[Shutterstock] Малко сектори са толкова трудно податливи на промяна, колкото

...
[Shutterstock] Малко сектори са толкова трудно податливи на промяна, колкото
Коментари Харесай

Имотни жетони

[Shutterstock] Малко браншове са толкоз мъчно податливи на смяна, колкото пазарът на недвижими парцели. Дори и този пазар обаче не остава неусетен от блокчейн промишлеността, която желае да направи всичко децентрализирано и по-просто посредством премахването на медиатори. Eдна от последните трендове e така наречен токенизация.

Тя разрешава на притежателите на даден парцел да издадат посредством блокчейн платформа токени (жетони), които съставляват избран дял от даден неподвижен парцел. Токените може да бъдат купувани от други вложители, които да станат частични притежатели на актива. Освен това токените разрешават доста по-лесно и бързо излизане от инвестиция в неподвижен парцел, в сравнение с най-масовите решения през днешния ден. Собствениците на токени – които надлежно са и частични притежатели на даден парцел – могат да ги продават, когато изискат, в това число и напълно онлайн. На процедура токенизацията разрешава един парцел да се търгува по този начин, както се търгува компания на борсата. Всеки може да купува и продава част от него във всеки един миг. Съответно съгласно търсенето и предлагането във връзка с парцела цената на токена може да пораства или пада.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Концепцията може да е елементарна, само че слага доста въпроси във връзка с бъдещето на пазара на недвижими парцели, опциите на блокчейн технологията, до каква степен токенизацията може да бъде ефикасна и по какъв начин да бъде контролирана.

Позитиви, негативи и това ли е бъдещето

" Токенизацията на парцели прилича познатия модел на споделени вложения в недвижими парцели като краудфъндинг ", споделя Деница Тюфекчиева, съосновател на блокчейн компанията за търговия с недвижими парцели Propy. " Основното преимущество на това делът в даден парцел да бъде показан посредством токен е ликвидността, която съществува поради съществуването на цифров второстепенен пазар. " Според нея токенизацията е метод за понижаване на ликвидния риск, само че главният проблем, който съществува на пазара, е какъв брой надеждна би била инспекцията на риска.

Блокчейн технологията в своето ядро е една непрекъснато възходяща счетоводна книга, която отразява транзакции. Това я прави относително надеждна, тъй като посредством нея може да бъде проследена историята на всеки токен. " Този вид конструкция понижава шанса от машинация. Ако даден притежател на токени желае да ги продаде няколко пъти, блокчейн записите ще покажат точната история на собствеността и ще създадат неосъществим опита да се фалшифицират транзакции и да излъжат вложители ", написа в разбор по тематиката Йован Илич от блокчейн компанията MVP Workshop.

Друг плюс е опцията умните контракти (изисквания, вписани в самия код - бел.ред.), да бъдат програмирани по този начин, че автоматизирано да взимат решения в миг, в който авансово заложени условия към този момент са покрити. Управлението на вложенията също е по-лесно, тъй като вложителите ще разчитат на продажбата на токените на тържища и ще могат да наблюдават вторичния пазар. " Инвеститорите могат да употребяват и други процеси, които са вероятни единствено посредством смарт контракти и следене на пазара в действително време, като да вземем за пример гласувания по въпроси дружно с другите притежатели на токени в даден парцел ", прибавя Илич.

Токените разрешават с капиталова цел да се купуват и доста дребни дялове в парцел, защото няма най-малък предел на капитала, необходим, с цел да участваш на пазара. Например, без да е належащо да влагат 100 хиляди $ в даден парцел, вложителите ще могат да вкарат доста по-малки суми по собствен избор, с цел да имат част от него, като даже самите токени могат да бъдат разрушени на частични дялове.

" От софтуерна позиция токенизацията на здания не се разграничава значително от токенизацията на компания ", споделя още Тюфекчиева. " Освен това има компании и платформи, които към този момент оферират услуги в тази област: от софтуерното осъществяване, до правна консултация и инспекция за евентуалните вложители. " Накратко, даже надалеч да не е всеобщо публикувана, практиката е напълно допустима даже през днешния ден.

Има ли интерес и къде

Според Тюфекчиева ползата към токенизация на този вид активи се усилва от 2016 година насам. Propy получава запитвания за парцели още от 2017 година, а съгласно нея през днешния ден цената на световния пазар надвишава 1 милиарда $. " Въпреки огромния възторг от страна на вложители и притежатели на парцели този пазар е към момента незрял и досега търпи постепенно развиване ", споделя тя. " Вторичните пазари за подобен вид цифров актив са мощно контролирани и процесът по приемане на лиценз от искащия да токенизира парцела може да отнеме повече от две години. Моята прогноза е, че в дълготраен проект най-малко една трета от комерсиалния размер на тържищата за токенизирани активи ще идва от парцели ", споделя Тюфекчиева.

" За момента ползата към сходен вид вложения идва най-вече от Съединени американски щати, Близкия изток и Азия. " Особено забавен е Дубай, където пазарът на жилищно строителство означи фрапантен спад миналата година. Това е и една от аргументите строителният колос Emaar да употребява токенизацията като опция за привличане на нови вложения, споделя Тюфекчиева. Този способ за набиране на капитал би имал триумф при строителни компании и вложители, които към този момент са се потвърдили. Така те биха могли да избегнат продажбата на по-стари парцели или дълговото финансиране. " Тюфекчиева прибавя, че по този начин и вложителите на дребно биха имали опция да вземат участие елементарно във финансирането на сходен вид план и да получават дивиденти от него - напълно онлайн.

Европа за момента страни от наклонността, въпреки пазарът да допуска елементарно въвеждане на токенизацията от софтуерна позиция. Една от аргументите това да не се случва е, че сега пазарът на парцели към момента е бумтящ и това не постанова съществени промени от страна на играчите. Разбира се, когато кривата се обърне, това може бързо да се промени и токенизацията да надвиши ролята си на маргинализиран пазарен инструмент.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР