Ситуацията във и около Украйна остава непредвидима и няма увереност

...
Ситуацията във и около Украйна остава непредвидима и няма увереност
Коментари Харесай

Шефът на НАТО: Ситуацията около Украйна е непредвидима, няма яснота за намеренията на Русия


Ситуацията във и към Украйна остава непредвидима и няма убеденост за желанията на Русия, сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след края на първия ден от съвещанието на министрите на външните работи на Пакта в Рига.

Столтенберг напомни, че Русия е поискала да скъса дипломатическите си връзки с НАТО и прикани страната да премисли решението си, както и още веднъж да се включи в разговора с Пакта в името на мира и сигурността.

„ Виждаме забележителна и необикновена централизация на сили, която не е оправдана и обоснована. Също по този начин тя е съпроводена от подсилена изразителност и дезинформация. И ние знаем, че Русия е употребила преди този момент мощ против Украйна и други съседи “.

Според Столтенберг няма изясненост към това какви са желанията на Москва. Той повтори предизвестието, че Кремъл ще заплати висока цена при нова експанзия.



„ Русия ще заплати висока цена, в случай че още веднъж употребява мощ против самостоятелна суверенна нация като Украйна. Ние показахме, че можем да постановяваме стопански и политически наказания, а също по този начин увеличихме и военното си наличие в района “, сподели Столтенберг.

НАТО е подготвена да се опълчи в съдействие със съдружниците си от Европейски Съюз на хибридната акция, подхваната от режима в Беларус, сподели още Столтенберг.

Според него „ властническите режими обръщат тил на учредения на правила международен ред “.

„ Те предизвикват различни модели на ръководство и подкопават посредством агитация и дезинформация обществата в демократичните страни, като употребяват зловредни кибермеханизми за интервенция в изборите “, сподели Столтенберг и посочи, че измежду страните, които вършат това са Русия и Китай.

Преди срещата държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен като приоритет съдействието с Русия, само че също бе безапелационен:

„ Сътрудничеството е решаващо и остава такова в лицето на продължаващите дейности на Русия в Украйна, все по-войнствената изразителност, усилването на военното наличие, необикновените военни маневри по украинската граница. Но дано да подчертая още веднъж, че всевъзможни ескалиращи дейности на Русия съставляват огромна угриженост за Съединените щати, и всякакво възобновяване на експанзията ще провокира съществени последици. “

Днес Столтенберг ще се срещне с външните министри на Украйна и Грузия. Те също вземат участие в срещата като представители на страни сътрудници.

По-рано представителят на европейската работа за външна активност Петер Стано съобщи, че се вършат опити за образуване на среща сред висшия представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел и министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров.

В отговор на въпрос за скупчването на съветски войски на границата с Украйна представителят назова всички информации в тази връзка „ доста обезпокоителни “.

Стано посочи, че службата е по отношение на трансатлантическите сътрудници, като са осъществени и контакти на разнообразни дипломатически нива. И напомни, че Борел ще организира среща по-късно през днешния ден в Рига с премиера на Украйна Денис Шмихел.

През февруари висшият представител по външната политика бе на аудиенция в Москва, която бе избрана за него като „ унизителна “ от европейските медии.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР