[Shutterstock] Още по темата 4+1 | Как да спасим здравеопазването,

...
[Shutterstock] Още по темата 4+1 | Как да спасим здравеопазването,
Коментари Харесай

10+4 | Десет идеи за четене и четири за подкаст

[Shutterstock] Още по тематиката
4+1 | Как да спасим опазването на здравето, Фейсбук против подправените вести и несъществуващите инфлуенсъри в Instagram

Четири хрумвания за четене и една за подкаст
4 апр 2018
4+1 | Как Volkswagen се избави от съдбовен скандал, по кое време децата стартират да стереотипизират, и дългата история на криптовалутите

Четири хрумвания за четене и една за подкаст
3 апр 2018
4+1 | Космическите фантазии на Китай, по какъв начин Централно разузнавателно управление на САЩ набира чиновници и профил на некомпетентния водач

Четири хрумвания за четене и една за подкаст
2 апр 2018
4+1 | Еманюел Макрон за изкуствения разсъдък, новия CEO на Uber и за какво основателят на like бутона напусна Фейсбук

Четири хрумвания за четене и една за подкаст
1 апр 2018 ДЕСЕТ ЗА ЧЕТЕНЕ

Свобода за нашите деца

За огромните градове съвсем на всички места по света гледката на играещи на открито, катерещи се по дърветата деца с изцапани облекла става все по-рядко срещана. Родителите през днешния ден придвижват личните си страхове от света - с всичките му заболявания, микроби и закононарушения, върху децата си. Но по този начин ги лишават от това, което са ценили в личното си детство, а точно свободата като да се удариш и да викаш по улицата да вземем за пример. Но не всички са такива. Текстът е от архива на Тhe Atlantic.

Диамантът в годежния пръстен е нужда. Защо?
Преди да предложат брак малко на брой се замислят за какво ще го създадат с диамантен годежен пръстен. Освен на създателя на този текст. В последна сметка лявата ръка на брачната половинка му е украсена с елмаз, само че това не попречва на забавно следствие в историята на брачните оферти. Разбира се, става въпрос за бизнес ползи и 100-годишна маркетингова акция.

Хората, които в никакъв случай не не помнят, нищо
Повечето хора даже не знаят датата през днешния ден, нито кой ден от седмицата е. Но има такива, които могат да се върнат обратно във времето и да си спомнят какво са правили на 10 април 1980г. да вземем за пример. Състоянието хипертимезия е способността за запомняне на всяка обстановка и всеки подробност. The Guardian споделя историите на малцината с тази диагноза.

Как се преследват опиати в Атлантическия океан
Корабът влекач Hamal се движи с близо 15 километра в час, а местоположението му е " някъде в Атлантическия океан ". За британските власт е изключително значимо да го намерят - по информация от източници на борда му се придвижват опиати на стойност 500 млн. паунда. Wired наблюдава историята на най-голямия удар върху разпространяването на опиати във Англия.

Шпионинът, който разкри личното си ликвидиране
Александър Литвиенко е някогашен чиновник на Федералната работа по сигурност и Комитет за Държавна сигурност (на СССР), само че през 2000г. незаконно емигрира в Обединеното кралство, където получава политическо леговище. през 2006 година някогашният сътрудник е признат в болница поради радиазционно отравяне. Три седмици по-късно Литвиенко почива, само че взима присъединяване в следствието на личното си ликвидиране. Повече четете тук.

Истории от Близкия Изток
На 15 април предходната година на летището в Багдад каца аероплан от Катар, в който пътуват няколко индивида и 33 чувала с пари. Общо те се оказват тъкмо 360 млн. $ и тежат 1300 кг. Това е началото на една история за похищение, откупи и връзките сред страните в Близкия Изток, която е по едно и също време забавна и изяснява доста от протичащото се през последните години.

Бракът като трофей на постигнатите триумфи
Младите не са като от едно време, нито пък техните взаимоотношения. Световната наклонност е първият брак да се подписва на по-късен стадий в живота, без значение от пола. Според професора по социология в Университета Джон Хопкинс Андрю Чърлин и създател на този текст бракът през днешния ден е знак на към този момент постигнатото сред сътрудниците в една връзка, а не начало на съместния път.

Изгубеният град Z
През април 1925 година откривателят Пърси Фосет подхваща последната си експедиция в търсене на загубен град, който кръщава Z. Фосет изчезва някъде в амазонските гори единствено месец по-късно и макар че до през днешния ден са проведени над 13 експедиции за неговото търсене, от инего остава единствено един компас. В последното писмо до жена си откривателят написа: " Надяваме се да преминем през тази област за няколко дни. Не се опасявай от крах ". Писателят Дейвид Гран споделя историята на Фосет през призмата на личното си търсене на града Z в The New Yorker.

Захарната интрига
" Чиста, бяла и смъртоносна ". Това е името на книгата, която преди близо 50 години физиологът и диетолог Джон Юдкин написва за здравословния риск от потреблението на захар. Днес всеки знае, че захарта е нездравословна, само че за времето си трудът на учения е просто реформаторски. Книгата печели популярност на Юдкин, само че по едно и също време с това коства репутацията му в науния свят. Текстът е от архива на Guardian.

Илюзиите за живота на другите
Животът в първа класа е това, което множеството хора желаят за себе си. Или пък да бъдат сполучливи пердприемачи като Зукърбърг да вземем за пример. Защо един службогонец напуща мечтаната работа в консултантска организация и за какво да основеш стартъп не е единствено пари и изявленията за бизнес издания четете тук.

И ЧЕТИРИ ЗА СЛУШАНЕ

Историята за Дейм Джейн, шимпанзетата и света, в който живеем


Днес, Дейм Джейн Гуудол е един от най-известните приматолози в света. Тя е на 83 и не просто продължава да пътува из целия свят, само че прекарва в път над 300 дни всяка година. Прави го с цел да изнася лекции, взе участие в конкуренции и всичко друго, което може да бъде разказано с една дума - да въодушевява. Пред очите ѝ за 60 години светът се трансформира доста и през днешния ден тя споделя какво се е случило в границите на нейния живот - по какъв начин са намалели горите, по какъв начин се е трансформирал климатът и по какъв начин да вземем за пример шимпанзетата са се научили да се спрявят с това като крадат от нивите на хората, само че единствено през нощта, когато няма луна, с цел да не ги видят.

" Мечтата ми през 50-те беше да оказвам помощ на животните и да пиша книги за тях. Жените тогава не ставаха учени. Не бях приключила университет, тъй като фамилията ми нямаше пари. Но желаех да се занимавам с просвета и обичах маймуните. Заминах за Африка. Всички мои другари смятаха, че да заминеш за различен континент без никакъв различен проект е полуда. Никой не ме поддържаше, с изключение на майка ми. И това е урокът, който през днешния ден предавам на света - че когато в действителност искаш нещо, може да го направиш. Можеш да промениш света ", споделя тя. На нейните лекции хората постоянно плачат, а след всяка обществена демонстрация част от слушателите стават вегетарианци.

Чуйте изявлението ѝ тук:



Какъв е смисълът от работата

Затрупани от всекиденвни обвързване всички от време на време губят от взор огромната картина - за какво влагат времето и напъните си тъкмо в това. Много постоянно всички не помнят, че " системите " - логаритмите, изкуственият разсъдък, даже капитализмът, който въпреки всичко е " операционната система " на множеството общества през днешния ден - би трябвало да работят за хората. А не хората да работят за системите.

Този подкаст е за морала и смисъла на предриемачеството - от това да създадеш компания и артикул, до това да промениш живота на хората. Краткият отговор на въпроса от заглавието е, че работата би трябвало да бъде смислена - освен да носи пари, а да има смисъл. Дългият отговор може да чуете по-долу:



Владо и Радо, които стигнаха с 40 годишен Опел Рекорд от Кърджали до Делхи

Ако още не сте слушали един от положителните български подкасти " Говори интернет ", този епизод е доста положително начало. В него, наред с други истории, се споделя за пътешествието на Владимир Харизанов и Радослав Колев от Кърджали до Делхи. Тя стартира от (не се плашете) 60-тата минута от подкаста. Сюжетите към пътешествието са толкоз доста, че е по-добре да се чуят. Натиснете тук.

Бащата на английския продуктов дизайн споделя за това какво го зарежда за работа

Сър Кенет Грендж е индивидът, с който се свързва дизайна на сполучливи артикули на Kenwood, Parker, Kodak, както и на пощенските кутии на Royal Mail и черните лондонски таксита. За хората, които се интересуват, или се занимават с дизайн, е задоволително единствено да кажем, че той е един от създателите на Pentagram - именитото и най-голямо без значение дизайн студио в света. В подкаста той приказва за това дали положителните хрумвания идват от моментно ентусиазъм, или от упорита работа, за свободата, която дава работата през нощта, по какъв начин се работи с разнообразни хора и още доста аспекти на внушителната си работа.

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР