Сигнал до екип на bTV. Шест строителни фирми се оплакаха,

...
Сигнал до екип на bTV. Шест строителни фирми се оплакаха,
Коментари Харесай

Изберете си обществена поръчка, моля: Разследване за несбъднати обещания и изчезнали десетки хиляди левове

Сигнал до екип на bTV. Шест строителни компании се оплакаха, че са били завлечени с пари след неизпълнени обещания да завоюват публични поръчки за милиони левове. Всяка от компаниите дала по 50 000 лв. на дама, която се показала за съветник.

Снимка: bTV

„ В случая са поискани пари за оформяне на документите и към 50 хиляди лв., които са завършени като гаранция. В случая поръчка не се печели, а парите не се връщат. Другият забавен въпрос е, че у нас публичните поръчки, а и пробивът да спечелиш нещо става „ с човек “ и „ нещо да бутнеш “, разяснява в „ 120 минути “ журналистът Марин Николов.

Разследване на Марин Николов

Снимка: bTV

Това е Теменужка Константинова, шеф на строителна компания " Елит Строежи ". Тя твърди, че е излъгана с 50 000 лева Разказва, че дала парите на дама, показала се за съветник, с вярата да завоюва социална поръчка за милиони левове. Поръчката останала мираж.

Снимка: bTV

„ Адвокат Десислава Христова Богатинова - отидох в офиса ѝ. Един бляскав офис, страховит, голям офис. Обещанията ѝ бяха такива  - „ Аз имам контакти във всички министерства, ето изберете си, кметовете са мои, където и да посегнете, кметовете са мои, крещя го тука при мене в офиса, подписвате и работите “. На 100 % сигурност, че поръчката ще я спечелим. И тя ни показва един лист, с цел да си изберем обект, който желаеме “, изясни Теменужка.

Снимка: bTV

Това става през 2014 година, споделя шефът на строителната компания. Това е описът, който по думите ѝ, дамата съветник е показала.

Снимка: bTV

Действително с обявления за публични поръчки от момента на случката. Главно за поправки и строителни работи с възложители общините Годеч, Стражица, Сунгурларе, Неделино, Кюстендил, Самоков, Велико Търново, Министерския съвет и други.

„ Аз се стопирах на външна водопроводна мрежа в град Мадан, село Върбина. Някъде беше 5 милиона и 800 000 лева „ Проблемът е нулев, гаранция 100 % “ - толко твърдо приказва. 4 хиляди в едно пликче парите ѝ ги дадох, с цел да приготви документите и надлежно споделя – „ би трябвало да отидеш да внесеш 50 000 лв., тъй като в случай че не ги внесеш, аз няма да крещя кметовете тук на вятъра при мен единствено придвижване да вършат, идвайки тука подписваме и започваш да работиш “. Без конкурс, без нищо, тя сякаш имала връзки с всички министерства “, добави Теменужка Константинова.

Снимка: bTV

В контракта, подписан то двете дами, Богатинова се задължава да извърши, изтъквам " всички нужни дейности " за присъединяване на компанията на Теменужка " в публични поръчки ". В раздел " обезпечения ",  Теменужка приема да заплати 50 000 лева Богатинова би трябвало да ги върне, при положение, че при отваряне на предложенията по поръчката, за компанията - претендент настъпи " неподходящо решение ". Т.е. - в случай че Теменужка не завоюва поръчката.

Снимка: bTV

Още 5 строителни компании описаха пред bTV, че са дали по 40 или 50 000 лв. на Богатинова с вярата да завоюват публични поръчки из страната.

Снимка: bTV

Направили го по същия метод - след заричане да завоюват и подписан  контракт за правни услуги. А  най-после – нито поръчка, нито пари - 8 години след договорите.

Трайчо Попов е шеф на „ Т енд Т Инженеринг “. По думите му, след показан от Богатинова лист, той си избрал ремонт на ловджийски дом " Аркутино " с възложител Държавно ловно стопанство .

Снимка: bTV

„ Консултантска компания с благоприятни условия. В този интервал се постановиха консултантските услуги. Както мои сътрудници споделят, като чуят думата съветник - стана мръсна дума. Влязоха в тоя бизнес, по този начин бих споделил, под масата. Без съветник, някой да ти приготви документите, надали не нямаш късмет. От нас нищо друго не се желае с изключение на да внесем тия 50 000 в нейна адвокатска сметка “, разяснява Попов.

Снимка: bTV

Още през 2014 година пострадалите подават сигнал до прокуратурата против Богатинова за машинация. Разследването тече близо 7 години преди да влезе в съда. Според обвинителния акт Богатинова „ все още на приемането на парите нямала желание да извърши постигнатите договорености, защото " знаела, че не има нужните знания и подготовка на документи за присъединяване в конкурс за публични поръчки ".

В залата не се потвърждава, че тя е взела парите с предумисъл да не ги върне.

Снимка: bTV

Така на първа инстанция Богатинова е оправдана. Откриваме я в съда до момента в който чака делото, малко преди решението.

„ Всеки е почтен до доказване на противното “, сподели тя и отхвърли коментар.

Снимка: bTV

Часове по-късно по телефона един от юристите на Богатинова въпреки всичко откликва на поканата ни за позиция:

" Госпожа Богатинова е оповестена за " невиновна ". Претенциите за пари са предмет на гражданско юридически спор, а не на наказателно дело. През всичките тези години, тези хора са имали опция да си заведат цивилен каузи и да си претендират за парите, откакто си внесат съответната държавна такса 4%. Освен това приказваме за действия отпреди близо 10 години и тези искания за пари са се погасили по отминалост ", показва Георги Боровански, юрист на Богатинова.

Снимка: bTV

От прокуратурата оповестиха, че ще стачкуват оправдателната присъда. bTV се свърза с още две строителни компании, потърпевши след контракт с Богатинова.

„ Г-жа Богатинова си призна, че ми дължи близо 40 000 лв., които ми бяха поискани от нея като гаранция да печеля две публични поръчки в София и в Своге. Това не се случи и аз, благодарение на частен правосъден реализатор, постанових запор на сметките ѝ. До този миг не съм получил парите си, защото съм четвърти подред на опашка от взискатели, както и заради обстоятелството, че тя няма имущество на свое име “, изясни предприемачът Христо Вълов.

Снимка: bTV

Дали тук ще бъде потвърдено закононарушение? Дали компаниите в миналото ще си вземат парите?

Това не са единствените въпроси в тази история за несбъднати публични поръчки. Един от пострадалите, предприемачът Трайчо Попов, моли към страната ни да подсигурява оптималната бистрота и надзор при избора на реализатори по публични поръчки, с цел да могат всички претенденти да играят по разпоредбите - без да разчитат на мними или действителни медиатори, уредници, комисионери, на които да заплащат пари с вярата, че ще бъдат уредени с победа в състезанията.

Снимка: bTV

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР