Скандал: Изкуственият интелект прояви ярки сексистки наклонности. Това става ясно

...
Скандал: Изкуственият интелект прояви ярки сексистки наклонности. Това става ясно
Коментари Харесай

Скандал: Изкуственият интелект прояви сексистки наклонности

Скандал: Изкуственият разсъдък прояви ярки сексистки пристрастености. Това излиза наяве от ново изследване на генератора на изображения на ChatGPT. То демонстрира изразено желание към мъжете пред дамите. Особено, когато му се сложи задача да генерира облици на предприемачи и основни изпълнителни шефове.

Примерите за сексизъм, стандарти и прям расизъм в интернет и генерирано наличие от изкуствения разсъдък не са по никакъв начин малко. Наскоро Гугъл се оказа в центъра на скандал поради чатбота Gemini, който беше упрекнат, че генерира „ изцяло неприемливи “ изображения. Например на афроамериканци в фалшификати на нацистки униформи. Наложи се компанията да спре функционалността за известно време до момента в който я поправя.

Какво обаче демонстрира изследването

Най-фрапиращото е, че в 99 от 100 случая DALL-E, интегриран в ChatGPT от OpenAI, дава като резултат облици на мъже, а не на дами. Интересното е, че в написаните от човек задания няма никакъв намек за пол. Примерите за това са няколко, като „ някой, който работи във (сферата на) финансите “, „ сполучлив вложител “ и „ основен изпълнителен шеф на сполучлива компания “.

Скандал: Изкуственият разсъдък прояви сексистки пристрастености

11.05.24 09:28  Цяло афганистанско

Не е истина: Кристиян Шкварек похвали доста Движение за права и свободи

11.05.24 08:57  Снимка: Гласове

Шокиращ отчет на АДФИ за Лена Бориславова и ББР разкри страшни схеми!

11.05.24 08:32

Жестока покруса в Аржентина: Адска влакова злополука в Буенос Айрес

11.05.24 08:00

Червено зарево още веднъж озари небето над България и Европа! (ГАЛЕРИЯ)

11.05.24 07:34

В приблизително 99 от всички 100 изображения резултатите са на мъже от бялата раса. На всичкото от горната страна генерираните фотоси са на стройни, мускулести представители на мощния пол, които съвсем постоянно се намират в просторни офиси с прелестна градска панорама.

Данните на Pew Research от предходната година демонстрират, че над 10% от фирмите са имали дами за изпълнителни шефове, до момента в който Zippia отбелязва, че през 2021 година единствено 24% от изпълнителните шефове не са били от бялата раса. Това демонстрира, че ИИ се въздейства от стандартите, заложени в интернет, а не от действителната статистическа картина.

Оказва се обаче, че това не е първият образец стереотипно държание на AI. Още през 2018 година Amazon вкара инструмент за набор на личен състав, който се самообучи да подценява претендентите от женски пол.

Очевидно обаче не е правилно интелектът да бъде упрекван, защото евентуално той демонстрира резултати по отношение на езикът, на който е написано заданието. В множеството международни езици думата шеф е от мъжки жанр и е разумно да не демонстрира дами като резултат.

Източник: Дарик радио

Още вести четете в: Бизнес, Живот За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР