Шефът на наемниците Вагнер Евгений Пригожин приветства военния преврат в

...
Шефът на наемниците Вагнер Евгений Пригожин приветства военния преврат в
Коментари Харесай

Пригожин приветства преврата в Нигер и предложи услугите си

Шефът на наемниците " Вагнер " Евгений Пригожин приветства военния прелом в Нигер като добра вест и предложи услугите на своите бойци за въвеждане на ред, заяви Reuters.

Гласово известие в каналите на Telegram, свързани с Вагнер, за което се твърди, че е на Пригожин, разказва преврата като миг на от дълго време закъсняло избавление от западните колонизатори и предлага неговите бойци да оказват помощ за поддържането на реда.

Говорещият има същата присъща интонация и словоред на съветски език като шефа на " Вагнер ", макар че Reuters не съумява да удостовери сигурно, че това е той.

В сряда вечерта бойци оповестиха боен прелом и задържаха президента Мохамед Базум в президентския замък в Нигер. Страната, която е една от най-бедните в света, само че в която се намират и едни от най-големите находища на уран, разгласи цялостна самостоятелност от някогашния колониален държател Франция през 1960 година, напомня Reuters.

Гласовото известие е следващият знак, че Пригожин и хората му не престават да са дейни в Африка, където към момента имат контракти за защита в някои страни като Централноафриканската република и желаят да разширят активността си.

Във видеоклип, оповестен по-рано този месец, се чува по какъв начин Пригожин декларира на хората си в Беларус, че би трябвало да съберат сили за " ново пътешестване към Африка ".

Публикуването на гласовото известие съответства с публикуването в Telegram на минимум две фотоси, за които се твърди, че демонстрират Пригожин на среща с африкански участници в демонстративната двудневна среща на върха Русия-Африка в Санкт Петербург, която завършва през днешния ден.

Според инспекция на Reuters, мястото, показано на една от фотосите, е " Дворец Трезини " в Санкт Петербург, родния град на Пригожин. Каишката, носена от представител на Централноафриканската република, с който се среща на същата фотография, съответствува с тези, дадени на делегатите на срещата на върха. Усмихнат и облечен в сини дънки и бяла риза, Пригожин наподобява спокоен на фотосите, до момента в който театралничи, с цел да стисне ръцете на делегатите.

Междувременно Сергей Лавров, външният министър на Русия, съобщи, че конституционният ред в Нигер би трябвало да бъде възобновен.

Според анализатори изявите на Пригожин демонстрират, че неговата частна военна компания ще продължи да играе роля в реализирането на външнополитическата стратегия на Кремъл в Африка.

" Москва евентуално ще употребява срещата на върха, с цел да увери африканските си сътрудници в своята ангажираност и непрекъсваемост на услугите на Пригожин след несигурността от последния месец ", счита Катрина Докси, специалист в американския мозъчен концерн CSIS, представена от Reuters.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР