[Shutterstock] Още по темата Красимир Петков: Клиентите все повече се

...
[Shutterstock] Още по темата Красимир Петков: Клиентите все повече се
Коментари Харесай

Голямата работа на рекламните агенции

[Shutterstock] Още по тематиката
Красимир Петков: Клиентите от ден на ден се доверяват на информационните експерти

Управляващият шеф на Direct Media Group Bulgaria пред " Капитал "
9 ное 2018 Текстът и аудиодискусията към него слагат началото на годишната ранглиста на рекламните организации в България, която " Капитал " провежда за трета година. Тя обичайно стартира с показване на данните на най-големите групи на пазара по основен индикатор доходи за 2017 година и прогнозите на техните мениджъри за развиването на бизнеса им.

В идващите седмици поредицата ще продължи с обособени ранглисти на рекламните, медийните, цифровите, PR и BTL организации.

" Рекламата в всеобщите медии, както я познаваме през днешния ден, е на смъртното легло и прогнозата й е неприятна. Рекламните организации се трансформират, с цел да се приспособят към по-суровата рекламна среда, приходите на организациите са плоски, уволняват се чиновници, директният маркетинг краде от бизнеса на обичайния, а увеличението на продажбите и консолидираното на маркетинговите връзки става за сметка на обичайна реклама. Причината за идното раздробяване на рекламата е появяването на нови технологии, които доведоха до накъсване на медиите и пазарите и усилване на властта на клиентите. "

Така разказват рекламната среда проф. Роланд Ръст от Университета в Мериленд и проф. Ричард Оливър от Vanderbilt University в своя отчет " Смъртта на рекламата ". Добрата вест е, че отчетът е от 1994 година Лошата, че 24 години по-късно той е също толкоз настоящ.

В XXI век дигитализацията докара следващата смяна, към която още през цялото време бизнесът погледна с наивност. Компаниите започнаха да мигрират към цифровите канали, възприемайки ги за следващото разгръщане на медийния микс. Още първоначално обаче бяха пропуснати два основни фактора за смяната на медийната среда – монологът се трансформира в непрекъснат и извънредно бърз разговор, а водещата фигура в него станаха клиентите.

В центъра на трансформацията се оказа рекламният бизнес, който допреди това диктуваше разпоредбите. Преди дигитализацията рекламните организации бяха привлекателни, занимателни и прелестно надменни компании, които можеха да продадат всичко на всеки. Сега, минавайки през турбуленцията на цифровите промени, те като че ли изгубиха блясъка си, трансформирайки се повече в подизпълнители на Фейсбук и Гугъл, които получават все по-голяма част от рекламните пари.

Голямата работа на организациите през днешния ден е да намерят нов път към рекламодателите. Тяхната цел е не да бъдат медиатори, а консултанти на клиентите си, да завоюват още веднъж доверието им и да имат отговорност към бизнес резултатите, а не просто да насочват медийни бюджети.

За да се случи това обаче, рекламните организации първо би трябвало да преминат през вътрешна промяна. В цифровия свят те към този момент не могат да бъдат единствено комуникатори, само че и анализатори и стратези. Добрият креативен артикул към този момент самичък по себе си не е решение, в случай че зад него не стоят данни, а общуването с потребителите се случва в действително време през наличие.

Промените на рекламния пазар могат да бъдат проследени и през финансовите резултати на главните играчи в него. В България пазарът е доминиран от 10 огромни информационни групи, които оферират целия набор от рекламни и медийни услуги и държат повече от две трети от рекламния размер. Според данните на Българската асоциация на информационните организации (БАКА) през 2017 година рекламният пазар в страната доближава близо 370.3 млн. лева чисти вложения.

Общите доходи на 10-те рекламни холдинга се равняват на близо 280 млн. лева за миналата година. Първите 5 места в класацията обичайно се заемат от едни и същи играчи, които обаче през 2017 година разменят позициите си. На първо място с близо 40% годишен растеж излиза Ogilvy Group Bulgaria, които изместват водачите от няколко следващи години Publicis One. С три позиции по-високо в тазгодишната ранглиста на второто място се подрежда групата към guts&brainsDDB, следвани от Publicis One, които за 2017 година заемат третото място. На четвърта и пета позиция се подреждат надлежно BBDO Group и Dentsu Aegis Network.

Със сериозен растеж от 160% в оборотите в класацията попада групата Direct Media Group Bulgaria, а нарастването се дължи главно на нова медиа организация Direct Media. В портфолиото на групата влизат още организациите Kres и Direct Media Kres, благосъстоятелност на Красимир Гергов.

Съответно на 7-мо и 8-мо място се подреждат холдингът Havas Group Bulgaria и дългогодишният състезател на пазара New Moment New Ideas. В края на класацията и с едноцифрен спад в оборотите застават самостоятелните български групи All Channels Communication и организациите към The Smarts.

По-голямата част от групите регистрират растеж в годишните си доходи. Основна част от тях обаче се дължат не на рекламните организации, а на медийните, които ръководят огромни бюджети, само че не наложително печелят доста от тях.

Като че ли за пръв път България не се разграничава доста от трендовете в Западна Европа или Съединени американски щати. Както там, по този начин и тук рекламният бизнес е в развой на промяна и единствено най-адаптивните организации ще имат място на новия цифров пазар.

За да отговорим на въпроса в какво ще се трансфорат рекламните организации, " Капитал " се срещна с мениджърите на най-големите информационни групи в България. Някои от тях са част от огромни интернационалните клъстъри, а други са самостоятелни играчи на българския пазар. Общото сред всички е, че бъдещето пред тях е еднообразно неразбираемо.

Новият модел

Дигитализацията донесе новата най-скъпа валута на рекламния пазар - данните. С опцията да се доближи до консуматори с съответен профил и да бъдат измерени резултатите от връзките, креативният артикул остана на назад във времето.

Затова и през последните години, до момента в който рекламните организации бяха фокусирани върху търсенето на нов модел на работа, на пазара се появи нов съперник в лицето на консултантските компании. Сред тях са световните играчи Accenture, McKinsey, Deloitte и EY, които интензивно навлязоха в информационния бизнес през придобиването на редица рекламни организации. С фокус върху краткосрочната възвращаемост от вложенията на клиентите си консултантите станаха техните нови бизнес съветници и изместиха маркетинг мениджърите. Засега. Рекламните организации са още тук и всички са твърдо решени да се борят за връщането си на водещото място, когато се разискват тактиките на фирмите.

" Във времето организациите постоянно са били тези, които са работили да изградят марките на фирмите и да ги създадат привлекателни. Те решаваха кого и за какво да таргетират. В този развой на цифровизация организациите изгубиха функциите си на консултанти пред клиентите ", безапелационна е София Пенева, изпълнителен шеф на BBDO Group.

В изискванията на бързи връзки, само че постепенно отражение в резултатите на фирмите за организациите е все по-трудно да убедят рекламодателите, че тяхната работа е стойностна. Според изпълнителния шеф на Publicis One Николай Неделчев точно в този миг на напред във времето излизат консултантите. " Те започнаха да вършат проект за преструктуриране на бизнеса на клиентите им в тримесечни периоди, през които изпълнителните шефове виждаха отражението от работата им в растежа на фирмите на борсата и през тяхната директна рентабилност от акциите. Нашата работа пък е дълготрайна и доста рядко може да има резултат на тримесечна база ", споделя той.

През образец Ненад Лозович, ръководещ шеф на New Moment New Ideas, изяснява модела на рекламодателите. " Щом не могат да накарат хората да употребяват да вземем за пример 20% повече съответен артикул или да си сменят колите всяка година, то с цел да отчетат облага, би трябвало да понижат разноските си ", споделя той. В този развой организациите са най-вече в ролята на жертва, тъй като информационните бюджети елементарно могат да паднат под натиска на съкращенията.

Ако консултантите прибавят единствено креативна специализация в портфолиото си, ще могат да изместят изцяло организациите. На тази опасност рекламните компании дават отговор, като доста уголемяват услугите си. Ако преди тяхната съществена задача беше да предложат по какъв начин фирмите да стигнат до повече консуматори, то в този момент дейностите им се обгръщат стратегическо обслужване, разбор на данни, софтуерни нововъведения и IT услуги.

Големите информационни компании, като се изключи че уголемяват портфолиото си от услуги, не престават да развиват централизирания модел на предлагането им. Заключвайки цялата връзка на клиента, организациите имат по-широк взор над бизнеса му и могат да играят ролята даже на съветник. " Вече няма разделяне, от другите дисциплини се събира екип, който взема решение проблеми според от съответните потребности на комерсиалната марка, даже няма значение къде са позиционирани хората ", споделя Екатерина Тупарева, изпълнителен шеф на Ogilvy Group Bulgaria.

Този модел на работа обаче изключва по-малките профилирани организации от пазара, които въпреки да са по-гъвкави към измененията, постоянно се устоят от обслужването на един по-голям клиент и дълготрайното им оцеляване е под въпрос.

Ключова дума: данни

" Лошата вест е че, се генерират от ден на ден и повече данни, от Фейсбук, Гугъл и платформите за електронна търговия. Добрата - че на клиентите им би трябвало преводач в тази обстановка, каквато би трябвало да е нашата роля ", споделя Неделчев и добавя, че разбирането на данни, интерпретирането им и основаването на елементарни решения за клиентите би трябвало да бъде фокусът на сегашните рекламни организации.

Според Красимир Петков, ръководещ шеф на Direct Media Group Bulgaria, най-сериозният проблем на информационния пазар в България е, че огромна част от рекламодателите не престават да гледат на цифровия канал като на всички останали медии, без да се възползват оптимално добре от опциите, които дава, и от измеримостта му. " Дигитализацията сигурно не е панацея и не може да измести всички останали канали, само че несъмнено е най-бързо развиващият се и дава най-вече данни за действителна измеримост на това какво се случва, откакто клиентът използва този канал ", добавя той.

Затова и данните са фокус в развиването на Dentsu Aegis Network България да вземем за пример, които в границите на групата основават профилирано звено за данни, сплотяващо информацията от онлайн и офлайн източници за потребителското държание по отношение на съответна марка.

По наличието ще ги познаеш

Специалистите на пазара се сплотиха към мнението, че въпреки всичко основаването на качествено наличие остава основно преимущество на рекламните организации. " Без значение какви формати пълним, значимо е с какво ги пълним, наличието продължава да бъде значимо и машините, технологията няма да може да изместят хората в основаването му. За да измислиш нещо, вървиш против разпоредбите, а машините не могат да вървят против тях ", безапелационен е ръководещият шеф на The Smarts Радослав Бимбалов. Според него бъдещото разделяне на организациите ще бъде на такива, които основават наличие, и такива, които го ръководят.

Проблем на наличието в цифрова среда е, че за малко време би трябвало да се сътвори огромно количеството, което в същото време има къс живот. Това довежда до нуждата от повече експерти в организациите, които усилват разноските им, до момента в който бюджетите на рекламодателите още не са достигнали високите си равнища от преди рецесията.

Възможност за организациите да потвърдят преимуществото на креативния си взор са и новите технологии като виртуална и добавена действителност или потребление на изкуствен интелект. Чрез тях връзката може да бъде завладяваща за аудиторията, да генерира бързи резултати и да удовлетворява клиентите.

Въпреки ясната цифрова посока за развиване на рекламния бизнес бъдещето му остава нестабилно. Към така и така огромните промени следващата година може да се прибави и друго - нова икономическа рецесия. " Прогнозата ми за пазара за жалост не е добра. Накратко, би трябвало да разберем, че темповете на напредък няма да продължат наклонността от последните 2 години, а стагнацията е доста близо. Това дружно с последните банкови консолидации, ритейл и бизнес оптимизациите ще принуди пазара да спре ", споделя Ангелос Парасхакис, изпълнителeн шеф на guts&brainsDDB.

Дори така и така обаче на организациите няма да им е елементарно. Към момента те за пръв път по-скоро следват трендовете, в сравнение с да ги основават. Знаят, че би трябвало да се трансформират, само че не знаят по какъв начин и единствено тези, които схванат новите правила на играта ще завоюват.
Четири провокации на българския информационен пазар

1. Ниски цени за обслужване
Според експертите на пазара проблем не престават да бъдат ниските цени за рекламно обслужване, с които са притиснати организациите. Често единствено с цел да привлекат съответен клиент, организациите са склонни да се съгласят и на по-ниска цена, което изкривява целия пазар. " Клиентите търсят не толкоз каква е креативната концепция, тактика или даже успеваемост, а просто да им се предложи най-ценови преференциалният метод за основаване на акция, макар че с малко по-голяма инвестиция може да реализират много по-добри резултати ", споделя Иванка Кючукова, изпълнителен шеф на Havas Group – България. " Говорим за заслужено възнаграждение, което зависи от нас самите, тъй като, в случай че желаеме да ни има след 7 години, би трябвало да помислим като бизнес ли ще работим, или ще бъдем фрийлансъри за единични планове ", безапелационна е София Пенева.

2. Малък пазар
Въпреки че българският рекламен пазар надалеч не е изцяло усвоен, за разрастването на бизнеса си от групите гледат в посока непознати пазари. " Сигурен съм, че българският информационен пазар няма задоволително доходи за всички организации, тъй че нашата визия е да продължаваме да развиваме интернационалната и районната си активност ", споделя изпълнителният шеф на guts&brainsDDB Ангелос Парасхакис. Според Александър Дурчев, изпълнителен шеф на All Channels Communication Group, която откри офис във Виена, колкото повече се опитва в цифрова среда и се получават положителни планове, толкоз по-вероятно е те да бъдат купени от непознати пазари. " Големи компании се изнесоха към Букурещ, Белград и други прилежащи огромни градове, което води до това всички ние да се борим за дребни бюджети, без тактиката да се основава и ръководи от България. Голяма част от интернационалните компании вършат криейтива си в чужбина и той просто се приспособява тук, което е деструктивно за нас ", добавя той.

3. Неизмерими канали
Възможностите за премерване на успеваемостта на цифровите връзки притеглят към него от ден на ден вложения, до момента в който останалите медийни канали не престават да бъдат елементарно манипулируеми.

" Нула доказуемост на вложените средства във външна реклама, преса, радио. Работата с две пийпълметрични метрики за телевизия затруднява работата на цялата промишленост. Това в огромна степен не ни разрешава да използваме цялостния рекламен капацитет на доста от каналите, което ощетява както клиентите, по този начин и медиите ", споделя Мария Грашнова, изпълнителен шеф на Dentsu Aegis Network за България и Балканите.

4. Липса на хора
Както в множеството промишлености, по този начин и в рекламния отрасъл сериозен проблем, който организациите срещат, е неналичието на хора, довеждаща и до неспособност за разрастването им. " Рекламата не е толкоз секси, колкото преди, а IT промишлеността се конкурира за свежи, млади фрагменти, което дружно с казуса за намирането на квалифицирани чиновници евентуално ще окаже огромен напън върху разноските и ще докара до това доста организации да излязат от бизнеса ", безапелационен е Парасхакис. " Най-големият проблем е първичната подготовка на фрагменти, в които влагаме, с цел да ги развием от нулата, а по-късно ги губим, сменяйки организациите ", споделя Красимир Петков.

Все отново организациите сами предизвикват стратегии за образование, посредством които да развиват младите експерти на пазара. Такива са да вземем за пример платформата Praktika на The Smarts, самодейността Saatchi Circle на организацията Saatchi&Saatchi, както и събитието за обмяна на опит в областта на връзките Dentsu Digital Camp, проведено от Dentsu Aegis Network.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР