Шайката ГЕРБ няма спирка – ММА биячът Даниел Илиев, фен

...
Шайката ГЕРБ няма спирка – ММА биячът Даниел Илиев, фен
Коментари Харесай

ГЕРБ налази Велинград: ММА биячът Даниел Илиев, близък до Бойко, заграбва Клептуза за 9 ст. на кв. м

Шайката ГЕРБ няма спирка – ММА биячът Даниел Илиев, почитател на някогашния министър председател с доста противоречива биография Бойко Борисов, протяга ръка към гордостта на Велинград – парк „ Клептуза “ с концесия за 40 хиляди лева годишно, т.е., 9 стотинки на кв.м .
 Парк „ Клептуза “ е докаран до помийна яма, евентуално с цел да се даде за без пари на „ наши хора “
Потъналият в съсипия парк е еманацията на управническия неуспех на няколко кметове, които не направиха нищо, с изключение на да го изчакат да се срути, с цел да го дадат за жълти стотинки на „ наши хора “.

От 2008 година, когато собствеността на „ Клептуза “ е трансферирана от едно от държавните ловни стопанства на общината, в парка е юридически единствено един ремонт.

През 2012 година с евросредства са сложени пейки и е възобновено осветлението. Иначе съвсем всички кметове, управлявали Велинград от този момент до момента, идваха на власт с обещанието да възродят тогавашния искра на „ Клептуза “ благодарение на средства по европейски стратегии, посредством отдаване на заведенията чартърен или на концесия. Но до някакво трайно решение на казуса с тоталната съсипия на парка по този начин и не се стига, написа „ Капитал “.

В окото на бурята

От една година „ Клептуза “ безусловно е в окото на бурята във Велинград, откакто кметът Костадин Коев (ГЕРБ) изненадващо и без да се допита до жителите на града реши да предприеме стъпки за отдаването на парка с повърхност към 33 дка на концесия за 35 години.

Начинът, по който стана това – без публично разискване и без преди този момент решението да мине за мнение през отрасловите комисии в общинския съвет, провокира всеобщи митинги на жителите на града.

А подозренията им са, че през двата мандата на кмета, който ръководи града от 2016 година, съзнателно не са търсени други благоприятни условия за обезпечаването на средства за ремонт на парка за той да бъде предан на концесия на доста ниска цена и на тъкмо избран човек или кръг от хора.

Единствената компания, която към този миг е декларирала желание да вземе парка на концесия, е софийското сдружение „ Клептуза инвест “, чийто едноличен притежател е известният ММА войник Даниел Илиев, безжалостен почитател не на Пушкин, а на Бойко Борисов….

Велинград има скръбен опит с отдаването на общинската благосъстоятелност на концесия. Три от тях – за градските минерални бани, бяха прекъснати, а резултатът от четвъртата – за градския стадион, който трябваше да бъде стопанисван от някогашния починал кмет Фидел Беев, и до през днешния ден стои заключен, споделят от инициативния комитет „ За Клептуза “, които поведоха борба против концепцията на кмета и паркът да бъде даден на концесия.

Гласуването в Общинския съвет

„ Кмете, не ви ли е позор. Набързо го изгласувахте все едно е морава в Анезица “, споделя общинският консултант от Велинград Александър Гагов (ВМРО) по време на сесията на общинския съвет на града в края на февруари предходната година.

Репликата му, представена от велинградския вестник „ Темпо “, и сравнението с кв. Анезица, където преди години общината е заселила ромите във Велинград и през днешния ден мястото се е трансформирало в гето, по никакъв начин не е инцидентна. На въпросната сесия общинските съветници гласоподават две решения, свързани с „ Клептуза “.

Едното е за включването на парка в Плана за деяние за общинските концесии на територията на община Велинград за 2022 – 2027 година, а другото – за осъществяването на подготвителни дейности за откриването на процедурата за избор на концесионер.

Според общинари множеството от тях тогава въобще не са наясно какво гласоподават, а Гагов е един от дребното, които са подкрепили първото решение, признато с гласовете на 19 общински съветници от общо 29, само че не поддържа второто.

Всичко това става без въобще по време на съвещанието да се организира полемика по тематиката и без общинските съветници да са наясно какви тъкмо са желанията на кмета. До този миг с концепцията за възлагането на ръководството на парка на концесионер са осведомени единствено хотелиерите от града.

Според Цвета Андонова, член на УС на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в града, по време на срещата те са били осведомени с направения от арх. Бойко Кадинов абстрактен план за визията на „ Клептуза “ и е упоменато, че в общината има импортирано капиталово желание от софийската компания, без обаче то да им бъде показано.

Малко след гласуването на двете решения от общинския съвет тогавашният регионален шеф на Пазарджик Иван Васев (назначен от служебния кабинет на Стефан Янев) ги връща за ново разглеждане поради непълноти в информацията за териториалния обсег на концесията, типа и правото на благосъстоятелност, липса на данни за строителството и услугите, които ще се разпореждат с концесията, на обектите, които ще се дават за прилагане посредством концесия, източниците на финансиране, както и периодите за осъществяване на предоставеното строителство.

Другият мотив на регионалния шеф за връщането на решенията е, че няма данни проектът за деяние на общинските концесии да е бил показан пред жителите на Велинград, каквото е условието на закона.

На 21 март 2022 година на изключително съвещание общинският съвет прегласува върнатия проект за деяние на общинските концесии с малко повече детайлности за самата концесия на „ Клептуза “, като на съвещанието участват единствено 17 от общо 29-те общински съветници.

Първоначалното решение за започването на подготвителните дейности за възлагането на концесията е анулирано. То е импортирано за ново гласоподаване на общинската сесия в края на декември 2022 година, само че тогава поради митинга на жителите на Велинград против отдаването на парка на концесия точката беше оттеглена от дневния ред.

В общи линии сред параметрите на концесията, записани в признатия от общинския съвет проект за деяние за общинските концесии, визията за „ Клептуза “ и финансово-икономическия разбор от архитектурната организация „ Братя Кадинови “, и импортираното капиталово предложение от „ Клептуза инвест “ на Даниел Илиев няма основна разлика.

Всички те плануват реконструирането на двете здания и използването им като ресторант и кафе-сладкарница. Изграждане на понтонна сцена в едното езеро, където да се вършат концерти, с трибуни за фенове и фонтани. В парковата част на „ Клептуза “ пък е планувано построяването на дървени павилиони и детска площадка.

Единствената разлика сред идейния план на архитектурната организация и капиталовото предложение на софийската компания „ Клептуза инвест “, с което „ Капитал “ разполага, е, че сдружението има намерение в постройката с карстовия извор на партерния етаж да се обитава музейна експозиция „ Велинград – вода и природа “ дружно с летен ресторант, а на втория етаж да има също ресторант, само че целогодишен. Също по този начин в парковата част е планувано да се построи ледена пързалка.

При представянето на финансовия разбор на концесията в края на 2022 година стана ясно, че инвестицията в парка ще коства 5.2 млн. лева, а концесионната такса, която ще заплаща концесионерът, е изчислена на към 40 000 лева на година.

Пред „ Капитал “ кметът Коев посочи, че поради инфлацията най-вероятно тези суми ще се трансформират. „ Финансовите планове сочат, че инвестицията за трите зони на парка – за отдих, за ресторантска част и за ремонта на езерата, сумата възлиза на 6.5 млн. лева “, споделя Коев.

Реклама

 Освен това той ще упорства бъдещият концесионер да внесе банкова гаранция 50-60% от обещаната инвестиция, а концесионната такса да се усили на 50 хиляди лева, като изискването ще бъде тя да се заплати авансово за 15 години напред. Или общо 750 хиляди лева

Кой желае да грабне „ Клептуза “

Кметът признава и че концепцията за отдаването на „ Клептуза “ на концесия е пристигнала от компанията „ Клептуза инвест “, която е внесла капиталовото си предложение в общината на 13 декември 2021 година Самото сдружение пък, наподобява, е учредено тъкмо с тази цел, тъй като е записано в Търговския указател малко повече от месец преди този момент – на 5 ноември. Негов едноличен притежател е ММА боецът Даниел Илиев, който е и част от фракцията на крайните последователи на ФК „ Левски “ „ София Запад “.

В края на ръководството на Бойко Борисов Илиев се появи на фотография с водача на ГЕРБ дружно с различен ММА войник, почитател на някогашния министър председател – Георги Валентинов. Снимката беше направена след интервенцията на Борисов поради разкъсан менискус, а Илиев и Валентинов позираха с фланелки с неговия лик в генералската му униформа.
 Даниел Илиев (вдясно) дружно с водача на ГЕРБ Бойко Борисов след излизането на някогашния министър председател от болничното заведение, където беше поради разкъсан менискус Източник: Facebook профилът на Георги Валентинов
Освен бойните изкуства Илиев има и офис за бързи заеми, по неофициална информация, франчайз на огромна компания със същия предмет на активност. Два месеца преди да записва сдружението си „ Клептуза инвест “, той основава и друго сдружение – „ Ди Ай Финанс консулт “, с предмет на активност консултантски услуги. В Търговския указател към момента няма оповестен финансов доклад на компанията, тъй че не е ясно дали тя прави някаква активност.

Трудно може да се каже дали Илиев може самичък да финансира строителните действия по концесията на „ Клептуза “. По тази причина догатките във Велинград са, че зад него стоят други лица с финансови благоприятни условия, като те варират от кръгове, близки до ГЕРБ, до ползи на прочут бизнесмен от Пазарджик, който взе участие и в общинската власт в града.

„ Капитал “ се опита да се свърже с Даниел Илиев, само че той не отговори на мобилния си телефон.

Защо стачкуват велинградчани

Едно от терзанията на хората от Велинград е, че плануваното в плана слагане на към 29 павилиона в парковата част на „ Клептуза “ ще докара до изсичането на многогодишни борови дървета. Надежда Ключкова от инициативния комитет „ Да поработим за Велинград “ счита, че няма по какъв начин тези павилиони да се слагат, без да се отстранен част от боровете. Тя е безапелационна, че общината би трябвало да продължи да стопанисва „ Клептуза “.

„ Кметът споделя, че общината е пропуснала периодите за кандидатстване по европейски стратегии, посредством които би могло да се обезпечи финансиране за ремонта на парка, само че и в този момент има такива, като да вземем за пример по Плана за възобновяване и резистентност, само че явно той не желае това, тъй като е поел някакви задължения за отдаването на парка на концесия “, споделя Ключкова.

В поддръжка на тезата си тя демонстрира получен отговор по нейно заявление за достъп до информация от шефа на Басейновата дирекция в Пловдив, съгласно което той е издал позволение на община Велинград за прилагане на минерална вода за двете здания в парк „ Клептуза “ до 2031 година

Според отговора до този миг общината не е уведомила дирекцията за осъществено присъединение на обектите към довеждащата система и за монтирането на водомер. „ Въпреки че не употребява минералната вода, общината заплаща декларираните количества “, споделя Ключкова.

Бившият народен представител от района от Политическа партия Петър Куленски също счита, че кметът съзнателно не желае общината да взе участие посредством планове за финансирането на ремонта на парка. Той споделя, че по време на ръководството на Кирил Петков тогавашният ръководител на комисията по туризма, в този момент длъжностен министър, Илин Димитров и депутати от разнообразни политически сили са се срещали с кмета Коев и са му предложили да се обезпечи финансиране за парка посредством Министерството на финансите. „ Той трябваше единствено да показа план, само че не го направи “, споделя Куленски.

Според ръководителя на комисията по общинска благосъстоятелност Радослав Димов, който е самостоятелен общински консултант и също съперник на отдаването на парка на концесия, нужната сума от 5-6 млн. лева за ремонт на парка не е непостижима за общината.

Той дава образец със закупени предходната година от общината пет лодки тъкмо за езерото на „ Клептуза “ на стойност 30 – 40 хиляди лева, които обаче не се употребяват. Вместо тях в езерото са лодките на брата на Георги Велев-Палачинката – Костадин. „ Неговите лодки са от 3-4 години. Имаме подписан контракт с него, по който той известно време плащаше наем на общината, само че има и пропускания “, споделя кметът Коев.

Повечето от хотелиерите във Велинград също са недоволни от решението паркът „ Клептуза “ да се даде на концесия. Цвета Андонова споделя, че през годините от сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в града са проявявали интерес към парка и са предложили да вземем за пример да финансират откриването на музей там, както и да вземат чартърен постройките.

„ Внасяме над един милион лв. туристическа такса в общината и не знаем къде отиват тези средства “, споделя Андонова. Според нея през годините е имало направени четири идейни плана за реконструкцията на парк „ Клептуза “ и сегашният в огромна част преповтаря концепциите в тези планове. За правенето на настоящия абстрактен план и за финансово-икономическия разбор на концесията в този момент общината е заплатила общо малко под 72 хиляди лева

Коев: единствено концесията е избавление за парка

Кметът Коев изяснява, че откакто е заел поста през 2016 година, е установил в парка доста противозаконни постройки, които първо е трябвало да бъдат отстранени. В момента по думите му на територията на парка има две противозаконни постройки. За едната е имало решение на съда, с което е изнемощял акт 16 на притежателя на обекта за легализиране и община Велинград е установила градежа като противозаконен.

Кметът Коев е издал заповед за срутване, само че съдът се е произнесъл по компетентност делото да отиде в РДНСК. Тя също е издала заповед за срутване, само че делото е изгубено в съда. Кметът е изискал юридическо мнение какво би трябвало да се направи отсега нататък. Става въпрос за ресторанта на Георги Велев-Палачинката в рамките на парка, за чието нелегално строителство от години се водят правосъдни каузи сред него и общината.

Кметът не приема обвиняванията, че общината не е кандидатствала по европейски стратегии за обезпечаването на средства за реконструкцията на парка.

„ Когато заех поста, се оказа, че общината не е била позволена за кандидатстване по оперативните стратегии. Опитахме се да осигурим финансиране и посредством държавния бюджет, само че не се получи, а сега няма такива оперативни стратегии, по които общината да дава отговор на критериите за финансиране “, споделя Коев и прибавя, че няма по какъв начин ремонтните действия да се финансират и със средства на общината, тъй като напъните са ориентирани към построяването на ВиК системата и инфраструктурата в града.

Той счита, че най-работещият вид за реконструкцията на парка е той да се даде на концесия. „ Ако се дадат заведенията за хранене чартърен, те ще работят като обособен обект. А имаме общи площи и алеи, в които също би трябвало да се влагат средства и да се ръководят. Най-работещият вид е да се даде на концесия, тъй като по този начин ще имаме цялостна идея – един вложител, едно ръководство с единна стратегия и в трите зони за влияние с следващо стопанисване и поддържане “, споделя Коев.

По думите му към концесията към този момент демонстрират интерес и хора от локалния бизнес. Всъщност няма нищо неприятно обектът да се даде на концесия, стига това да стане посредством транспарантна и съперника процедура, а не на авансово определен човек и неразбираемо по какъв начин избрана цена.

По неофициална информация решението за започването на подготвителни дейности за откриването на процедурата за възлагането на концесията може да бъде импортирано още на мартенската или на априлската сесия на общинския съвет.

Освен това по отношение на парка „ Клептуза “ сега тече и успореден сюжет, обвързван със предпазената околност „ Клептуза “, който освен може да забави процеса по отдаването на концесия, само че и да го спре.

В края на ръководството на последното постоянно държавно управление на Кирил Петков някогашният министър на околната среда Борислав Сандов стартира процедурата по увеличението на площта на предпазената околност „ Клептуза “, като концепцията е в рамките й да бъдат включени карстовият извор и двете езера от парка.

Тя беше финализирана от настоящия длъжностен министър Росица Карамфилова-Благова, само че в заповедта й изворът и езерата не бяха включени. Пропускът на министъра в този момент е нападнат във Върховен административен съд от „ Рибарско съдружие НИЛЕТ “ с искане да се преразгледа заповедта. Отделно Върховната административна прокуратурата също стачкува заповедта пред Върховен административен съд като незаконосъобразна.

При всички случаи ползите към „ Клептуза “ са огромни, а Велинград без подозрение има потребност и от други забележителности с изключение на многохилядните цени на новогодишните куверти. Въпросът е кой и по какъв начин ще получи опцията да ръководи парка, езерата, изворите и заведенията там.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР