Шести енергоблок на атомната електроцентрала в Енергодар в контролираната от

...
Шести енергоблок на атомната електроцентрала в Енергодар в контролираната от
Коментари Харесай

Спря и последният действащ енергоблок на Запорожката АЕЦ

Шести енергоблок на атомната електроцентрала в Енергодар в следената от Русия част на Запорожка област беше спрян рано тази заран, заяви за Интерфакс Ренат Карчаа, консултант на ръководителя на концерна " Росенергоатом ".

„ Блокът е спрян, сега се привежда в охладено положение “, сподели Карчаа. Той посочи, че прекъсването е осъществено в безвреден режим към 4:00 часа московско време /4.00 часа българско време - бел. ред./.

Експертът предизвести, че изключването на реактора няма да отстрани изцяло опасността от нуклеарна злополука.

Запорожката АЕЦ е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Разполага с шест енергоблока ВВЕР-1000. Отскоро работят единствено пети и шести енергоблок. Въпреки това, заради щета на електропроводи в резултат на обстрелите единият блок беше изключен, а вторият беше в плануван режим на разтоварване с минимална мощ.

От началото на тази седмица електрическа енергия от АЕЦ-а не се доставя както на територията, следена от Руската федерация, по този начин и на Украйна.

Припомняме, че на 1 септември задача на МААЕ посети АЕЦ. Част от делегацията, в това число шефът на организацията Рафаел Гроси, напусна Енергодар вечерта на същия ден. Няколко специалисти на МААЕ напуснаха на 5 септември, двама експерти останаха в атомната централа.

На 6 септември МААЕ показа отчет за резултатите от задачата, в който се предлагаше неотложно прекъсване на военните дейности наоколо до централата и основаване на зона за сигурност.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР