Скален гроб на тракийска принцеса беше намерен при разкопки край

...
Скален гроб на тракийска принцеса беше намерен при разкопки край
Коментари Харесай

Гроб на тракийска принцеса откриха български археолози

Скален гроб на тракийска принцеса беше открит при разкопки край село Бенковски. Ръководители на експедицията са младите учени Любен Лещаков и Яна Димитрова от Националния археологически институт с музей.

По сребърната диадема екипът е схванал, че останките на младата жена принадлежат на принцеса.

Гробната камера е била изсечена в канара, а към цялото място са били ситуирани огромни парчета скали.

Принцесата е била заровена с 60 предмета, две трети от които са сребърни, споделя Любен Лещаков, представен от 24 часа.

11 пръстена – 6 сребърни и 5 бронзови, обеци, фибули и висулки са останалите декорации, които придружили знатната персона в задгробния ѝ живот.

Най-интересното обаче е, че тялото на тракийската принцеса е било разчленено, което е доказателство за практикуването на орфееви традиции. Те са се извършавали единствено с умряли от висшата каста на племето и пресъздавали разкъсването на Орфей от вакханките.

Диадемата на принцесата е в доста неприятно положение, тъй като е създадена от извънредно фино сребърно фолио и поради възрастта ѝ е съвсем пред раздробяване, разяснява професор Лещаков.

Археолозите се надяват екипът от реставратори да избави накита и той да бъде показан в най-хубавото си допустимо положение.

Предполага се, че погребението се е състояло през втората половината IV век или началото на III век преди Христа. По това време е управлявал Александър Македонски.

Предположенията за датирането на гроба се основават на открита сребърна монета, изсечена в Маронея. Тя извършва функционалността на така наречен харонов обол.

Поставяла се е на езика на мъртвеца, с цел да може с нея да заплати на лодкаря Харон, който прекарвал мъртвите през реката на скръбта в подземното царство на Хадес.

Единствено обаче по-подробно изследване на човешките остатъци и артефактите може да дефинира точния им исторически интервал.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР