и за правене на сложна съдебномедицинска експертиза с присъединяване на три движимости лица – лекари от разнообразни области на медицината, които ще освидетелстват в допълнение жертвата и ще изготвят заключението си в най-кратък период.

Когато експертизата е подготвена, прокурорският екип ще реши съответната мярка за неотклонение по отношение на причинителя. Каквото и да реши екипът обаче, без правосъдна глоба никой не може да бъде държан в ареста повече от 72 часа.

„ При съществуване на постъпили сигнали и за други действия, касаещи незаконни прояви на Г.Г., по тях ще стартира неотложно следствие “, приключва известието. Очаква се на следващия ден прокуратурата и Министерство на вътрешните работи да дадат брифинг по тематиката.

Според разнообразни изявления Г.Г. е бил наказан на пробация при започване на годината след съглашение с Районната прокуратура в Стара Загора, утвърдено от съда. „ Сега “ откри в правосъдните регистри съглашение с обвиняем със същите букви, само че то не е качено на уеб страницата на съда, както изисква законът.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР