Ще помоля протестиращите да пропускат безпрепятствено училищните автобуси. Това заяви

...
Ще помоля протестиращите да пропускат безпрепятствено училищните автобуси. Това заяви
Коментари Харесай

Министърът на образованието с призив към протестиращите

Ще помоля протестиращите да пропущат гладко учебните рейсове. Това съобщи в предаването „ Защо, господин министър? “ по бТВ министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по отношение на плануваните за на следващия ден, 18 септември, протестни дейности на аграрни производители.Той уточни, че от тази образователна година над 100 000 възпитаници ще употребяват безплатния превоз. По думите му от сутринта районните ръководства на образованието ще дават информация за възможни проблеми за по-трудно прекосяване по пътищата.

По мотив ограниченията, които страната ще предприеме за обезпечаване на учениците на пътя и във връзка със гибелта на 15-годишния Филип, който беше блъснат на пешеходна пътека в центъра на София, министър Цеков напомни, че Министерството на образованието и науката и Държавната организация " Безопасност на придвижването по пътищата “ ще разработят национална стратегия за сигурност на придвижването. Предвидено е в тригодишен интервал да се влагат над 3 милиона лв. за образования и образуване на умения на децата, с цел да се придвижват по-безопасно на пътя.Това обаче не е задоволително, даже и човек да пресича вярно през пешеходната пътека, той отново е застрашен, счита министърът.
-->
Той добави, че се гордее с недоволството, изразено от съученици на Филип, които на 14 септември излязоха на митинг в София. Според него децата демонстрират емпатия и гражданска отговорност.Относно задачите за възстановяване на образованието, министърът сподели, че главната задача ще бъде по какъв начин да бъде структурирано образователното наличие в „ по-компетентностно насочени рамки “. Той изясни, че задачата е да се построяват компетентности у децата, а не познание „ за избрани оценки “.

Цоков счита, че това ще докара и до отпадане на нуждата от частни уроци.Ще запазим началния час от 8:00 ч., въпреки че ще има изключения от 7:30 ч. там, където учебните заведения са на двусменен режим, сподели министърът по отношение на началото на образователните занимания сутринта.На въпрос за смяна на началото на образователната година, министърът на образованието сподели, че по принцип не е " за " тази смяна сега. Като мотив той уточни, че просветителната система е централизирана и това изисква учебните заведения да откриват образователната година едновременно, макар че има изключения като спортните учебни заведения, които стартират на 1 септември. По думите му може през идващите години, съгласно типа учебно заведение, да се трансформира началната дата.По думите на министъра към 14 септември 705 са свободните позиции за учители. Цоков сподели, че това е към 1% от общия брой учители.В последните години има повишение на престижа на учителската специалност, счита министърът.

Източник: БТА
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР