Симеон Сакскобургготски © Надежда Чипева Още по темата Строител на

...
Симеон Сакскобургготски © Надежда Чипева Още по темата Строител на
Коментари Харесай

В очакване на мотивите за новата държавна политика към царските имоти

Симеон Сакскобургготски

© Надежда Чипева Още по тематиката
Строител на капитализма: Симеон Сакскобургготски
1 дек 2017
Министър Нанков чака нов закон за царските парцели и се зарече да го съблюдава

Повече от година откакто дефинитивно завоюва делата за дворците " Ситняково " и " Саръгьол " страната не си ги е поискала от Симеон Сакскобургготски
1 дек 2017
Царската реставрация от дълго време завърши, в този момент стартират подаръците

След като съдът отхвърли имотните искания на Симеон Сакскобургготски, в този момент на мрачно се приготвя ново връщане
30 ное 2017 В отсъствието на обществена информация за внезапния поврат в държавната политика по въпросите на царската реставрация към този момент е ясно единствено, че управляващите готвят на мрачно съглашение със Симеон Сакскобургготски, или закон за царските парцели (все още не е ясно). В понеделник се чака това да бъде най-сетне оповестено на взаимен брифинг в Министреството на правораздаването с присъединяване на правосъдния министър Цецка Цачева, районния министър Николай Ненков и и Атанас Кацарчев, шеф на кабинета на министъра на земеделието, храните и горите. За всеки, който следи развиването на казуса с царските парцели през годините, тематиката на брифинга звучи много скандално: оповестяване на " мнението на работната група към Министерството на правораздаването, по отношение на собствеността на парцелите на фамилиите на умрелите царе Фердинанд І и Борис ІІІ и на техните наследници ".

За собствеността на " царските парцели " страната през последните десетина години заведе каузи и съдът към този момент се произнесе, по някои от тях с влезнало в действие решение на трета инстанция – Върховния касационен съд. До момента всички правосъдни инстанции по всички каузи ясно и безпротиворечиво се произнасят по един и същи метод за всеки парцел – " царската реставрация " е извършена по незаконосъобразен метод, а парцелите в никакъв случай не са били персонална благосъстоятелност на царската фамилия, а на институцията на президента - Царя. (Същите бяха и констатациите и в отчета на парламентарната комисия за царските парцели в 40-ото Народно заседание, където от 14-членната комисия единствено тримата представители на Национална движение „Симеон Втори" до дъно поддържаха противоположната теза.)

След като съдът се е произнесъл по тези разногласия ( " Кричим ", " Ситняково " " Саръгьол " ), или следва да се произнесе по висящи разногласия, някои решени на две инстанции ( " Царска Бистрица ", стопанство Врана, замък " Врана ", рилските гори), въпросът за собствеността няма по какъв начин да се пререшава от администрацията на изпълнителната власт. Не и в една правова страна. Но пък има алтернатива държавното управление да подари на Симеон Сакскобургготски парцели, които не са негови, в осъществяване на някаква политика. Въпросът е по какъв начин ще стимулира, че тази политика е в публичен интерес.

Мистификацията с жалбите на Симеон в Страсбург
Точно една седмица Министерството на правораздаването не дава отговор на въпрос на " Капитал " какъв брой тъжби на Симеон Сакскобургготски, подадени против България пред Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) в Страсбург, са комуникирани (т.е. съобщени) на българското държавно управление? Въпросът въобще не е от комплицираните – в границите на министерството отговорът може да бъде получен с едно позвъняване в дирекция " Процесуално посланичество по делата в Европейски съд по правата на човека ", където чудесно знаят какъв брой висящи каузи против България в Страсбург има във всеки един миг и какъв брой са комуникираните тъжби. Все отново те не са и чак толкоз доста.

Очевидно министър Цачева не желае да отговори на " Капитал ", точно тъй като доста добре знае, че нито една тъжба на Сакскобургготски и други членове на царската фамилия във връзка на така наречен " царски парцели " не е обявена на българските управляващи досега от страна на Европейски съд по правата на човека. Това се вижда и от уеб страницата на Европейския съд по правата на индивида в Страсбург, където при селекция на жалбите против България, не се появява нито такава тъжба.

Европейският съд няма обществен електронен указател на записаните тъжби, нито дава писмена информация по този въпрос. Нещо повече, дали една тъжба е била записана научават единствено жалбоподателят или неговият юрист, които получават писмо с тази информация. Това обаче още не значи, че жалбата е призната за позволена, този въпрос нормално се преглежда със самото решение.

Обичайната процедура на Съда в Страсбург е, когато жалбата бъде записана и след преценка, че не е очевидно неприемлива, делото да бъде разпределено на камара. Едва по-късно по предложение на докладчика се изпраща известие на държавното управление за съществуването на дело и предложение то да изпрати мнение по допустимостта и основателността на жалбата. Със известието се изпраща и копие от жалбата, дружно с всички документи, ревю на обстоятелствата и лист с въпроси, по които да се даде мнение. След приемането на мнението на държавното управление, се дава опция и на жалбоподателя да изготви свое контрастановище. Може да се желае и спомагателна информация. Съобщението, което се изпраща на държавното управление, се разгласява и на уеб страницата на съда.

Другояче казано – сега българските управляващи нямат никаква публична информация има ли подадени тъжби от Симеон Сакскобургготски в Страсбург и какъв брой са те, какви са изложените в тях обстоятелства и какви са претенциите, има ли формирани каузи по тези тъжби и какви въпроси Европейският съд е приел като относими, по които чака българското държавно управление да се произнесе. Очевидно е обаче, че процедурата по тези каузи, в случай че ги има, е към момента на доста ранен стадий.

Същеременно, през последните две седмици, тече неофициална информация за предприемани от държавното управление дейности по съглашение със Симеон Сакскобургготски за царските парцели, в която се популяризират едни и същи опорни точки в отбрана на тази коренна смяна в политика на страната – че, съгласно непосочени адвокати или източници от ГЕРБ, Симеон Сакскобурггтски " има всички шансове да осъди страната ". Тази легенда се популяризира безрезервно, макар че няма по какъв начин да се преценяват възможностите и основателността на една тъжба до Страсбург, в случай че няма данни каква е тя.

Единствената обществена информация за подадени от Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок тъжби в Страсбург изхождат от самия Симеон и юристите му. Първото такова заявление е от 2010 година след мораториума върху разпореждането и употребата на парцелите, които страната преди този момент им даде. Стана известно, че в работната група, която министерството неизвестно по кое време е по какъв начин е образувало, вземат участие юристите на Симеон Сакскобургготски под управлението на някогашния министър на правораздаването в кабинета на Тройната коалиция Миглена Тачева (излъчена от НДСВ).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР