Краят на живота на Даная сложи началото на това да

...
Краят на живота на Даная сложи началото на това да
Коментари Харесай

Ани Стоянова: Краят на живота на Даная сложи началото на това да променяме

„ Краят на живота на Даная постави началото на това да променяме. Вече виждаме резултатите. За няколко дни накарахме НЗОК да промени наредбите за скъпоструващи медикаменти. Успяхме да накараме хората да приказват. Успяхме да покажем потребността от национална детска болница “, сподели в „ Тази събота “ Ани Стоянова, майката на Даная.

„ Аз прелестно зная, че няма кой да върне детето ми. Искам други деца да не са на мястото на Даная и други родители да не са на мое място. Без публичен напън няма да стане. Това не е моята борба, това е нашата борба “, уточни тя.

„ Ако би трябвало да направя равносметка в персонален проект за тази една година, бих споделила, че фразата „ времето лекува “ не е вярна. Напротив. Изостряш сетивата си. Липсата всеки ден става по-голяма. Все едно си пратила детето си на екскурзия и колкото повече време минава, толкоз по-мъчно става “, добави Стоянова.

 Фондация „ Даная “ внася в Министерски съвет 11 704 подписа за промени в детското опазване на здравето България 6 мин. Фондация „ Даная “ внася в Министерски съвет 11 704 подписа за промени в детското опазване на здравето  Майката на Даная: Отправенa e заплахa против нас „ да усетим болката “. Следят ме наказателни юристи Тази сутрин 6 мин. Майката на Даная: Отправенa e заплахa против нас „ да усетим болката “. Следят ме наказателни юристи  Валентин Димитров: Работел съм в 120 минути 4 мин. Валентин Димитров: Работел съм в " Пирогов " при 5 държавни управления, постоянно съм правел едно и също  Фондация „ Даная “ внася в Министерски съвет 11 704 подписа за промени в детското опазване на здравето България 6 мин. Фондация „ Даная “ внася в Министерски съвет 11 704 подписа за промени в детското опазване на здравето  Майката на Даная: Отправенa e заплахa против нас „ да усетим болката “. Следят ме наказателни юристи Тази сутрин 6 мин. Майката на Даная: Отправенa e заплахa против нас „ да усетим болката “. Следят ме наказателни юристи  Валентин Димитров: Работел съм в 120 минути 4 мин. Валентин Димитров: Работел съм в " Пирогов " при 5 държавни управления, постоянно съм правел едно и също

„ Чакането на национална детска болница ни костваше доста. Не можем да платим цената на погубените детски животи. Говорим за спасяеми животи. Далеч съм от мисълта, че не знам в какъв свят пребивавам, че хора умират. Това е неизбежно, само че когато става въпрос за спасяеми животи – закъсняхме “, акцентира тя.

Фондация „ Даная “ внесе в Министерския съвет, Народното събрание и министерство на опазването на здравето 11 705 подписа за промени в детското опазване на здравето с съответни оферти, с които измененията да се случат. В самодейността се включиха жители от 44 града и десетки села.

„ На 9 май, когато се навърши една година от гибелта на Даная, внесохме предложенията. Най-важните две точки от гражданската самодейност са стандартите. Това са правила за положителни медицински практики и стандарти. Те са това нещо, което е изписано с кръв, сходно на Закона за придвижване по пътищата. Това са разнообразни обстановки, открити през годините. Това са протоколи, по които всеки един експерт би трябвало да работи “, добави Стоянова.

„ В случая на Даная, на 27 април, когато тя отиде след удара в главата, в случай че подобен протокол имаше, специализантът, който я прегледа, просто щеше да го отвори и да види, че при дете с удар в главата и съпътстващо хематологично заболяване, той би трябвало минимум да я хоспитализира и да направи скенер. Ние сме единствените, които нямаме такива протоколи. Българският лекарски съюз в нарушаване на закона отхвърля да ги направи, тъй като лекарите стават уязвими. Ако нещо не е направено по протокола, ти носиш отговорност. Ако протокол няма, тогава всичко е по персонално убеждение “, уточни майката на Даная.

„ Личен иск още не е входиран. Предстои. Прокуратурата работи по случая. Не е прекъснато. Скоро би трябвало да давам показания. Отпор не срещам, просто не им имам вяра. Много е тромава системата. Мина доста време. Не съумяха да открият нарушавания, които са разказани в едни одитни отчети на Министерството на здравеопазването. Тези нарушавания са регистрирани в публични документи “, сподели Ани Стоянова.

„ Единствената оставка, за която упорствам, е на шефа на „ Пирогов “ Валентин Димитров. Проф. Христо Хинков към този момент не е министър на опазването на здравето. Служебният министър  Галя Кондева анулира заповедта за уволняване на шефа на „ Пирогов “, издадена от Хинков, без да се е срещнала с събитията. Тя го направи на втория си ден. Галя Кондева няма физическата опция да се запознае с всички нарушавания в процеса на лекуване на Даная. Да вземе такова решение е несериозно “, акцентира тя.

Частната детска болница

„ Смешно е. Особено в този момент, когато Димитър Главчев подаде сигнал до ДАНС и прокуратурата. Колко ДАНС и прокуратурата схващат от детска болница. Не знам дали Главчев е измамен. Хора, които не схващат от детско опазване на здравето, се занимават с промените и позволяват неточности “, разяснява майката на Дания.

„ Няма неприятно в основаването на частна детска болница. Този случай е друг. Създаването ѝ ще обезкърви системата, тъй като имаме голям кадрови недостиг. Липсват 17 хиляди сестри. Не знам какъв брой педиатри. Създаването на частна болница ще притегли всички тези фрагменти, а в Конституцията написа, че децата имат право на гратис здравно лекуване и грижа. Създавайки тази болница, конституционните права на нашите деца са нарушени “, сподели още тя.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР