Що се касае до машинното гласуване, отново искам да кажа,

...
Що се касае до машинното гласуване, отново искам да кажа,
Коментари Харесай

Проф. Константинов предупреди за голяма опасност, свързана с машинното гласуване

Що се касае до машинното гласоподаване, още веднъж желая да кажа, че такова нещо в Европа няма. Доколкото разбирам 2/3 от българите желаят машинно гласоподаване, това го демонстрират социологическите изследвания. Значи такова гласоподаване ще има.

Машинно гласоподават в Брюксел и една близка местност. Това е много по-малко от 1% от популацията. Това, което се планува за България, е вярно, а точно да се обезпечи опция за машинно гласоподаване, по този начин и за гласоподаване с хартиени бюлетини ", сподели пред Bulgaria ON AIR специалистът по изборно законодателство проф. Михаил Константинов.

Той е наясно, че това основава проблеми, само че по думите му в България има значително брой хора, които не работят с компютри и няма да работят.

"Хората би трябвало да имат опция да гласоподават, както желаят. Гласуването с touch screen внезапно покачва медицинския риск в условия на пандемия. Последните 4-5 месеца ни учат, че откакто пипаме дадени повърхности - би трябвало да си мием ръцете.

Избирателната комисия не вижда вие какво вършиме с машината. Ако една машина дезертира в секцията, в случай че няма авариен вид - доста хора ще се откажат да гласоподават ", добави проф. Константинов.

Той акцентира, че изборната интензивност е 60%, което никак не е толкоз малко.

"Гласуват сред 3,5 - 3,8 млн. души, а сега и малко повече, тъй като много българи се върнаха поради пандемията. Даването на инструкции на гласоподавателя е доста внимателен проблем ", безапелационен е експертът.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР