Шефът на "Градини и паркове": 20 пъти сменяхме кранчетата на

...
Шефът на "Градини и паркове": 20 пъти сменяхме кранчетата на
Коментари Харесай

Похарчихме 7 млн. за Градината, нямаме 15 лева за кранчета

Шефът на "Градини и паркове ": 20 пъти сменяхме кранчетата на фонтанките за половин година

Над 7 млн. лв. европейски средства бяха вложени в зеленото сърце на Пловдив за обновяването на Цар-Симеоновата градина през 2015 година. Оттогава под дебелите сенки на дърветата и през лятото е същински парадайс. В парка е построена напълно нова напоителна система, която основава спомагателен уют и студенина в горещите месеци. Както е казано, Господ дава, само че в кошара не вкарва. Същото е и с европейските средства, към които и ние би трябвало да прибавим нещо, най-малко с цел да поддържаме хубавия парк.

Ситуацията в Градината обаче е " вода газят, жадни вървят ". Хлапетата се радват на сухия шадраван и сочната зеленина, само че в случай че им се допие вода в играта, на ход са майките с шишетата в саковете. Защото чешмите в Цар-Симеоновата градина още веднъж не работят. Проблем били кранчетата, които вандалите постоянно трошат.

За сухия режим в парка " Марица " сигнализира още при започване на пролетта. Тогава от общинското дружество „ Градини и паркове ” ни увериха, че се работи по въпроса и фонтанките ще бъдат пуснати в целия град с трайното стопляне на времето.

В края на май при 25 - 28 градуса горещина хората отново препускат из парка, с цел да намерят вода и да утолят жаждата си. Недоумяват толкоз ли е мъчно да се купят кранчета за по 10-15 лв., в случай че преди пет години бяха изхарчени над 7 млн. лв. за реконструкцията на Цар-Симеоновата градина.

Чешмата против паметника на Васил Петлешков е пресъхнала. Тя не работеше и предходната година. Чучурите са изкъртени, асфалтът до фонтанката е вдлъбнат, евентуално поради течове на водопровода, а на изхода е изрязано парче от настилката и дупката е запълнена с трошляк. Според данни на „ Градини и паркове ” чешмата е подаяние от семейство Иванови. Но общинското дружество я стопанисва като част от парка.

Скулптурната комбинация „ Хорцето ”, трансформирала се в един от знаците на Цар-Симеоновата градина, а и на града, също е развалена. Кранчетата са свалени или откраднати.

Най-новата чешма до езерото с Пеещите фонтани, построена по време на огромната реорганизация, също не работи.

Кранове има, само че вода няма

Директорът на " Градини и паркове " Стоян Алексиев изяснява, че има проблем със захранващия тръбопровод и са се обърнали за подпомагане към ВиК ЕООД. " В момента обследваме къде е повода чешмите да нямат вода. Когато имаме мнение, ще отстраним повредата ", твърди основният инженер на държавното сдружение Антон Гълъбов. Репортерът на " Марица " обаче не откри служащи на ВиК в Цар-Симеоновата градина.

За пресъхналите чешми от предприятието акцентират още едно опрощение - честите обири. Тогава поражда въпросът какво прави Общинска защита, чиито патрули непрекъснато пазят Цар-Симеоновата градина?

" Запрянови - 03 " усвоиха парите

През 2014 - 2015 година паркът беше възобновен със средствата, предоставени на Община Пловдив по оперативна стратегия " Регионално развиване ". Обществената поръчка беше предоставена на компания " Запрянови - 03 ". В контракта беше включено създаване на поливната система, замяна на подземната инфраструктура, ново осветяване, градинско обзавеждане, озеленяване, детски уреди. След приключването на контракта ръководството на парка още веднъж беше поето от общинското дружество " Градини и паркове ", чиито служащи косят тревните площи и метат алеите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР