Швейцарската футболна обсерватория направи задълбочено изследване в налагането на млади

...
Швейцарската футболна обсерватория направи задълбочено изследване в налагането на млади
Коментари Харесай

efbet Лига слага в малкия си джоб Висшата лига, Ла Лига и калчото по горд показател

Швейцарската футболна обсерватория направи задълбочено проучване в налагането на млади състезатели в другите футболни шампионати по света. Тя ревизира изиграните минути на играчи до 21 години в 1292 клуба, представители на 93 дивизии в целия свят.

Резултатът демонстрира, че на равнище лиги в световен проект разликата в потреблението на млади футболисти се простира от 29% в словашката Суперлига до единствено 3,7% в турската Суперлига. Словаците са първи по този индикатор, а турците - на последно място.

В Южна Америка - от 21,2% в Уругвай до 11,1% в Бразилия. От Топ 5 шампионатите в Европа френската Лига 1 е тази, в която се дава най-голяма опция на млади играчи - 15%, което е 2 пъти повече от в Испания - 7%, където тези до 21 години получават минимум късмет.

На клубно ниво №1 по потребление на млади момчета е елитният новозеландски Уелингтън Феникс с внушителните 93,3%.

От огромната петица на европейските шампионати този, който най-често се доверява на младоци е френският Лил с 32,1%. Успоредно с това обаче цели 4 отбора от водещите лиги на Стария континент не са пускали нито един състезател под 21 години. Това са Леванте, Унион Берлин, Кристъл Палас и Шефилд Юнайтед.

Стигаме и до България. efbet Лига е под междинното ниво на потребление на млади футболисти с 9,2%, което е към три пъти по-малко от лидера Словакия (29%). Положителното в тази ситуация е, че Първа лига въпреки всичко изпреварва три от топ шампионатите в Европа - Англия (8,5%), Италия (7,7%) и Испания (7%).Само на 0.6% пред нас е Бундеслигата.

Витоша Бистрица е клубът, който разчита най-вече на млади играчи. През акцията 23,3% от футболистите, които "Тигрите " са употребявали, са били под 21 години. Вторият в тази ранглиста Черно море е с 22%.

Интересното е, че макар думите на Венцеслав Стефанов, че Слави постанова доста повече млади футболисти от Левски и ЦСКА, това не дава отговор доста на истината. "Сините " са трети по този индикатор в efbet Лига с 15,6%, а Славия са зад тях с 10,3%. ЦСКА е на пета позиция с 9,3%.

Шампионът Лудогорец е на последното място в листата. "Орлите " от Разград са употребявали единствено в 0,4% от игровите минути футболисти, които нямат навършени 21 години. Става дума единствено за 1 състезател. Това е 19-годишният полузащитник Иван Йорданов, който е играл единствено 18 минути при успеха над Царско село с 2:0./Меридиан мач
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР