[Shutterstock] Още по темата Вечерни новини: По-тежки наказания за кражба

...
[Shutterstock] Още по темата Вечерни новини: По-тежки наказания за кражба
Коментари Харесай

Вечерни новини: Максималните осигуровки се вдигат силно, е-търговете се отлагат за догодина

[Shutterstock] Още по тематиката
Вечерни вести: По-тежки санкции за кражба на кола, митниците откриха нарушавания в две мазета

И още: Италия се съгласи да намали дефицита; Инфлацията в Турция доближи рекордните 25%; Властите в Ню Йорк ще ревизират Тръмп за данъчни измами
3 окт 2018
Вечерни вести: България ще може да договаря за цената на съветския газ, вложителите са обезпокоени от Италия

И още: Ремонтът на столичната ул. " Граф Игнатиев " провокира нови рецензии, Агенция " Митници " ревизира винпрома в Поморие
2 окт 2018 Денят донесе няколко значими вести в страната. Максималният застрахователен приход ще се усили внезапно до 3000 лева следващата година, е било решено на среща сред държавното управление и синдикати. Решението ще засегне и работещите, и работодателите.
Депутатите пък гласоподаваха дефинитивно значими промени в Закона за публичните поръчки, само че комплицираните текстове бяха претупани небрежно и с минимално присъединяване в гласуванията, което буди терзания, че може да са оставени куп малки врати, които да попречат на ограничението на корупцията - каквато другояче е концепцията на плана.
А следващият фалшив ремонт в София - на централната улица " Граф Игнатиев ", явно този път преля чашата на поносимостта и на следващия ден под прозорците на кмета Фандъкова ще има митинг.

НАЙ-ВАЖНОТО

Максималният застрахователен приход се подвига внезапно следващата година на 3 хиляди лева


Максималният застрахователен приход ще се усили с над 15% до 3000 лева следващата година. Това излиза наяве от текста на съглашение, подписано сред държавното управление и синдикатите в четвъртък. На процедура тази смяна значи, че хората с високи приходи и техните работодатели ще дължат по-големи осигуровки. В момента заплащанията за пенсия и здраве са на база 2600 лева на месец, като над тази сума се дължи единствено налог общ приход. Промяната визира и бизнеса, защото осигуровките сега се разделят в съответствие 60:40 сред шеф и нает.

Редом с това двете страни са се разбрали таванът и на новите, и на към този момент отпуснатите пенсии да не отпада, само че да бъде повишен от сегашните 910 лева на 1200 лева Така общо 41 хиляди души ще усетят нарастването от 1 юли 2019 година, други 21 хиляди ще бъдат лимитирани от тавана. За новоотпуснатите пенсии още преди няколко години беше планувано таванът да отпадне от началото на 2019 година, само че очевидно това няма да се случи. Финансовият министър разгласи тематиката за завършена.

Данъкоплатците ще заплащат заплатите и на духовниците, обилно даде обещание Борисов

Заплатите на духовниците от всички вероизповедания да станат колкото учителските, като за тях ще заплаща държавният бюджет. Това е заречен министър председателят Бойко Борисов на среща със Светия синод в четвъртък, обвързвана с измененията в Закона за вероизповеданията. " Неслучайно приравняваме заплатите с учителските заплати - тъй като това са проповедниците в едната и в другата вяра, които ще образоват, възпитават, учат на полезности и морал ", разяснява Борисов. Премиерът посочи, че църквата ще продължи да получава доходи от дарения, продажба на свещи и други " Никой не е мислил тези средства да им ги взема, събира, ревизира и така нататък ", сподели още той. Което за следващата година значи 15 млн. лева за заплати за духовниците от всички изповедание.

Eлектронните публични поръчки ще започват чак от март 2019 година

Промените в Закона за публичните поръчки (ЗОП), с които трябваше от 18 октомври да проработи е-платформа за търгове, ще влязат в действие от март 2019 година От октомври ще влязат в действие единствено някои параграфи, които са свързани с ускоряването на поръчките. Това взеха решение депутатите дефинитивно в четвъртък.

Дигитализирането на публичните поръчки би трябвало да реши значително казуса с корупцията в тази сфера. Дали това ще се случи обаче зависи какво тъкмо е написано в текстовете и какви малки врати са оставени. В този смисъл е повече от прителснително, че по този значим и комплициран закон гласоподаваха едвам 60-тина души, а над 120 параграфа минаха за по-малко от час. Например бе утвърдено по-големи покупко-продажби да могат да минават с директно договоряне или асортимент на предложения, а информацията за извършените поръчки да е обществено налична едвам 5 г, след което ще се " архивира " за още 5 преди да се унищожи. Също по този начин на скорост и без доста звук измененията минаха и през комисиите, а преди този момент работна група с непублични съвещания оформи дефинитивно текстовете, препоръчани от Министерски съвет.

НАГЛОСТ НА ДЕНЯ

" Призовавам ви и вие да вършиме вложения, да следвате модела на господин Доган. Призовавам и вие да го вършиме, и всички български жители, тъй като с частните вложения ще развиваме стопанската система, ще сътворяваме работни места, ще усилваме брутния вътрешен артикул на страната "

Така ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ отговори на журналистическа забележка. Карадайъ разясняваше новината за изтеглянето на труската клиника " Аджъбадем " от България, като съобщи, че тя е в синхрон с общия неприятен капиталов климат в страната. Журналист обаче отвърна, че наподобява капиталовият климат за Ахмед Доган е добър (миналия месец се разбра, че той е купил Топлоелектрическа централа " Варна " ). Последва изявлението на Карадайъ.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Хиляди ирландци стачкуваха поради дефицита на жилища


Хиляди стачкуващи минаха пред ирландския парламент в следващия ядосан митинг, подбуден от дефицита на жилища, който докара до внезапно нарастване на наемите и до липса на домове, съобщи Reuters. Жилищният въпрос се трансформира в съществена политическа тематика преди вероятните избори през идващите месеци. Премиерът на Ирландия Лео Варадкар отбрани проекта на държавното управление за 20 хиляди нови жилища, които се чака да бъдат издигнати тази година. Ирландия, която регистрира остатък от жилища след краха на пазара на недвижими парцели през 2008 година, в този момент мъчно обезпечава нужния брой домове, с цел да се оправи с бързото икономическо развиване. В момента наемите в Дъблин са се нараснали с 20% по отношение на най-високото равнище преди рецесията.

Фотограф: Clodagh Kilcoyne

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Некачественият ремонт на " Графа " провокира до митинг под прозорците на кмета на следващия ден

Докато кмет, зам.-кмет и общинари от ГЕРБ се надпреварват да изясняват по медиите, че явно некачественият и притеснително зле изглеждащ ремонт на централната улица " Граф Игнатиев " още не бил завършен и всяка неправда ще се оправи, жители предизвикаха митинг на следващия ден в 12 ч. пред Столична община с искане за оставка и вдишване на отговорност от столичния кмет Йорданка Фандъкова. " За 12 години ръководството на госпожа " Данчето на Бойко " се трансформира в нарицателно за корупция, която се материализира пред очите ни под формата на непоносимо и не в период осъществени поправки, струващи ни десетки милиони ", пишат уредниците в в " Facebook ". В обществените мрежи пък към този момент се носи цялостен фолклор: от крилати изречения като " Славейков като видя какво са създали с площада му, стана, взе си пейката и избяга " до осмиващи видеоклипове, колажи и какво ли не.

Ремонтът коства 24 млн. лв., извършва се от " Джи Пи груп " и включва още поправки на улиците " Славянска ", " 6-ти Септември ", " Цар Иван Шишман ", " Солунска ", парка към църквата " Св. Седмочисленици ". Бетоновите плочи, които са положени там също са обект на рецензии - поради цвета и неравностите.

Кой ще вземе Нобел за мир

В петък ще стане ясно кой е тазгодишният притежател на Нобеловата премия за мир. Отличието се връчва от Нобеловия комитет в Осло и отдава самопризнание на човек или група хора, които са съдействали в най-голяма степен за насърчаването на мира по света. През 2017 година премията получи Международната акция за възбрана на нуклеарните оръжия (ICAN) – коалиция от неправителствени организации от 100 разнообразни страни. Тази година са получени 331 номинации за наградата, което е и вторият най-голям брой в историята, след 2016 година

Предположенията в медиите варират от водачите на Северна и Южна Корея, американския президент Доналд Тръмп, някогашния каталунски водач Карлес Пучдемон, Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците (UNHCR), папа Франциск, саудитския блогър Раиф Бадауи и Американския съюз за цивилен свободи (ACLU).

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Процедурата за отдаването на летище Пловдив на концесия да бъде прекъсната
, ще предложи на Министерския съвет новият транспортен министър Росен Желязков с претекст, че тя е извършена по разпоредбите на анулирания Закон за концесиите. Конкурсът за 35-годишната концесия бе извоюван от консорциум с присъединяване на китайската HNA Airport Group, само че тя се отхвърли в последния момента, по този начин победител би трябвало да стане вторият класиран – обединяването сред локалните компании " Тракия икономическа зона " и транспортната ПИМК.

Три компании и едно обединяване са подали предложения в търга за дотъкмяване на паркинга до националния стадион с планирана стойност 2.4 млн. лв. без Данък добавена стойност. Това са компаниите " Мегатурс-1 ", " Калистратов груп ", " Интерхолд " и съдружие сред " Престиж Бизнес-93 " и " Парсек груп ". Изпълнителят би трябвало да построи три подземни равнища с общо 195 паркоместа.

Унгария ще оспори в Съда на Европейски Съюз промяната на Европейска комисия за командированите служащи, съобщи държавното управление. Законодателството цели да подсигурява честната конкуренция, тъй че служащите от една страна членка, командировани да работят в друга, ще получават еднообразно възнаграждение като локалните служащи. Така Източна Европа обаче губи своите преимущества на страни с евтина работна ръка.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Мултимилионер е поръчителят на убийството на словенския публицист, твърди един от арестуваните по случая

[Reuters]

Един от четиримата обвинени, задържани за убийството на словашкия публицист Ян Куцяк, упрекна мултимилионера Мариан Кочнер, че е гарант на закононарушението, оповестява всекидневникът " Денник Н ".
55-годишният Кочнер, притежател на няколко компании, е арестуван от юни по дело за подправени записи на заповед, само че против него още не е импортиран обвинителен акт. Журналистът Куцяк е разследвал разнопосочните действия на Кочнер.
Човекът, показал мултимилионера за гарант, е Золтан А. - бизнесмен от град Комарно, който е бил медиатор сред спонсора на убийството, хипотетичния причинител и водача, който го е возил.
Четирима бяха задържани предходната седмица, повдигнати са им обвинявания и са в предварителния арест.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР