Швейцария би могла да предотврати недостиг на енергия тази зима,

...
Швейцария би могла да предотврати недостиг на енергия тази зима,
Коментари Харесай

Швейцария вероятно ще се присъедини към плана на ЕС за енергоспестяване

Швейцария би могла да предотврати дефицит на сила тази зима, като се приведе в сходство с проекта на Европейския съюз за понижаване на потреблението на газ с 15% , съобщи в неделя министърът на енергетиката Симонета Сомаруга пред изданието SonntagsBlick, съобщи БНР.

Страните от Европейския съюз публично одобриха изключителния проект на блока за ограничение на потреблението на природен газ в опит да спестят синьо гориво за зимата на фона на несигурните съветски доставки, припомня Ройтерс.

" Ситуацията е сериозна " , сподели Сомаруга пред швейцарския вестник SonntagsBlick, добавяйки, че апелът на швейцарската енергийна комисия към семействата да се запасят със свещи при положение на прекъсване на тока през идната зима беше " апел за пробуждане към всички ".

В края на юни швейцарското държавно управление очерта проекти за справяне с вероятния дефицит на природен газ тази зима и сподели, че може да прибегне до режим на тока, в случай че други ограничения се окажат незадоволителни.

Швейцария, която е без изход на море, получава своя газ посредством търговски центрове в прилежащите страни от Европейски Съюз, като синьото гориво покрива към 15% от общото енергийно ползване на страната. Около 42% от газа се употребява за отопление на семействата, а останалата част в индустрията и в секторите на услугите и превоза, съгласно държавни данни.

Запитан дали Швейцария би трябвало да се причисли към съглашението на Европейски Съюз, изискващо от всички страни в блока непринудено да понижат потреблението на газ с 15% през тази зима, Сомаруга отговори:

" Това сигурно би имало смисъл. Федералният съвет ще реши ".

Тя също по този начин сподели, че държавното управление ще стартира акция в този смисъл през идващите седмици и че ще упорства за прекъсване на отоплението в публичните здания.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР