Шестимата членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), които внесоха първото

...
Шестимата членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), които внесоха първото
Коментари Харесай

Мафия в тога: Четирима прокурори от ВСС реват срещу Иван Гешев заради „политически боклук“

Шестимата членове на Висшия правосъден съвет (ВСС), които внесоха първото искане за премахване на основния прокурор Иван Гешев, изненадващо се отхвърлиха от него в устрема си да спестят време с разпит на очевидци. По време на съвещанието през днешния ден, откакто съветът с изминал мандат реши да прегледа всъщност двете претенции, Огнян Дамянов съобщи, че вносителите упорстват процедурата по първото да се приключи. Мотиви в началото не бяха посочени.

След избухналия спор и множеството апели да обяснят дейностите си, един от вносителите – Гергана Мутафова – се базира на разпореждане на Софийската градска прокуратура. С него се отхвърля формиране на дело против Гешев поради изказванията, че се е намесил по неприемлив метод в следствието на атентата против него, изпращайки на място израелски специалист за оглед.

Този документ е по сигнал на гражданското придвижване БОЕЦ. В него има подозрения за инсценировка на атентата, както и изказвания за длъжностно закононарушение от страна на Гешев. Прокурорът Тодор Денков отхвърля да стартира следствие. В претекстовете му се показва, че въпросният израелски специалист не е бил позволен до местопроизшествието, а е направил оглед от към 20-30 метра.

Твърденията за интервенция от страна на Гешев бяха направени от шефа на националното разследване Борислав Боби Сарафов, непосредствен другар на оповестения за национално търсене лобист в Темида Петьо Петров – Пепи Еврото. В четвъртък той бе извикан за очевидец пред съвета, само че след отдръпването на предлагането за освобождение, явяването му стана безпредметно. Прекратяването на първото искане бе утвърдено с 17 гласа „ за “.

Второто предложение за премахване на Гешев остава настоящо. То е с неуместен претекст – поради изказванията му за „ политическия отпадък “ в Народното събрание и бе импортирано от четирима от шестимата прокурори, внесли и първото.

Подозрения

Подозренията са, че по този метод съперниците на Гешев се пробват да улеснят процедурата по отстраняването му.

По второто искане с изказванията за „ политически отпадък “ доказването би било по-лесно. Това изявление е обществено и Гешев в никакъв случай не се отричал от него. Т.е. по него Висш съдебен съвет би трябвало единствено да реши дали основният прокурор е уронил престижа на правосъдната власт.

Имам потребност от информация с учебници

Реклама

Изненадващото решение на шестимата вносители провокира бурна реакция. Гешев разгласи, че ще гласоподава срещу частичното преустановяване на процедурата, с цел да стане ясно на всички какъв брой е несъстоятелно настояването.

Атанаска Дишева пък прикани шестимата да кажат за какво отдръпват предлагането си. Тя изиска отмора и сподели, че има има „ потребност от информация с учебници “. Причината е, че има спор какъв вид е процедурата по премахване. Членовете на Висш съдебен съвет одобряват, че това не е типичното дисциплинарно произвеждане против магистрат. Ако беше такова, вносителите не биха имали право да отдръпват предлагането си.

„ С това наше решение ви десезираме и вие оттук нататък нямате годно предложение за премахване “, разяснява Гергана Мутафова. Според нея претекстовете са отдръпването били „ ирелевантни “.

Нейното мнение бе подкрепено и от други вносители. Калина Чапкънова пък съобщи, че законът не я задължава да каже какви са претекстовете ѝ. Все отново тя изясни, че решението било плод на сериозен размисъл и не е взето прочувствено.

„ Не съм съгласна, вносителите бяха питани дали поддържат предлагането си. Сега ще попитам дали е свободна волята им, с която отдръпват предлагането си. Ако не на мен, дължите отговор на обществото “, сподели в отговор Дишева.

Правосъдният министър Атанас Славов, за който това е първо съвещание на съвета, пък разяснява, че ясно се демонстрира, че има дефицити в процедурата за премахване на основния прокурор.

„ Неяснотите са доста повече, в сравнение с ясният път за един подобен развой, само че този орган е стеснен от конституционната и законодателна рамка “, съобщи той.

На 25 май Пленумът на Висш съдебен съвет откри процедура по предварително преустановяване на мандата на основния прокурор и позволи събирането на доказателства по предлагането от шестимата членове на Прокурорската гилдия на съвета. Вносителите неведнъж заявяваха, че са поискали уволнението на Гешев по своя свободна воля и никой не им е оказвал напън. Те заявиха, че сами са взели решението, въпреки че това е много необичайно изказване. Допреди гърмежа и преди спора на Гешев с партия ГЕРБ, цялата прокурорска гилдия стоеше компактно и безроптно в негова отбрана.

Нито мъжко, нито войводско

След като Гешев се скара с Бойко Борисов, последва невиждана до момента интензивност по остарели следствия като „ Барселонагейт “, която може единствено да ни радва.

На съвещанието в четвъртък обаче членове на съвета оповестиха, че интензивността на прокуратурата не се е изчерпала с записа. Оказа се, че има формирана кореспонденция, по която те са били привиквани за предоставяне на сведения. Гешев, който също давал пояснения, съобщи, че в това нямало нищо необичайно. Той изясни, че преписката била за опит да се окаже насила върху прокурор, само че не се разбра дали върху самия него за да си подаде оставката.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР