Синдикатите настояват за ново увеличение на минималната работна заплата с

...
Синдикатите настояват за ново увеличение на минималната работна заплата с
Коментари Харесай

Бизнесът е против административното определяне на минималната заплата

Синдикатите упорстват за ново нарастване на минималната работна заплата с актуализацията на бюджета юли месец. От КНСБ оферират тя да стане 760 лева Причините са високата инфлация и загубата на покупателна дарба. Работодателите обаче не поддържаха тази концепция. Това стана ясно на брифинг в Министерския съвет след съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС).

По отношение на постановлението за размер на нова минимална работна заплата работодателите са се въздържали от поддръжка. Причината не е размера, а метода на образуването на МРЗ.

" Причината не е толкоз цифрата 710 лв., а образуването на МРЗ. Тя на процедура беше гласувана в Народното събрание със Закона за държавния бюджет, ненапълно през днешния ден беше безпредметно разискване на нейния размер ", съобщи Добри Митрев, ръководител на УС на Бългаската стопанска камара (БСК).

„ Нашите бележки са във връзка с това са, че при приемането на бюджета за 2022 година не беше направена оценка на въздействието на МРЗ, изключително във връзка с микро, дребните и междинните предприятия. По този метод от няколко години молим МРЗ да не се дефинира по административен метод, а с ясни и справедливи критерии по отношение на Конвенция 131 на Международната организация на труда, която България е утвърдила “, разяснява още той.

Всички са се обединили към концепцията за удължение на мярката 60/40 до края на юни, тъй като нито стопанската система ни е възобновена - има нови провокации пред икономическите оператови. Туристическата промишленост е тежко наранена и не се чака огромен трус и разтърсвания в бранша, високи цени, които засягат ресторантьорите, добави Митрев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР