Сигурността в Кавказ остава много важна за Иран, каза днес

...
Сигурността в Кавказ остава много важна за Иран, каза днес
Коментари Харесай

Арменският премиер Пашинян и иранският президент Раиси обсъдиха сигурността в Кавказ

Сигурността в Кавказ остава " доста значима " за Иран, сподели през днешния ден иранският президент Ибрахим Раиси по време на диалог в Техеран с арменския министър председател Никол Пашинян , съобщи Франс прес.

Изказването на Раиси идва единствено месец след граничните конфликти сред Армения и Азербайджан, лишили живота на 286 души. Те бяха най-тежките от войната за надзор над анклава Нагорни Карабах през 2020 година

" Сигурността и мирът в Кавказ са прекомерно значими за Иран ", сподели Раиси пред Пашинян.

" Обсъдихме въпроси, свързани с районния дневен ред и в тази тенденция Армения и Иран виждат също много огромно поле за съдействие. Подчертаваме и ценим кардиналната позиция на Иран за гарантиране на районната сигурност и непоклатимост. Разказах на президента Раиси за резултатите от тристранната среща, състояла се през вчерашния ден в Сочи, и споделих своите усещания за дневния ред и настоящите процеси за реализиране на непоклатимост и мир в района ", означи арменският министър председател.

В Иран, който поддържа положителни връзки както с Армения, по този начин и с Азербайджан, живее азерскоезична общественост, наброяваща повече от 10 милиона души, както и арменско малцинство от малко под 100 000 души.



" Проявяваме особена сензитивност към района на Кавказ, който е част от историята, цивилизацията и културата на Иран ", добави Раиси.

Армения и Азербайджан се ангажираха " да не прибягват към мощ " за намиране на излаз от спора сред двете страни по време на вчерашната среща в Сочи сред арменския министър председател Никол Пашинян и азербайджанския президент Илхам Алиев, проведена с посредничеството на съветския президент Владимир Путин и ориентирана към затвърждаване на въздействието на Русия в района, отбелязва Агенция Франс Прес.

От възобновяването на конфликтите в Кавказ Иран неведнъж се е обявявал против всяка " смяна на границите " и е призовавал към " нуждата от ценене на териториалната целокупност и на двете страни ", показва Агенция Франс Прес.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР