Системата за прогнозиране на замърсяването на въздуха за 48 часа

...
Системата за прогнозиране на замърсяването на въздуха за 48 часа
Коментари Харесай

Системата за ранно прогнозиране на опасно мръсен въздух ще заработи най-рано през януари

Системата за прогнозиране на замърсяването на въздуха за 48 часа няма да проработи преди януари, въпреки и да е подготвена. Идеята на този механизъм за авансово предизвестие беше при предстоящ рисково замърсен въздух, общината да може изключително да подхваща незабавни превантивни дейности, като да вземем за пример да лимитира автомобилния трафик.

" В момента се завърши механизмът към системата, " сподели зам.-кметът по екологията Йоана Христова пред " Дневник ", потърсена за коментар във връзка регистрираните нощес рисково високи равнища на замърсяване във всички региони на града. Христова сподели още, че смогът в сряда вечер потвърждавал, че главните замърсители на въздуха в София са превозът и битовото горене при отопление.

Зам.-кметът на София занапред ще внесе в комисиите на Столичния общински съвет проекта за деяние за дни, в които нормите на фини прахови частици са над допустимото. Така документът ще бъде гласуван на едно от съвещанията в края на декември, като не е ясно по кое време ще влезе в действие, сподели пред " Дневник " общинският консултант Зафир Зарков (ГЕРБ).

Христова изрече съмнение, че въздухът в София тази зима ще е по-чист спрямо предишни години. Тези упования тя изяснява с " подхванатите през последните месеци ограничения " за преодоляване на казуса. Действащи действително ограничения против смога обаче няма и тази зима. Ангажиментите са единствено на равнище декларирани " положителни планове ", планове на хартия, не-влязъл в действие проект на общината против мръсния въздух и оповестени публични поръчки за екоавтобуси, които към момента не се движат в града.

Поредната зима със смог

Дали има действително подобен спад във нездравословните прахови излъчвания, от общината ще могат да кажат след края на сегашния зимен сезон, когато ще сравнят данните за замърсяването с предходните години.

И през предходната зима обичайно въздухът в София, както и в редица други градове в страната, беше мощно нечист, като равнищата на запрашаване бяха в пъти над нормата. Няколко български града от години са в челните места по най-мръсен въздух в Европа, само че нито страната, нито общинската власт подхващат съответни дейности за справяне с казуса. З

атова и против страната ни има наказателна процедура, а тази пролет съдът на Европейския съюз осъди България точно поради систематичното превишаване на допустимите правила за замърсяване с фини прахови частици, както и поради неналичието на ефикасни ограничения за справяне с казуса в интервала от 2007 година до 2014 година

Най-вероятно България ще би трябвало да заплати съществени санкции поради бездействието си. Вместо да подхващат действителни дейности обаче виновните институции си трансферират топката, дискутират на работни групи и конференции, само че действителни ограничения, които да понижат смога тази зима няма.

Иначе през април общината най-накрая одобри отлаганата стратегия за възстановяване на качеството на въздуха до 2020 година Тя включва закупуването на 120 газови рейса, 20 електрически рейса, за които има оповестени публични поръчки и за 13 нови трамвая, които ще бъдат доставени от " Шкода " за 46.3 млн. Лева. На процедура обаче тези рейсове и трамваи към момента не са закупени и не се движат по улиците на града през зимните месеци на 2017 година

Общината дава обещание да подменя печки гратис

Столичната община ще стартира гратис да подменя бойлери и печки на семействата, които се отопляват на твърдо гориво. За задачата стартира пилотна стратегия в регион " Нови искър ", където 30 семейства ще получат екологични печки на пелети.

Програмата беше оповестена от Христова през предходната седмица. Тогава тя сподели, че 30-те печки няма да окажат резултат въздух качеството на въздуха, а се прави, с цел да се разбере какъв интерес има от жителите и дали администрацията има опция да се оправи със задачата.

Община ще проучва печките

Общината е упълномощила да се направи разбор на семействата, които употребяват битово отопление. Резултатите от него ще се употребяват, с цел да се създаде по-мащабна стратегия за подмяната на отоплените уреди, като се ще се обяснява и какъв брой би коствала такава акция.

Столичната община ще желае и промени в законодателството, с които да се покачат условията към горивата, които се употребяват за отопление. Христова показва и че се работи " взаимно с способените институции както за стягане на контрола върху техническите прегледи в пунктовете, по този начин и за въвеждане на тласъци при закупуването на нискоемисионни или електрически коли ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР