Щети за десетки милиони левове са нанесени на Републиканската пътна

...
Щети за десетки милиони левове са нанесени на Републиканската пътна
Коментари Харесай

Николай Нанков: Поройните дъждове нанесоха щети за десетки милиони левове

Щети за десетки милиони левове са нанесени на Републиканската пътна мрежа в резултат на поройните дъждове от последните 2 месеца. Това сподели пред публицисти районният министър Николай Нанков по отношение на вредите от поройните дъждове през последните 2 месеца. „ Първоначално средствата, които бяха отпуснати са в границите на към 500 000 лв. за първичните вреди и спешното подсилване. Всичко друго е оповестено и всичко като провали ще бъде регистрирано от комисията “, съобщи той.

На въпрос какви средства ще са нужни за възобновяване на републиканската пътна инфраструктура, повредена от поройните дъждове, министър Нанков съобщи: „ Ако би трябвало да създадем разбор на всички повредени пътни сектори от Републиканската пътна мрежа за последните 2 месеца приказваме за няколко десетки милиона лв.. Само в Тетевенско общинската и държавната инфраструктура, повредена от дъждовете, без тези от последната седмица, са на 6 млн. лв.. Самото свлачище при Тикале в Смолянско ни е над 7 млн. лв. “.

Нанков добави, че страната ще отпусне толкоз пари, колкото са нужни за възобновяване на вредите от поройните дъждове. „ Държавата ще отпусне толкоз пари, колкото са нужни. Хубавото в тази ситуация е, че колкото и да е лимитиран бюджетът на Междуведомствена комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерски съвет, покриваме вредите. Както и в Мизия, по този начин и в Тетевен, по този начин и на сътрудниците от АПИ в Смолянско. Само за Тетевен са 6.2 млн. лв., за Мизия приказваме за към 3 млн., в Дупница имахме към 600 000 лв. за общински улици. Проблемът е, че към този момент би трябвало повече да мислим за предварителна защита, а не да се реагира след съответните събития “, съобщи той.

„ Нормативни промени бяха направени през 2015 година. Променихме закона в свлачищни региони да не се строи без построена канализация – дъждовна такава и ред други превантивни мерки“, изясни министърът.

„Факт е, че в бъдеще ще сме все по-често очевидци на сходни неподходящи феномени. Строителен надзор се ползва по тези места от сътрудника от ДНСК и от Общинска администрация. Ако отидем по Северното Черноморие ще забележим, че главно проблемите там са тежките свлачища. Огромни свлачища и стотици милиони, нужни за тяхното подсилване са във връзка със антропогенно натоварване – т.е. строителство през 80-те и 90-те години “, съобщи още министър Нанков.

На въпрос какъв брой време ще е належащо да се възвърне разрушената инфраструктура, министърът на районното развиване и благоустройството съобщи: „ В огромна част от обстановките реагираме незабавно. В Мизия на 5-тия ден започнахме да поставяме асфалт. В Тетевен също извънредно бърза реакция – и от Областно пътно ръководство и от Общината. В рамките на седмици до месец ще бъдат възобновени вредите там. За свлачището в Смолян е належащо време и доста тежки укрепителни мероприятия. Не е елементарно укрепването там “.

„ 55 млн. лева са вложени, при оповестена цена от 90. Спестили сме съвсем 40 млн. лева В проценти са отново съвсем толкоз. Ако съпоставим с автомагистрала „ Люлин “ 2006 година, същия терен и със същите уреди говорихме за към 8 млн. евро на километър, тук приказваме за под 3 млн. Евро на км. имаме съвсем три пъти разлика в цената. Това не е за сметка на качеството. Ще удължим гаранционните периоди с най-малко 3 години “, разяснява още министър Нанков.

„ Участъкът сред Ябланица и Боаза на Автомагистрала „ Хемус “ ще е в употреба през септември, към 7 месеца предварително. До края на месеца търгуваме сектора от п.в. „ Боаза “ до Ловеч – Плевен. Три стадия, три сектора – 52 км. Докрая на годината останалите 83 км до Велико Търново. На 15 август с премиера ще създадем първа копка на изток от Белокопитово до Буховци, сред Шумен и Търговище “, сподели още районният министър.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР